Svijet mode u šoku

Bolest je bila jača: Nakon godina borbe s rakom, preminula dizajnerska zvijezda Louis Vuittona

Abloh, inače američki državljanin koji je radio kao DJ i vizualni umjetnik, bio je umjetnički direktor muške kolekcije francuske modne kuće, najveće svjetske luksuzne marke, od ožujka 2018.

Dizajner Virgil Abloh, umjetnički direktor muške linije Louis Vuittona od 2018. godine i osnivač brenda Off-White, preminuo je od raka s kojim se borio posljednjih godina, objavio je u nedjelju francuski modni konglomerat LVMH, piše Reuters.

Vijest da nas je napusti najistaknutiji tamnoputi modni dizajner i kreativni genij koji stoji iza kolekcija muške linije Louis Vuittona, objavio je vlasnik modnog diva dodavši kako se Abloh (41) godinama u tišini borio s rakom.

image

Virgil Abloh

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA

"Virgil nije bio samo genijalni dizajner, vizionar, on je bio i čovjek s prekrasnom dušom i velikom mudrošću", stoji u izjavi LVMH-ova šefa, milijardera Bernarda Arnaulta.

Abloh, inače američki državljanin koji je radio kao DJ i vizualni umjetnik, bio je umjetnički direktor muške kolekcije francuske modne kuće, najveće svjetske luksuzne marke, od ožujka 2018.

Njegov dolazak u LVMH obilježilo je spajanje naoko nespojivog - ulične odjeće i vrhunske mode, kombinirajući tenisice i maskirne hlače s fino krojenim odijelima i večernjim haljinama. Njegovi utjecaji uključivali su umjetnost grafita, hip hop i skateboard kulturu pa ne čudi da je bio omiljeni dizajner mnogih poznatih lica.

LVMH grupa prihvatila je njegov stil jer je nastojala udahnuti novi život nekim svojim "etiketama" i privući mlađe kupce.

U srpnju ove godine LVMH je tako proširio svoju ulogu, dajući Ablohu mandat za pokretanje novih brendova i partnerstvo u postojećim u raznim sektorima, pa čak i izvan mode. LVMH je također kupio 60% udjela u njegovu Off-White brendu.

Jedan od najperspektivnijih dizajnera mlađe generacije oslanjao se na poruke inkluzivnosti i rodne fluidnosti kako bi proširio popularnost marke Louis Vuitton, uplećući teme rasnog identiteta u svoje modne revije s pjesničkim izvedbama i umjetničkim instalacijama.

image

Model Gigi Hadid i dizajner muške kolekcije Louis Vuittona 2019. u New Yorku

IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL PROFIMEDIA

S namjerom da dopre do azijskih potrošača zbog pandemije koronavirusa, dizajner je samouvjereno svoje kolekcije šarenih odijela i gornje odjeće s utilitarnim štihom poslao u Šangaj prošlog ljeta, kada su mnoge kuće otkazale modne revije.

"Virgil Abloh bio je bit moderne kreativnosti", stoji u objavi na Instagramu Alexandrea Arnaulta, jednog od sinova Bernarda Arnaulta i izvršnog potpredsjednika za proizvode i komunikacije u američkoj draguljarnici Tiffany, koju je LVMH kupio ove godine.

Rođen 30. rujna 1980. godine u Rockfordu u saveznoj državi Illinois, Virgil iza sebe ostavlja suprugu Shanonn s kojom se vjenčao 2009. i njihovo dvoje djece. Njegovi suradnici i prijatelji ističu kako će se zauvijek sjećati riječi koje je često ponavljao: "Sve što radim je za 17-godišnju verziju sebe”, duboko vjerujući u moć umjetnosti da inspirira buduće generacije. Svojim djelom i utjecajem na modu to je i postigao, ali je i puno prerano otišao.

Linker
20. travanj 2024 04:52