Par tebi na dar

Tom Cruise, Arnold Schwarzenegger, Audrey Hepburn, Clint Eastwood...možete li pogoditi što svi oni imaju zajedničko?

Ghetaldus i gloria.hr ovog su ljeta omogućili čitateljima osvojiti 10x1 poklon bon u vrijednosti od 1000 kuna, a po putu smo saznali koje klasike iz prošlosti najviše vole. Deset dobitnika objavljeno je na kraju teksta, čestitamo!

Avijatorice, Police i Ray Ban modeli, Lenonice ili mačkasti okviri, klasici kojima je rijetko tko odolio, kako prije pedeset godine, tako i danas, istovremeno su i najdraži retro modeli sunčanih naočala naših čitatelja. Neki su svoje omiljene oblike pronalazili u filmskim hitovima i prema omiljenim glumcima poput Toma Cruisea u Top Gunu ili Audrey Hepburn u Doručku kod Tiffanyja. Drugi su pak ostali zabilježeni savjetima i poklonima bližnjih, a neki i trenucima u kojima su pronašli svoj životnog partnera ili prvi put uhvatili pogled svog novorođenčeta. Sve smo ih pitali isto pitanje: Koji je retro model sunčanih naočala tebi najdraži i zašto?

Filmovi koji su diktirali trendove

Više od 400 prijava pristiglo je na nagradni natječaj Ghetaldusa, a barem jedan od tri odgovora pozivao se na nezaboravne scene i modne kombinacije filmskih zvijezda prošlog stoljeća. Apsolutni je pobjednik pri tome bio Tom Cruise sa svojim Ray Ban Aviator modelom u kultnom Top Gunu. Mladi vojni pilot Maverick (T. Cruise) odlazi u elitnu školu zračne postrojbe gdje ga njegov drski stav dovodi u sukob s kolegama. Do kraja filma, Maverick sa svojim zavidnim vještinama omekša, postane timski igra i spasi misiju. Uspjeh koji je ostvario Top Gun samo je pogurao prepoznatljivost njegovog heroja i sunčanih naočala koje je cijelo vrijeme nosio. A zasigurno nije odmogla činjenica da su i nakon filma, avijatorice ostale prvi izbor jednog od najpoznatijih glumaca našeg doba.

„Uz njih svaki dan mogu birati između crvene i plave pilule“ odgovor je koji smo dobili od Dragana iz Zagreba referirajući se na prepoznatljivi Matrix i njegov omiljeni model sunčanih naočala Jimmy Choo Sonny. Jedan od najpoznatijih filmova svih vremena, snimljen je 1999. godine, a ostao je jednako relevantan do danas. Mnogi smatraju ironičnim simboliku sunčanih naočala u filmu – oni koji ne nose naočale i imaju oči sasvim otkrivene svijetu najmanje ga poznaju, a oni koji ih nose jedini znaju pravu istinu.

image
Carrie-Anne Moss i Keanu Reeves u filmu Matrix

Tu je i Terminator u kojemu Arnold Schwarzenegger gotovo cijeli film ne otkriva oči ispod para sasvim crnih sunčanih naočala. Danira iz Drniša obožava upravo takav model, konkretno Matsuda 2809, a na pitanje zašto kratko je odgovorila: „Because I'll be back“

Jedna od najvećih modnih ikona filmskoga svijeta upravo je Audrey Hepburn u Doručku kod Tiffanyja koja je možda i najčešće spomenuta ličnost cijelog nagradnog natječaja. Razlog zašto većina naših čitateljica obožava upravo njezin odabir sunčanih naočala krije se u vječitoj inspiraciji koju i danas predstavlja. „Definitivno mačkaste naočale iz 60-ih godina, u stilu Audrey Hepburn. Jako su ženstvene, odišu elegancijom i glamurom. Idealne su za sve one koje se žele osjećati baš poput prave filmske dive“ napisala nam je Ana iz Pule. Martina iz Čakovca detaljnije je opisala taj nezaboravni stajling: „ Audrey je u tom filmu zablistala svojim stajlingom - crnom i pink haljinom, no svakako su najupečatljiviji detalj upravo njezine naočale i pogled kad ih spusti. Bezvremenski i izrazito ženstveni model.“ „Najdraži retro model su mi naočale mačkastog oblika koje su bile moderne 50-ih godina 20. stoljeća jer podsjećaju na eleganciju i glamur zvijezda poput M. Monroe i A. Hepburn. Kad ih stavim na oči, osjećam se poput njih, daju mi samopouzdanje i dašak tajanstvenosti“ dodala je Iva iz Klinča Sela svoje iskustvo.

