Sasa Buric / CROPIX
Novi početak

Splitski dizajneri cipela ne prepuštaju se očaju! 'Ne treba trčati kroz život, već ići dan po dan'

Sandra i Ivan Ledenko morali su reorganizirati posao, no optimizam im budi ponovno otvaranje trgovine i interes vjernih klijentica za njihove glamurozne modele.

Da korona nije zaustavila i modnu scenu, za splitske dizajnere cipela Ivana i Sandru Ledenko ovo bi bilo poslovno najaktivnije razdoblje jer u proljeće uvijek predstavljaju nove kolekcije svojih glamuroznih modela.

- Krajem ožujka trebali smo snimati kampanju za proljetno-ljetnu liniju, koju smo počeli raditi prije nekoliko mjeseci. No, zbog ove situacije tek je sada dovršavamo, a od kampanje smo morali odustati - kaže Sandra Ledenko (48), koja zasad ipak nema razloga za paniku. Kad je počela kriza, ona i suprug Ivan (48) pomislili su da je s njihovim poslom gotovo jer stale su sve narudžbe.

- U međuvremenu su se stvari počele pomicati na bolje, tako da smo mogli nastaviti s proizvodnjom. Daleko je to od naše uobičajene količine posla, no sretni smo što uopće i radimo - nastavlja Ivan Ledenko.

Djelatnike su poslali na privremeni odmor

Pandemija je splitske dizajnere dovela u vrlo izazovnu situaciju. Još donedavno glavni “postolar” bio je Ivan, Sandra se brinula o nabavi materijala i vodila njihovu splitsku trgovinu, a sada pomaže suprugu u radionici u Kaštelima jer su ostale djelatnike morali poslati na privremeni odmor. Trgovina u strogom središtu Splita je, kao i svi takvi dućani, od početka karantene zatvorena.

Split,100719.
Ivan Ledenko i supruga Sandra, splitski dizajneri i proizvodjaci sipela sa kastelanskom adresom i trgovinom u splitskoj gradskoj jezgri.
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Saša Burić / Hanza Media
Supružnici Ledenko zbog krize su radnike poslali na privremeni odmor.

- Dobro je što su svi muškarci u mojoj obitelji iskusni postolari tako da sve funkcionira - dodaje Ivan Ledenko. - Moj brat Alen također je dizajner cipela, a oboje nas je u ovaj posao uveo otac, koji je osamdesetih godina bio prvi privatni proizvođač cipela u Splitu. Posljednjih tjedana radili smo na ljetnim modelima, među kojima su najveći hit natikače, a kreirali smo i posebnu liniju svadbenih cipela.

Najveći im je problem materijal, koji već godinama nabavljaju u talijanskim tvornicama, i to onima koje rade za vodeće modne kuće poput Guccija i Prade.

Sandra je uvijek osobno odlazila po materijal u Italiju, no to je sad - do daljnjega - nemoguće.

- Baš prije pandemije trebala sam ići po nove materijale, a na kraju smo sve riješili “na daljinu”, posredstvom talijanske agentice. Pošiljka nam je stigla malo prije uvođenja mjera sigurnosti, kada je u Italiji stanje već bilo alarmantno, tako da se nitko od ukućana nije usudio dodirnuti paket punih sedam dana. Ostavili smo ga u dvorištu, a potom ga dezinfincirali - govori Sandra Ledenko, koja vjeruje da je najgore prošlo, a očaju se nije prepustila ni kad se činilo da je situacija za sve dizajnere bezizlazna.

Split,100719.
Ivan Ledenko i supruga Sandra, splitski dizajneri i proizvodjaci sipela sa kastelanskom adresom i trgovinom u splitskoj gradskoj jezgri.
Foto: Sasa Buric / CROPIX
Saša Burić / Hanza Media
Sandra i Ivan rade već skoro 30 godina. Ova kriza ih nije obeshrabrila.

I dalje optimistični

Njoj i suprugu optimizam su ulijevale klijentice koje su im i u ovim teškim vremenima ostale odane, a predah od posla na kraju im je i dobro došao jer već punih 29 godina nisu imali podulji odmor.

- Živimo u obiteljskoj kući s vrtom tako da nam ni karantena nije teško pala. A iz ovog smo iskustva svi nešto naučili, ponajprije da ne treba trčati kroz život, već ići dan po dan - ističe Sandra Ledenko, dodajući da su stoga ona i Ivan sve velike planove stavili na čekanje. Sada im je najvažnije da od ovoga tjedna opet mogu otvoriti vrata svoje trgovine. Dalje će korak po korak.

Čitajte i:

Ekscentrična i svoja: Nazivali su je neuglađenom, a za 'modnu bibliju' žrtvovala je sve pa i brak

Ljubiteljice klasike napokon su dočekale i taj dan: COS je stigao u Hrvatsku!

Trapezice su ponovno hit: Pronašli smo deset načina kako ih nositi u dnevnim i večernjim varijantama

Linker
02. travanj 2024 04:48