Getty Images
U PAKLU MODNE INDUSTRIJE

Vogue je rekao 'ne' maloljetnim modelima: 'Sa 14 sam pozirala u toplesu, a sa 16 su mi nudili drogu'

Jedan od najcjenjenijih modnih magazina, popularno zvan modnom biblijom, objavio je kako na svojim stranicama više neće objavljivati modele mlađe od 18 godina.

Magazin Vogue ponovno je predvodnik promjene u modnoj industriji. Ovog puta odlučili su se posvetiti novim standardima kod odabira modela i to zbog nezdravog kruga u kojem se maloljetni modeli nađu uhvaćeni. Često im se pristupi već u tinejdžerskoj dobi - već od 11 godine, rade dok nisu potpuno iscrpljeni, što ponekad znači i 20 sati dnevno, i pri tome nemaju pravo glasa kada je u pitanju ono što se očekuje od njih.

Današnja modna industrija ne nudi sigurno okruženje za tinejdžere. Model Andrea Diaconu, koja je bila zaštitno lice kuća Gucci, Dolce&Gabbana te Belstaff, se prisjetila užasa kroz koji je prošla: sa samo 14 godina ju je fotograf tražio da pozira u toplesu, a dvije godine kasnije joj je rečeno da mora zalaziti u klubove gdje su joj davali alkohol i drogu.

Dodatan rizik za tinejdžere u modnoj industriji je i negativna slika o vlastitom tijelu. Karen Elson koja je radila s poznatim fotografima, stilistima, urednicima i brendovima, među kojima su Jean Paul Gaultier, Louis Vuitton, Versace i Chanel, je progovorila o pritiscima da ostane ista kao i kada su je otkrili kao model. Nakon što je počela uzimati kontracepcijske pilule kako bi riješila problem s aknama, primijetila je da su joj grudi i bokovi veći.

- Slušala sam različite komentare. Jedan od mojih agenata mi je rekao da ću dobiti 20 dolara za svaki kilogram koji izgubim – kazala je Karen koja je naposljetku 1998. izbačena s Tjedna mode u Milanu jer je dobila četiri kilograma.

- Sve je završilo u vijestima, svi su pisali da sam predebela da nosim reviju u Milanu. To je potpuno pogrešno – izjavila je Karen.

I dok Vogue kreće u borbu za mijenjanjem načina na koji modna industrija razmišlja, istovremeno prepoznaje da je i sam bio dio problema godinama i iskorištavao (pre)mlade modele za svoje editorijale i naslovnice.

Sve je počelo kada je 1980. godine na naslovnici Voguea završila Brooke Shields, koja je tada imala samo 14 godina. Iz modne biblije sada kažu kako više neće surađivati s maloljetnim modelima pa će neki od top modela, kao što je Kaia Gerber, koja ima tek 16 godina, ipak morati pričekati da zablistaju na naslovnici američkog izdanja magazina Vogue.

Brooke Shields imala je samo 14 godina kada je dobila svoju naslovnicu magazina Vogue

- Nema više: to nije dobro za nas, za naše čitatelje niti za mlade modele. Iako ne može promijeniti prošlost, možemo se posvetiti boljoj budućnosti – stoji u članku objavljenom na stranicama američkog izdanja Voguea koji poziva i ostale da im se pridruže u pokretu "modeli 18+".

Linker
17. travanj 2024 23:19