Foto: Sanjin Kaštelan
U CENTRU ZAGREBA

Otvoren atelje mlade dizajnerice Morane Krklec

Prošlog vikenda mlada dizajnerica Morana Krklec otvorila je vrata svog atelja i showrooma. Mnogi pripadnici modne scene došli su je podržati te su se pridružili na otvaranju predivnog dizajnerskog prostora u dvorištu Ilice 29. U suradnji s Moranom interijer je uredio splitski arhitekt Dragan Žuvela, a povodom otvaranja prostor je predstavljen u obliku galerije u kojoj su izloženi najnoviji Moranini modeli. U ugodnom druženju uživali su Branka Donassy, Borut Mihalić, Ana Maria Ricov te mnogi drugi.

Modeli izloženi na otvorenju dio su kolekcije na kojoj dizajnerica trenutno radi. Korišteno je nekoliko različitih tkanina kojima je poveznica obrada raznim premazima, čime im je omogućena krutost i zadržavanje željenih, pomalo skulpturalnih formi, koje zadiru u prostor. Osnovna boja kolekcije je crna, akcentirana detaljima u maslinasto zelenoj boji. Ono što Morana gotovo uvijek propituje u svom radu upravo je oblik i komunikacija tog odjevnog predmeta, kako s tijelom koje odijeva, tako i s prostorom.

U novootvorenom ateljeu prostor se želio maksimalno iskoristiti. T se postiglo postvaljanjem armaturne mreže koja omogućuje neograničene transformacije prostora, od ateljea, showrooma, do galerijskog prostora ili prostora za druženje. Neutralni sivo bijeli tonovi interijera glavni akcent prepuštaju odjeći koja je u prostoru izložena.

Morana Krklec mlada je dizajnerica s već velikim modnim iskustvom iza sebe. Puna novih ideja i željna izazova, često sudjeluje na raznim modnim natječajima i projektima za studente i mlade dizajnere. Između svih važnijih modnih događanja u Hrvatskoj, sudjelovala je na projektu “Lepoglavska čipka na modnoj odjeći” pod mentorstvom dizajnera i umjetnika Silvija Vujičića i profesorice Katarine-Nine Simončić, a njeni modeli prikazani su u sklopu Međunarodnog festivala čipke, zatim u “Mesnom muzeju Ljubljana” u Sloveniji, u sklopu međunarodne izložbe “I love International Fashion”, u organizaciji Akademije za dizajn Ljubljana.

Nakon Ljubljane modeli su bili dio izložbe u Powerhouse muzeju u Sydneyju, u Australiji, a danas su dio stalnog postava Muzeja čipke u Lepoglavi. Izlagala je i u New York-u, gdje je u sklopu izložbe Cro art & craft expo 2 predstavila svoje modele s ciljem promicanja hrvatske kulture i svojih radova američkoj publici. Njeni modeli predstavljeni su i u sklopu bijenalne dizajnerske izložbe Pregled hrvatskog dizajna 13/14 u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Linker
20. travanj 2024 14:46