image
Audrey Hepburn u filmu Doručak kod Tiffanyja
FOTOGRAFIJE: PROFIMEDIA PROFIMEDIA, EVERETT

Još dva filmska imena zavukla su se među naše odgovore – Prljavi Harry i Buntovnik bez razloga. Prljavog Harryja glumio je Clint Eastwood još 1971. godine, a upečatljivi okvir u pitanje je Ray Banov model Balorama. Martina iz Zagreba opisala ga je kao legendarni film još boljeg glumca i režisera, a ove naočale voli zbog zaobljenog dizajna koji zaklanja bočni dio pogleda. Tihani iz Zagreba najdraže su pak Ray Ban Wayfarer naočale koje pametni po ulozi Jamesa Deana u Buntovniku bez razloga: „Koje kombinacije stila i karaktera! Nosila bih ih ujutro nakon odličnog noćnog tuluma s ekipom, cijele dane ljetnih avantura, stavila na oči u predvečerje dok promatram smiraj dana, ujesen dok plovim ulicama grada, zimi dok čistim blještavi snijeg ispred kuće... Nebitno kad i di, nabaciti par Wayfarerica, uživati u životu, biti 'nenormalan' i prirodan, samo svoj!“ napisala nam je.

Ray Ban vodeći brend i izvan filma

Čak i bez mnogobrojnih likova i poznatih glumaca, Ray Banu naši čitatelji ostali su vjerni kroz cijeli život. Daleko najveći broj njih referirao se na jedan od mnogobrojnih modela Ray Bana, ali daleko najpopularniji su Aviator i Wayfarer. „Ray Ban je sinonim za klasiku. Njihovi modeli su uvijek moderni, bili iz 1980. ili iz nekih ranijih godina. Imala sam dva modela Ray Ban sunčanih naočala neusporedive su s ostalim modelima. Naočale su kao parfem. Svaka žena ima svoj koji joj najbolje pristaje i koji zna nositi“ poručila je Tamara iz Zadra. Martinu pak podsjećaju na bezbrižne dječje dane: „Ray-Ban Wayfarer jer me podsjeća na jedno bezbrižno dječje ljeto kada su nam roditelji kupili svima troje iste, prve prave sunčane naočale i to Ray-Ban. Potrpali smo se u auto i otišli na more svi važni i sretni, zaboravili na zavoje i mučninu.“

image
Ray Ban Aviator Clasic, model dostupan u Ghetaldus webshopu
image
Ray Ban Justin Clasic, model dostupan u Ghetaldus webshopu

Filip iz Samobora model Aviator smatra savršenom kombinacijom sportskog i elegantnog zbog čega, kaže, nosi ih uvijek i svugdje sa sobom. Kristina iz Čakovca podijelila je s nama da je o Ray Banicama dugo sanjala i napokon si ih priuštila od svoje prve plaće. Bilo je to davno no još uvijek ih koristi i ne bi ih zamijenila ni zašto, osim za novi par tih istih. Danijela iz Antunovca današnjeg je muža upoznala u svojim Avijatoricama. „Moj dragi kad me upoznao rekao je da izgledam s njima kao Jelena Rozga. Oke, sad malo deblja verzija“, našalila se.

Nemojmo zaboraviti na Lenonice

Ultimativni klasik, potencijalni rizik i daleko najupečatljiviji detalj neke modne kombinacije su Lenonice, naočale okruglih okvira prepoznatljive kao prvi izbor Johna Lennona. Par koji je nosio tijekom snimanja jedne od najpoznatijih pjesama Beatlesa Imagine danas je izložen u Beatles muzeju u Liverpoolu, a njihova je procijenjena vrijednost 1.5 milijuna dolara.

image
John Lennon

Dok Mladenki iz Metkovića naprosto dobro stoje, Anitu iz Podstrane vraćaj u mladost devedesetih kada je išla u srednju školu. Biserka iz Zagreba smatra da predstavljaju stil koji je vječan, drugačiji od svih i koji ističe osobu i čini ju posebnom, a Valentinu iz Jalžabeta podsjećaju na mladost, slobodu i generacijsku povezanost te zaštitu od svega lošega. „Ajme bio je jedan mali. Što su mu dobro stajale te Lenonice koje su tad svi nosili. Kad sam ga vidjela, noge su mi klecale i leptirići plesali salsu u trbuhu. Kad mi je prišao i skinuo ih, bila sam u sedmom nebu“ prisjetila se Daliborka iz Kutine svoje mladenačke ljubavi.

