Getty Images for The Recording A
FELJTON: ALICIA KEYS

Odrasla je bez oca, Oprah ju je predstavila svijetu, a suprug joj je dugo vremena bio odbojan

Američka pjevačica, dobitnica 15 nagrada Grammy, odrasla je u najopasnijem kvartu New Yorka i uz mnogo odricanja postigla je svjetski uspjeh, a svoj je životni put opisala u nedavno objavljenoj knjizi koja je odmah postala bestseler.

"Moj je put počeo u gradskoj džungli, nastavio se vrhovima i kanjonima glazbene industrije, gdje sam nadmašila svoje najluđe snove, te me vratio na početak i pitanje: Tko sam ja zapravo?", napisala je američka glazbenica Alicia Keys (39) u memoarima “More Myself: A Journey”. Knjiga je objavljena krajem ožujka i već je danima najprodavanije biografsko izdanje u online knjižari Amazon, što nije neobično, jer je Alicia Keys pjevačica koja je u dva desetljeća karijere prodala više od 45 milijuna albuma i osvojila čak 15 diskografskih nagrada Grammy.

promo

Nikad se više nije pojavio

Alica Keys rođena je 1981. u New Yorku. Njezina majka Teresa Augello, pomoćnica u odvjetničkom uredu, zatrudnjela je s Craigom Cookom, stjuardom jamajčanskih korijena s kojim je povremeno izlazila. No, on se nije osjećao dovoljno zrelim da postane roditelj i Teresa je ostala sama.

Craig Cook posjetio ju je u bolnici kad je rodila kćer - ali je došao sa svojom novom djevojkom.

- To je priča i o mojem odnosu s Craigom. Ni ne sjećam se koliko sam se puta razočarala jer je trebao doći vidjeti me, a onda bi u posljednji trenutak otkazao dogovor - navodi u knjizi glazbenica, čije je pravo ime Alicia Augello-Cook Dean.

Niz razočaranja prekinula je kad je imala četrnaest godina. U pismu punom gorčine, ali i odlučnosti, poručila mu je da ga ne treba i da se više ne pojavljuje na njezinim vratima. Craig je poštovao njezinu odluku i više nije dolazio.

Alicia je odrasla u Manhattan Plazi, stambenom kompleksu na 46 katova s gotovo 1700 stanova i 3500 stanara pretežno namijenjenom umjetnicima. U blizini Broadwaya i Actor’s Studija, s pristupačnom stanarinom uz gradsku subvenciju, bio je dom budućim glumačkim zvijezdama kao što su Mickey Rourke, Patrick Dempsey i Terrence Howard, a Samuel L. Jackson jedno je vrijeme radio i kao zaštitar na ulazu u zgradu.

Manhattan Plaza nalazi se u dijelu New Yorka poznatom kao Hell’s Kitchen (Vražja kuhinja). Danas je to pomodna četvrt, no u doba kad je Alicia odrastala bila je puna kriminalaca i narkomana. Teresa je zato brižno pazila na kćer i zatrpavala je brojnim obvezama kako ne bi lutala po kvartu. U jednom trenutku, primjerice, Alicia je pohađala satove suvremenog plesa i baleta, a uz to je i trenirala gimnastiku.

Igrom slučaja, kada je imala šest godina, njihovi obiteljski prijatelji selili su se u novi stan u kojem nisu imali mjesta za svoj pianino pa su ga njoj dali. Stari, ogrebani instrument ubrzo joj je postao središte života. Ne samo figurativno - jer je krenula na lekcije klavira - nego i zato što je stajao u središtu njihove male dnevne sobe i odvajao zajednički dio od Aliciina kutka.

profimedia

Snimila kataloge za dječju odjeću

U svijet šoubiznisa ušla je već dvije godine prije, ali ne kao glazbenica. Majka ju je prijavila na audiciju za “Cosby Show” pa je mala Alicia glumila u jednoj epizodi tog humorističnog serijala. Snimala je i kataloge za dječju odjeću, a s devet godina osnovala je glazbenu grupu u kojoj je bila najmlađa - ostale članice imale su 14 i 18 godina.

