Dežurna ordinacija

Što može pomoći protiv listanja noktiju?

Nokti na rukama mi se jako listaju. To izgleda kao da mi se polovica nokta od vrha prema korijenu podigne i razdvoji u dva dijela. Nemam duge nokte i pazim da ih redovito skraćujem i tako pokušam spriječiti listanje. Mazala sam ih raznim preparatima protiv listanja i kremama koje učvršćuju nokte, kremama s vitaminima, ali bez uspjeha. Pila sam posebno i vitamine, ali ništa nije pomoglo. Što da radim?

Hrvojka B., Zagreb

Odgovara mr. dr. Klaudija Šebetić, dermatovenerolog:

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

"Listanje noktiju na rukama često je povezano s učestalim i pretjeranim pranjem ruku. Pokušajte problem riješiti izbjegavanjem tekućih sapuna i pranjem ruku s krutim sapunima, tzv. sindetima. Svakako je potrebno provjeriti hormone štitnjače te vrijednosti željeza i feritina u krvi jer ako su te vrijednosti promijenjene, mogu se odraziti baš na promijenjenim noktima."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
18. travanj 2024 18:55