Pariški Tjedan mode

Veliki uspjeh domaće dizajnerice: 'Svoju kolekciju predstavit ću na Tjednu mode u Parizu'

Svoj je brend nakita mammii osnovala prije 5 godina, a 28. rujna novu kolekciju 'express/express' predstavit će među dizajnerskom elitom u prijestolnici mode.

Zadranka sa zagrebačkom adresom ostvarila je san svakog dizajnera - njezini će komadi nakita biti izloženi u ekskluzivnom showroomu u pariškoj četvrti Le Marais u sklopu Tjedna mode. Po završetku Studija dizajna pri arhitekturi bavila interijerima, ali Maju Miletić (34) oduvijek je privlačila mala plastika pa se naposljetku odlučila za dizajn nakita. Iako je na fakultetu dobila širinu, bila je ljubomorna na strane kolege koji su imali više mogućnosti istraživati i otkriti što im se sviđa. "Ne možeš dovoljno duboko zagrebati nego se gotovo naslijepo moraš odlučiti čime se želiš baviti" kaže dizajnerica. No, ona je sama uspjela otkriti što želi raditi do kraja života i što joj je lijepo pa tako od 2012. godine u radionici mammii nastaju naušnice, ogrlice i narukvice od mesinga, tkanine i poludragog kamenja.

Maja Miletić

Bila je među prvim hrvatskim dizajnerima koji su svoj nakit počeli objavljivati na društvenim mrežama, a Facebook obožava upravo zato što može dobiti instantni feedback koji joj ponekad pomogne i u odlučivanju hoće li neki komad raditi u većim količinama. Iako je u modi sve već izmišljeno, ova radoholičarka se trudi kreirati male komade nakita koji se mogu nositi stalno, a to je bio i jedan od razloga zašto je upisala radionicu rada s metalom. "Najprije je to samo jako duga metalna vrpca koja se prilagođava kliještima i stalno zagrijava. Kad je taj dio gotov, onda se brusi, pa lota, pa opet brusi i onda tek polira. Nadam se da netko kad kupuje moje naušnice, osim što mu proizvod izgleda dovoljno dobro da ga kupi, raspoznaje i sve etape rada" govori Zadranka o naušnicama Fold, čija je izrada pravi fizički rad pa se šali da tako "bilda" mišiće na rukama. Iako je taj model osmislila i izradila za sestru Emu, inače joj ideje padaju napamet tek kad počne raditi - tada se, kaže, dogodi najbolji spoj trenutnog raspoloženja i tehničke izrade. Zato često "nastrada" radni stol na koji dizajnerica skicira ideje kako ih ne bi zaboravila.

Maja Miletić

Maja Miletić

"Počinjem iz jednog motiva, a završim na drugom. Tako je bilo i s ovom kolekcijom, kad sam ju završila primijetila sam da sam o jednom dijelu kolekcije razmišljala još prije godinu dana, ali sam zaboravila. Počela sam shvaćati nakit kao proizvod, nakon što prođe sve etape izrade - sve počinje kao moj osobni doživljaj, a onda se polako odvajam od komada nakita" kaže kreativka čija kolekcija za proljeće/ljeto 2018. nosi naziv "express/express". Sastoji se od 20 komada, od kojih se ističu naušnice Kolovare inspirirane prozorima zadarskog hotela, multifunkcionalni broševi i ogrlice od bojanog muslina. "Često me pitaju zašto imam tako velike kolekcije, ali ja imam potrebu izraziti se na dnevnoj bazi. Iz ove kolekcije su mi broševi možda omiljen komad jer imam mali izolirani prostor da nešto napravim, a volim i velike naušnice i one srebrne s nepravilnim krugom" otkriva dizajnerica koja je već osmislila i iduće 4 kolekcije.

Maja Miletić
Svaki kraj brušen je pod drugim kutem kako bi se dobila željena forma ogrlice

"Kad napravim kolekciju zadovoljna sam, ali me kasnije krenu mučiti misli - jesam mogla nešto drugačije, nije li to previše... Facebook je super načina za istražiti tržište, zasad me jako malo ljudi tražilo da nešto promijenim prilikom narudžbe pa zbog toga imam osjećaj da sam pogodila." Nakit izrađuje ručno, po narudžbi, pa je svaki komad unikatan iako je gotovo identičan onom s fotografija koje objavljuje na društvenim mrežama. Novu je kolekciju morala izrađivati na drukčiji način, unaprijed i poštivajući rokove, kako bi nakit od srebra, mesinga uža i hematita, mogao otputovati s njom u prijestolnicu mode. Dizajnerica je 2014. godine prvi put postala majka, a kad je nekoliko mjeseci kasnije ponovno zatrudnjela, radionicu je preselila doma kako bi svakodnevno mogla stvarati.

Maja Miletić

Maja Miletić
Naušnice Kolovare iz kolekcije za proljeće/ljeto 2018.

"Dio materijala naručujem izvana, poput poludragih kamenčića iz Velike Britanije i tkanina iz Milana, ali veći dio toga je iz Hrvatske - tu proizvodim metalne dijelove i kupujem muslin, kojeg sam u ovoj kolekciji bojila na različit način. Kolekcija 'express/express' vizualno je slična ostalima, a ipak je drukčija. Poanta kolekcije je - izrazi se ekspresno. Voljela bi da se za nakit možeš odlučiti ekspresno, po osjećaju. Kako sam o kolekciji stalno razmišljala dok sam bila na rodiljnom, kad sam ju počela raditi bilo je kao da već vidim rezultat - jedva sam je čekala napraviti". govori o kolekciji u kojoj su najveća novost broševi koje mogu nositi i muškarci. Na odjeću se stavljaju horizontalno ili vertikalno, a kroz ringove se mogu provući šalovi, marame, sunčane naočale ili kemijska olovka.

Kako i sama stalno nosi naušnice - bez njih se osjeća golo - najviše izrađuje one koje imaju specifičan oblik, a udobne su za nošenje. "Posebno volim raditi poklone, to znači da netko ima povjerenja u mene da odaberem poklon za drugu osobu. Zato mi je bilo super kad su si dizajnerice iz Dioralopa međusobno kupile moj nakit za poklon jer njihov rad obožavam, a i Jelena Veljača nosi Penelope naušnice. Voljela bi da moj nakit nosi arhitektica Vedrana Ergić ili kreativna direktorica kuće Céline Phoebe Philo, od koje bi odlično podnijela čak i kritiku" otkriva Maja Miletić. Nakit brenda mammii već je putovao u skandinavske zemlje, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju, Njemačku i Veliku Britaniju, a sada je na putu da osvoji nove obožavateljice u redovima šik Francuskinja.

Maja Miletić

Maja Miletić
Najdraži komad dizajnerice - srebrne naušnice s nepravilnim krugom

Linker
19. travanj 2024 07:52