Getty Images
TJEDAN MODE U PARIZU

Bajkovita prva haute couture revija nove kreativne direktorice kuće Dior

Nova kreativna direktorica kuće Christian Dior Maria Grazia Chiuri oduševila je svojom prvom haute couture revijom za luksuzni francuski brend, a osim kreacija, očaravajuća je bila i scenografija u pariškom Muzeju Rodin.

Prije tri mjeseca talijanska je dizajnerica predstavila svoju debitantsku kolekciju za kuću Dior kojom je poslala feminističku poruku, prvenstveno majicama s natpisima "We Should All Be Feminists", koje su ovog vikenda na "Ženski marš na Washington" nosile glumica Natalie Portman i pjevačica Rihanna. Ipak, za Tjedan visoke mode u Parizu Chiuri je pripremila nešto posve drugačije - nakon komada stvorenih za prosvjede, odlučila je "pobjeći od stvarnosti" i predstavila bajkovitu kolekciju u istom takvom okruženju.

GettyImages

Revija je održana u Muzeju Rodin čija je unutrašnjost pretvorena u čarobnu šumu do koje su uzvanici morali doći kroz labirint. Modnom pistom su dominirale lepršave siluete i magični motivi koji podsjećaju na estetiku koju je stvorila još za vrijeme kreativnog vodstva kuće Valentino, ali s novim, upečatljivim i modernim momentima koji pokazuju da doista planira uzdrmati kuću Dior koja ove godine slavi 70 godina postojanja. Talijanska dizajnerica svoju je prvu haute couture reviju posvetila Franci Sozzani, glavnoj urednici talijanskog izdanja magazina Vogue koja je preminula prošlog mjeseca.

GettyImages

Jednostavan, monokromatski dizajn prethodio je večernjim haljinama, a Chiuri je odlučila da će u prvi plan vratiti jedan od najpoznatijih komada kuće Dior - "Bar" sako kojem je dodala kapuljače i plašteve. Često ga je kombinirala sa širokim culottes hlačama, koje na prvi pogled izgledaju poput suknji. Romantične večernje haljine mnoge su podsjetile na bivšeg kreativnog direktora Rafa Simonsa, ali Chiuri je koristila drugačiju paletu boja i igrala se s vezom te cvjetnim i astrološkim motivima. Naime, u kući Dior je čitanje horoskopa jutarnji ritual koji se ne preskače.

Prvu haute couture reviju nove Diorove uzdanice nisu propustile modne urednice i trendseterice kao što su Anna Wintour, Miroslava Duma, Olivia Palermo, Natalia Vodianova i Chiara Ferragni.

Linker
09. travanj 2024 05:25