Boris Kovacev CROPIX
Dehidrirano osvježenje

Bez njihovih aromatičnih začina ni jedan koktel nije potpun: Brend Botanica osvojio je hrvatsko tržište

Ivan Knežević i Mario Piteša sami suše voće, cvijeće i začine za svoje koktele pa im to daje vrhunski miris i okus.

Nema pića koje bolje pristaje uz vruće ljetne noći od koktela, a posljednjih godina najveći su hit oni bazirani na džinu s dodacima dehidriranog voća i aromatičnih začina. Sušeni pupoljci perzijske ruže, cvjetovi hibiskusa, dehidrirane bobice borovice, zvjezdasti anis, crveni papar i kokos, dehidrirana rajčica i jagoda... Sve su to savršeni začini koji okusom, mirisom i izgledom upotpunjuju koktele, a prvi su ih na hrvatskom tržištu počeli proizvoditi i prodavati Zagrepčanin Ivan Knežević (33) i Solinjanin Mario Piteša (33), suvlasnici brenda Botanica.

Zagreb, 200720.
Botanica, brend susenih zacina i dehidriranog voca i povrca za koktele i deserte.
Na fotografiji: vlasnici Botanice Ivan Knezevic i Mario Pitesa fotografirani u svojem kaficu A most unusual garden.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev CROPIX
Ivan i Mario nedavno su lansirali ekološku ambalažu za svoje proizvode.

Nedavno su lansirali ekološku ambalažu koja dodatno čuva svježinu i kvalitetu njihovih proizvoda, no na ideju da koriste dehidrate i začine za koktele došli su prije četiri godine, želeći unaprijediti ponudu u vlastitom baru A Most Unusual Garden.

Gosti oduševljeni

Gostima se svidjelo pa su ih uskoro počeli prodavati i drugim ugostiteljima. Potražnja je bila tolika da su krajem 2017. otvorili vlastiti proizvodni pogon za sušenje i dehidraciju u zagrebačkom Botincu, koji zapošljava deset ljudi. Iste godine pridružio im se Enes Đapo (34), barmenska zvijezda s osmogodišnjim iskustvom u baru zagrebačkog hotela Esplanade.

Boris Kovačev
Ružine pupoljke nabavljaju iz Irana, Hibiskus iz Nigerije, Crveni papar iz Brazila, Bergamot sa Sicilije...

Njegov je zadatak kreiranje koktela sa začinima Botanica, a hit ljeta je Hibiscus fizz - osvježavajuća kombinacija džina sa sirupom od bjelanca i dehidriranim cvjetovima hibiskusa. Enes ga opisuje kao osvježavajuće, seksi piće, koje na najbolji način simbolizira ljeto u čaši. Iako nije majstor kao Đapo, Mario Piteša također je školovani barmen i ima iskustvo u tom poslu, a po struci je - profesor likovnog odgoja.

Boris Kovačev
Sušeno cvijeće odličan je dodatak raznim pićima i koktelima.

- Oduvijek sam sanjao o tome da postanem slikar, no dvije godine zaredom nisam uspio položiti prijamni na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Kako bih preživio, počeo sam konobariti. Radio sam u nekoliko poznatih barova, poput Carpe Diem na Hvaru, splitskom Hemingwayu i Noa Beach Clubu na Zrću, a nakon stručnog usavršavanja, postao sam i barmen. U Hemingwayu sam prije deset godina upoznao Ivana, koji je ondje radio kao konobar, a iz prijateljstva se rodila želja da nešto pokrenemo sami - govori Mario Piteša, koji je iz trećeg pokušaja upisao Akademiju, a završio ju je cijelo vrijeme i radeći.

Botanica - logičan nastavak uspješnog posla

Njih dvojica isprva su se bavili promocijom alkoholnih pića, da bi 2014. otvorili A Most Unusual Garden. Marijev likovni talent došao je do izražaja pri uređenju, a Ivan, po struci ekonomist, preuzeo je brigu o financijama. Stvaranje Botanice bio je logičan nastavak uspješnog posla. Sastojci im danas stižu iz svih krajeva svijeta: pupoljci perzijske ruže su iz Irana, crveni papar iz Brazila, hibiskus iz Nigerije, bergamot sa Sicilije, anis iz Kine, limeta iz Meksika, agrumi iz Španjolske, Italije i Portugala... Suše ih i dehidriraju u Zagrebu te izvoze u čak osam zemalja.

Boris Kovačev
Dehidrirani začini se, osim za koktele, mogu koristiti i za dekoriranje kolača.

- Proces dehidracije je složen i traje 72 sata, a tajna je u debljini i načinu reza. Primjerice, od 100 kilograma limete dobije se samo sedam i pol do osam kilograma dehidrata. Inače, naši se dehidrati i začini, osim za koktele, mogu koristiti i za dekoriranje kolača. Zato smo se udružili s poznatom slastičarkom Ivanom Čuljak, pokretačicom brenda “Neka jedu kolače”, koja odnedavno u našem baru radi slastice - otkriva Ivan i dodaje da do kraja godine planiraju otvoriti modernu tvornicu za sušenje i dehidraciju u Kupincu.

Hibiscus Fizz

Zagreb, 200720.
Botanica, brend susenih zacina i dehidriranog voca i povrca za koktele i deserte.
Na fotografiji: koktel s Botanica zacinima.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev CROPIX
Koktel Hibuscus Fizz.

SASTOJCI

  • 4 cl džina
  • 2 cl limunovog soka
  • 3 cl sirupa od bjelanca
  • 5 dehidriranih cvjetova hibiskusa Botanica
  • 5 cl soda vode

PRIPRAVA

Sve sastojke osim sode staviti u shaker i dobro protresti (sirup od bjelanca može se kupiti gotov ili napraviti kod kuće od jednog manjeg bjelanca pomiješanog sa žličicom šećera). Visoku čašu do vrha napuniti ledom. Kroz cjedilo istočiti u čašu sadržaj shakera pa dopuniti sodom. Ukrasiti grančicom ružmarina i jednim dehidriranim cvijetom hibiskusa.

Čitajte i:

Istarski vinar najviše voli morske specijalitete: 'Hedonist sam, ali srećom, nisam sklon debljanju'

Turski začin na dalmatinski način: Kuhao je i Jennifer Lopez, a nama otkrio recept za slastan ručak

Gastro iskorak na višoj razini: 'Oni koji nam dolaze moraju biti spremni probati ono što nikad nisu'

Slasno ljetno osvježenje iz kuhinje Valentine Walme: Juhe od voća i povrća od kojih rastu zazubice

Idealno za vrućine! Donosimo dva osvježavajuća recepta koji povezuju Aziju i Mediteran

Linker
18. travanj 2024 19:21