- Mislila sam da ćemo biti slavne kao Jackson 5, a da ću ja biti kao Michael Jackson - opisala je svoje prve glazbeničke snove. Uz muziku, briljirala je i u školi. Preskočila je dva razreda i uvijek bila najmlađa, a srednju školu završila je već sa 16 godina, i to kao najbolja u generaciji.

Čak i prije mature u rukama je imala drugi, gotovo jednako važan papir - ugovor s diskografskom kućom Columbia.

Dvije godine prije upoznala je Kerryja Brothersa Jr.-a, čuvara parkirališta koji je gradio glazbenu karijeru pod imenom Krucial. Nakon nekoliko mjeseci Alicia je započela ljubavnu vezu s deset godina starijim Kerryjem, kojem je slagala da ima 17 godina. Gotovo cijelo desetljeće on je bio ne samo njezin dečko, nego i glazbeni suradnik i mentor, koji ju je upoznao s agentom Jeffom Robinsonom.

- Pođi sa mnom i zajedno ćemo zaraditi milijune - rekao joj je Robinson nakon što ju je prvi put vidio kako nastupa s grupom. Uz njegovu pomoć diskografske kuće zainteresirale su se za zgodnu tinejdžericu anđeoskoga glasa, a najkonkretnija je bila kuća Columbia Records. Nakon dugotrajnih pregovora, po­­nudili su joj atraktivan ugovor i šesteroznamenkasti predujam, što joj je omogućilo da ode od majke i s Kerryjem se preseli u novi stan.

401611 152: Singer Alicia Keys poses backstage during the 44th Annual Grammy Awards at Staples Center February 27, 2002 in Los Angeles, CA. Keys won Best New Artist, Best Female R&B Vocal Performance and Song of the Year for
Getty Images

Kako je došlo do promjene imena

U Columbiji su joj rekli da bi mogla razmisliti o promjeni prezimena - Augello-Cook zvučalo im je previše ozbiljno. Alicia je danima razmišljala, neko je vrijeme čak namjeravala zvati se Alicia Wild, ali ju je majka odgovorila od toga, tvrdeći da se tako zovu striptizete. A onda joj je Michael Mauldin, jedan od direktora Columbije, sugerirao da se nazove Alicia Keys - nakon što je noć prije sanjao da je izgubio ključeve.

- Glazbeni ključ bio je uz mene cijeli život, a ključevima mogu otvoriti svaka vrata - objasnila je Alicia zašto je na kraju odabrala umjetničko prezime Keys.

Koliko je promjena imena prošla lagano, toliko je stvaranje debitantskog albuma bilo iscrpljujuće. Nakon niza pokušaja s raznim producentima, koje je Columbia dovela da joj pomognu, ali i da je usmjere u glazbene vode koje se njoj nisu sviđale, opet joj je pomogao Kerry. U njihovoj dnevnoj sobi postavio je mali studio za snimanje pa su njih dvoje po cijele noći stvarali glazbu bez pritiska šefova Columbije i njihovih očekivanja. No, dok je ona snimala pjesme, Columbia je promijenila upravu, a novi menadžment želio je od nje stvoriti seksi tinejdžersku princezu koja izvodi pop-hitove.

- Da sam tada popustila, nikad ne bih postigla ono što sam željela - rekla je Keys. Spasio ju je Clive Davis, legendarni producent koji je radio s glazbenicima kao što su Bruce Springsteen, Aretha Franklin i Whitney Houston. Smatrao je da Alicii Keys treba dopustiti da ostane svoja - i toliko je vjerovao u nju da je 1999. platio Columbiji pola milijuna dolara da je puste u diskografsku kuću Arista u kojoj je radio.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 07: Alicia Keys, (L) Trombone Shorty and his band attend the 61st Annual GRAMMY Awards Red Carpet Roll Out and Preview Day during the 61st Annual GRAMMY Awards at Staples Center on February 07, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images for The Recording Academy)
Getty Images for NARAS