Naši dobitnici: Top 10 odgovora

Na kraju smo odabrali najboljih 10 odgovora na nagradno pitanje, a svakome od njihovih autora Ghetaldus poklanja poklon bon u vrijednosti od 1000 kuna. Konkurencija je bila velika, ali vjerujemo da ćete se složiti da su ovi čitatelji zaslužili jedan novi par na dar. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti.

1. Ivana Radišić, Zagreb

Moja želja za Ray Ban Octagon naočalama započela je prije mjesec dana kada sam se vraćala s posla. Bio je to lijep i sunčan dan, već izmorena od posla, krenula sam doma pješice jer su me zagrebačke gužve i čepovi na to prisilili. I dalje mi nije dobro kad pomislim na taj dan. U želji da što prije dođem doma, uhvatila sam jako brz ritam. Sve je bilo super dok mi sestra nije poslala kilometarsku poruku. Čitajući tu poruku bila sam u svom svijetu i odsjaj sunčevih zraka o ekran mobitela doveo je do toga da ne vidim ništa ispred sebe. Hodajući tako, ispred mene se stvorio STOP znak (fun fact: koji je oktogonalnog oblika) i tako sam se glavom zakucala o njega da sam pala na pod. Sreća nije bilo nikoga oko mene. Kad sam došla malo sebi, vidjela da nema krvi, ustala sam i počela se smijati. Toliko sam jako udarila u znak da je kasnije bio savijen, a zato je nasred čela bio prisutan hematom idućih 10 dana. I tada sam sebi rekla da ću kupiti naočale, a s obzirom na to da je bio STOP znak odlučila sam se na Ray Ban Octagon naočale. Da sam ih tada imala, vjerujem da ne bih imala ovu neugodnu, ali donekle smiješnu priču.

2. Sara Prole, Našice

Želim retro model sunčanih naočala novi par,
Bilo bi super kada bi bile na dar.
Iako su se prije nosile i uvijek na sve super prošle,
Upravo zato bi mi dobrodošle.
Radi se o modelu Ford Tom,
Ipak se ne radi o bilo kom;
A to znači da ću ih na sve isfurat,
I nove haljine u ormar gurat.
Zahvaljujući Ghetaldus optici i Oversized modelu,
Guštat ću na plaži i u koktelu.
Uz naziv im stoji još i "Sabrina"
Koji se odlično slaže s čašom Gina.

3. Nikolina Popović Šlibar, Zagreb

Moj tata svoje Ray Ban Aviator Classic ima preko 40 godina. Odrasla sam gledajući ga u njima i maštala o jednima za sebe. S prvom plaćom, zarađenom od sezonskog konobarenja, napokon sam ih kupila. Nitko mi nije bio ravan. Nisam se odvajala od njih dok mi ih 7 godina kasnije nisu ukrali. Kupila sam si nove, potpuno drugu marku i model jer nisam mogla preboljeti svoje. Danas, dodatnih 5 godina nakon, još nisam skupila hrabrosti da ih opet kupim i ova nagrada bi bila idealna prilika da ponovno poletim sa svojim novim ray banicama :)

4. Mario Pongrac, Sveta Marija

Ray Ban Shooter Retro 70S. Ovo je istinita priča: moj djed je bio pilot i poklonio je naočale mom ocu. Moj otac ih je poklonio meni. Naočale stoje u autu i koristim ih za dugih putovanja; štite me od sunca, lijepo oblikuju moje lice i čine me muževnim. Zapravo, sam sebi se činim ozbiljan, kao kakav lik iz filma. Obožavam moje naočale!

