Nike.com
NOVA STRANICA U POSLOVANJU

Brend Nike je lansirao prvi sportski hidžab

Jedan od najpoznatijih sportskih brendova na svijetu ovih je dana okrenuo novu poslovnu stranicu. Slučajno ili namjerno, s obzirom na aktualnu političku situaciju, Nike je lansirao prvi sportski hidžab za žene koji bi se na tržištu trebao pojaviti na proljeće 2018.

Prije nekoliko dana brend Nike je objavio plus size liniju sportske odjeće, a ovo je još jedan sportski korak naprijed. Poseban sportski hidžab napravljen je prema savjetima žena koje se bave sportom te njihovom iskustvu kao što je dizačica utega, olimpijka Amna Al Haddad, a na projektu se radilo više od godinu dana. Pri izradi su korišteni lagani mrežasti materijali koji omogućuju najbolju cirkulaciju zraka pri visokim temperaturama. Strateški raspoređene rupice na laganom poliesteru utječu na optimalnu prozračnost hidžaba.

Nike.com

Nike.com

Nošenje hidžaba na sportskim natjecanjima vrlo je kompleksna tema, a brojni sportski savezi još uvijek brane muslimankama da ga nose dok se natječu. FIFA je sve do 2014. godine imala zabranu nošenja hidžaba, a svjetska košarkaška organizacija FIBA ga i dalje brani. Problemi muslimanskih sportašica zbog nošenja hidžaba u svjetski fokus su došli kada je Wojdan Ali Seraj Abdulrahim Shaherkani, džudašici iz Saudijske Arabije, zamalo zabranjeno da nastupi na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu jer je odbila skinuti hidžab.

Nike.com

Nike.com

Video kampanja pod imenom “What will they say about you?”, u kojoj se pojavljuju sportašice s Bliskog istoka, dio je velike kampanje "Nike Pro Hijab" kojom se promovira prvi sportski hidžab.

Linker
18. travanj 2024 18:29