Proljeće/ljeto 2021.

Prekrajanje prioriteta: ‘Smrt visoke mode‘ i smisao revija u svijetu zahvaćenom pandemijom

Na pariškom Tjednu visoke mode došlo je do novog poretka: umjesto raskošnih kreacija koje se odjenu samo jednom, dizajneri su predstavili nosive i praktične kreacije istražujući nove forme i materijala.

Ima li smisla održati Tjedan visoke mode u Parizu kad je cijeli svijet u karanteni zbog novih sojeva koronavirusa, godina pred nama neizvjesna, a sva javna događanja odgođena su na neodređeno?

Sudeći prema prikazanome, itekako ima. Nekima je, doduše, nedostajalo uzbuđenja, gužve, tračeva, prisutnosti slavnih osoba i svih ostalih stvari koje prate ovakva događanja, no stoga je napokon sva pažnja bila usmjerena na ono što su za sezonu proljeće/ljeto 2021. osmislili dizajnerski timovi poznatih modnih kuća.

image
Prizor s trevije modne kuće Chanel u Parizu
AVALON/AVALON EDITORIAL/PROF

A kolekcije prikazane tijekom pet dana pršte inovativnim idejama, novim siluetama, krojevima i bojama, i da ih manekenke nisu nosile pred praznim dvoranom, čovjek bi pomislio da je sa svijetom sve u najboljem redu.

Smrt visoke mode, koju su predviđali i oni najoptimističniji - ne samo zbog globalne recesije već i stoga što se skupe kreacije nemaju gdje pokazati - srećom, nije se dogodila; umjesto toga svjedočimo "velikom preslagivanju", kako su to opisali modni kritičari, naglašavajući da smisao visoke mode ne leži u izradi skupocjenih haljina za bogatašice i zvijezde javne scene, već u eksperimentiranju s novim formama.

image
Moda u 2021. godini odgovara "ludim vremenima" koja su nas snašla
SCHIAPARELLI VIA BESTIMAGE/BES
Linker
16. travanj 2024 08:27