5. Katarina Oklopčić, Virovitica

Klisab, KBS101 MOJA. Dakle naočale za svaku ženu koja se osjeća da joj fali ona sitnica samo da bi bila diva. Bilo da je u autu i djecu vozi na trening ili da je s prijateljicama na kavi, a došla je u tajicama. Ili da je sa suprugom na nogometnoj utakmici! Jer pogled ispod naočala može ostaviti veliki dojam na bilo kome. A ženama nekad treba samo sitnica. Mislim da ovaj model treba svakoj ženi, a ne samo meni!

6. Martina Carek, Zagreb

Najdraži model mi je dobro poznati cat eye,
jer kad ih stavim na nos,
problemima kažem bye!
Krenem s njima po gradu u đir
a nerijetko odem i na neki pir.
Skrivam pogled iza tamnog stakala,
iako znam da sam s njima svima slatka.
Svi u Ghetaldus gas,
jer prave naočale su spas.

7. Silvija Malivuk-Jovanović, Samobor

Cat eye modeli na svakoj ženi daju dašak glamura. Meni su posebne jer je moja baka u mladosti nosila takve fancy naočale. Išlo se u Trst šopingirati i bila je modna ikona među svojom ekipom. Furala je svoj stil, nosila lude frizure sa svojim mačkastim naočalama. Uvijek mi je govorila da svaki detalj koji staviš na sebe priča svoju priču. Da ne budem kao drugi jer je to dosadno. Bila je u pravu i držim se njenih savjeta. Drago mi je da se moda vraća i da imam priliku vratiti prošlost. Nisam moderna kao što je moja baka bila, ali se držim toga da svaki detalj bude meni poseban. Jer s pravim naočalama žena može osvojiti svijet.

8. Stjepan Pozder, Vidovec

Meni su nekako najupečatljiviji i najdraži retro model ostale avijatorice. U veselim 80-ima nosili su se razni modeli sunčanih, ali ultimativni frajer tih godina Tom Cruise u filmu Top Gun nosio je avijatorice koje su odmah potom željeli nositi baš svi. Aviator model s neizostavnim polariziranim lećama danas je jedan od najkopiranijih modela naočala na svijetu što i ne čudi s obzirom na to da stoje svima. Meni nezamjenjive, možda zato što i inače volim Tom Cruisea kao glumca, a i žena je uvijek govorila da mi odlično stoje.

9. Branka Kulaš, Šibenik

Bilo je to davno možda se i ne sjećam baš svega, ali pamtim da sam prve sunčane naočale kupila tog ljeta. Kao srednjoškolka radila sam da bih sebi kupila garderobu, a posebna želja su mi bile sunčane naočale. Tih ludih osamdesetih u modi su bile zavodljivi mačkasti modeli s istaknutim okvirima. Sjećam se da sam ih čuvala i pazila godinama. Danas, kažu da sam u „najboljim godinama“, ali bez obzira na godine ja želim istaknuti svoju ženstvenost jer ne želim biti kopija. Zato bez grižnje savjesti nosim lepršave, ženstvene, romantične odjevne kombinacije u tisućama boja. Svi cvjetići, srca, točkice na haljinama, majicama ili sakoima, sve te tople vesele boje želim upotpuniti s retro sunčanim naočalama jer ne želim se odreći ženstvenosti i elegancije. Baš zato jedne nove retro naočale želim da iskoristim za „novu mladost“ i da opet osjetim dašak tih nostalgičnih vremena.

10. Tihana Kovačić, Zagreb

“It may be normal, darling, but I’d rather be natural” kaže Holly u Doručku kod Tiffanyja noseći naočale model Manhattan Olivera Goldsmitha. Reminiscencija je to Ray Ban Wayfarera, definitivno najdražeg mi retro modela sunčanih naočala. Pa i zgodni buntovnik James Dean ih nosi u filmu Buntovnik bez razloga. Koje kombinacije stila i karaktera! Nosila bi ih ujutro nakon odličnog noćnog tuluma s ekipom, cijele dane ljetnih avantura, stavila na oči u predvečerje dok promatram smiraj dana, ujesen dok plovim ulicama grada, zimi dok čistim blještavi snijeg ispred kuće. Nebitno kad i gdje, nabaciti par Wayfarerica, uživati u životu, biti 'nenormalan' i prirodan, samo svoj! :)

Linker
16. travanj 2024 20:56