BEAUD FLO & JACQUES
U ritmu svjetske slave

Bubnjarica iz Siska otkriva nam kako je završila u Netflixovoj hit seriji sa slavnim oskarovcem

Hrvatska bubnjarica Lada Obradović s posebnim uzbuđenjem čekala je premijeru Netflixova serijala ‘The Eddy’, u kojem je debitirala kao glumica te na snimanju u Parizu surađivala sa oskarovcem Damienom Chazelleom. Evo što nam je o tom iskustvu ispričala za Gloria magazin.

Osim nastupa na brojnim svjetskim glazbenim festivalima te osvojenih prvih nagrada, jazz bubnjarici Ladi Obradović sviranje još uvijek dominantno muškog instrumenta otvorilo je i vrata u svijet filma. Početkom mjeseca na Netflixu je počelo prikazivanje osmodijelnog glazbenog serijala "The Eddy", u kojem 32-godišnja Siščanka tumači lik bubnjarice Katarine u pariškom jazz klubu.

Ulogu je dobila 2018. nakon audicije u Parizu, gdje je serijal i sniman, a uspjeh je tim veći kad se uzme u obzir da je glazbu skladao Amerikanac Glen Ballard, koautor albuma "Jagged Little Pill", za koji je Alanis Morissette 1995. dobila dva Grammyja.

Redatelj je pak Damien Chazelle, čiji je film "La La Land" s Emmom Stone i Ryanom Goslingom u glavnim ulogama prije tri godine osvojio pet Oscara.


Mjeseci priprema

- Šestomjesečni rad sa Chazelleom, kao i s ostalo troje redatelja - Houdom Benyaminom, Laïlom Marrakchi i Alanom Poulom - bio je predivno iskustvo iz kojeg sam naučila mnogo o filmu, glumi i radu na setu te vidjela kako neki od najboljih svjetskih redatelja pristupaju velikim projektima poput ovog. S obzirom na to da sam provela mjesece u pripremama prije snimanja, i glazbenog i glumačkog dijela, nisam imala tremu kad su se uključile kamere. Vjerujem da se uz mnogo vježbe strah izgubi, a posao obavi kvalitetnije kad smo fokusirani na rad ostatka ekipe: glumaca, glazbenika, instruktora glume te redatelja koji nas vode kroz cijeli proces - kaže Lada te ističe i dugoročan rad i glazbene pripreme s Glenom Ballardom i Randyjem Kerberom, koji je skladao za zvijezde poput Michaela Jacksona, Whitney Houston i Celine Dion, a bio je angažiran i u filmskim hitovima kao što su "Titanic", "Forrest Gump" i "Harry Potter".

Getty Images for Netflix
Glazbenica u serijalu tumači lik bubnjarice Katarine u pariškom jazz klubu.

Lada je premijeru serije, zbog pandemije koronavirusa, dočekala kod kuće u Alsaceu, gdje živi sa suprugom, francuskim pijanistom Davidom Tixierom (30). Pogledat će, kaže, sve epizode odjednom - s dozom nervoze. Prve dvije epizode već je pogledala u veljači na pretpremijeri na Filmskom festivalu u Berlinu, a neke kadrove ostalih epizoda tijekom postsinkronizacije.

- Obično sam jako kritična prema svojim nas tupima i radu općenito pa sam takav pristup imala i gledajući prve epizode i isječke serije "The Eddy". Jedno vrijeme sam mislila da je uopće neću gledati, no kako se bliži datum prikazivanja, više me je strah ne vidjeti je nego vidjeti pa otplakati koji dan - smije se glazbenica, koja se u bubnjeve zaljubila s nepunih 17 godina.


Njen veliki glazbeni uzor

U Zagrebu je upisala Pop-Rock akademiju, a potom i četverogodišnji dodiplomski studij na akademiji u Grazu i Bernu, koje joj nisu ostale u dobrom sjećanju. Osjećala se diskriminirano kao državljanka zemlje koja tada nije bila u EU, no to je još više učvrstilo njezinu želju da uspije u glazbi. Na Ladu je najviše utjecao legendarni vibrafonist Boško Petrović pa je s polaznicima njegove Ljetne jazz škole snimila album "Sky Over Grožnjan", koji je 2009. objavila Croatia Records.

BERLIN, GERMANY - FEBRUARY 27: (L-R) Lada Obradovic, David Tixier, Glen Ballard and Alan Poul attend the post premiere cocktail reception of
Getty Images for Netflix
Lada Obradović, David Tixier, Glen Ballard i Alan Poul na premijeri u Berlinu.

Dvije godine kasnije postala je članica kvarteta Chocolate Disaster, s kojim je nastupala do 2014., a nakon toga je počela skladati i nastupati u kvintetu Lada Obradovic Project. Među njezinim brojnim uspjesima bio je i finale međunarodnog ženskog bubnjarskog natjecanja u Kaliforniji, gdje se 2016. predstavila vlastitom kompozicijom “Kids Of Glue”. Iste godine počinje svirati s Davidom Tixierom, kojeg je upoznala na jazz festivalu u Rumunjskoj. Objavili su četiri albuma, a najnoviji je “The Boiling Stories Of A Smoking Kettle”, u izdanju britanske diskografske kuće Naim Records. Obradovic-Tixier Duo koji je, uz ostalo, osvojio nagrade na glasovitim festivalima La Défense i Jazz À Vienne u Francuskoj, zbog situacije s Covidom-19 neće nastupati barem do sredine kolovoza, ali zato će se više posvetiti humanitarnom radu u svojoj udruzi SAY.R.

Prije nekoliko godina sa švicarskom zakladom Terrévent i domaćom tvrtkom Borovo izradila je limitiranu seriju tenisica Startas, a novac od njihove prodaje bio je namijenjen osobama s posebnim potrebama u francuskom gradu Colmaru te obnovi Tago Jazz Cafea - jedinog jazz kluba na Filipinima.

- Ove godine pokrenula sam akciju ”Shelter At Your Reach” kako bih pomogla radu nekoliko hrvatskih i bosanskih udruga za zaštitu životinja - kaže Lada Obradović, koja se nada uspjehu akcije, baš kao i serijala “The Eddy“, čije joj se snimanje još čini kao san.


ČITAJTE I:

Preljubnički skandal trese stolac Borisa Johnsona: Tko je fatalna plavuša koja je uzdrmala britansku vladu?

Milijarder zahvaljujući ljubavi: Eric Yuan ideju za popularnu aplikaciju dobio je u studenskim danima

Proživljava noćnu moru: Meksičkom glumcu zbog ubojstva iz nehaja prijeti 15 godina zatvora

Poznata domaća avangardna umjetnica utočište u ovim teškim vremenima pronašla je u čarobnoj Provansi

Stranci u Hrvatskoj: 'Ovo je moj dom, ali zabrinut sam za obitelj koja je ostala živjeti u domovini'

Linker
20. travanj 2024 08:36