Vjerovala je svom instinktu

Kad je snimanje njezina prvog albuma već bilo pri kraju, nedostajala je samo jedna pjesma, pa je Alicia izvukla staru demo snimku pjesme “Fallin”, u kojoj je opisala svoj turbulentni odnos s Kerryjem. Činilo se da je album gotov, no onda je došlo do promjena u Aristi. Kupila ju je velika kuća BMG, a Davisu su ponudili 150 milijuna dolara da pokrene vlastitu diskografsku etiketu J Records. No, uvjet je bio da iz Ariste može povesti samo pet etabliranih i pet novih izvođača. Kad su šefovi BMG-a doznali da će uzeti i Aliciu Keys, ponudili su joj nekoliko puta veći ugovor da ostane kod njih. Međutim, Alicia je vjerovala svom instinktu i odbila ponudu te je njezin prvi album “Songs in A Minor” objavljen 5. lipnja 2001. na njegovoj etiketi.

Uvjeren u njezinu kvalitetu, Davis je pokrenuo veliku reklamnu kampanju i čak je svoju prijateljicu Oprah Winfrey nagovorio da pozove mladu glazbenicu u svoj TV show, najgledaniji u Americi.

Simpatična djevojka s lijepim osmijehom nastup kod Oprah počela je svirajući Beethovenovu “Für Elise”, a nastavila svojom pjesmom “Fallin”.

- Oprah kao da je na mene bacila čarobnu prašinu. Dan prije nastupa bila sam gotovo nepoznata, a samo dan kasnije zvijezda čiji su autogram tražile stotine obožavatelja - rekla je Alicia. Već u prvom tjednu njezin je album izbio na vrh najprodavanijih albuma u SAD-u.

Nakon što je kao debitantica na dodjeli Grammyja osvojila čak pet nagrada, 2003. je objavila komercijalno još uspješniji album “The Diary of Alicia Keys”. Međutim, uspjeh je imao i svoju ružnu stranu. Stalni koncerti i promotivne obveze potpuno su je iscrpile, ali nije htjela prestati.

- Nakon što cijeli život čekate šansu, teško je reći “sad mi je dosta”, jer se bojite da će sve što ste postigli nestati ako uzmete pauzu - otkrila je kako se osjećala tih dana.

Njima sedma godina braka nije krizna: 'Neka nam je još 100!'

Možda bi i nastavila istim tempom da jedne noći, nakon tko zna kojeg koncerta u nizu, nije doživjela živčani slom u garderobi. Sjedeći pred ogledalom neutješno je plakala, znajući da nešto mora promijeniti.

To je i učinila - otišla je na odmor u Egipat. U to su je vrijeme sve više zanimali njezini crnački korijeni i Afrika pa je u dogovoru s menadžmentom otkazala sve obveze i otišla na trotjedni odmor. Prvo je u Grčkoj otrčala maraton, a zatim je provela dva tjedna sama u Egiptu putujući od mjesta do mjesta uz rijeku Nil.

- Osjećala sam se kao da sam pobjegla iz zatvora, a ne kao da sam otišla na odmor - rekla je kad se vratila u Ameriku.

Znala je da u njezinu životu ništa više neće biti isto, ali prije novog početka dočekao ju je jedan kraj.

Umrla je njezina baka Vergil s očeve strane, koja je na samrtnoj postelji imala samo jednu želju - da se Alicia pomiri sa svojim ocem Craigom.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - FEBRUARY 24: Alicia Keys performs during The Celebration of Life for Kobe & Gianna Bryant at Staples Center on February 24, 2020 in Los Angeles, California. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
Getty Images

Ponovni susret s ocem

- Zbližila nas je tuga. On je bio sin slomljenog srca, a ja emotivno ranjena unuka. Tih sam dana vidjela njegovo drukčije lice - opisala je Alicia ponovni susret s ocem. Iako s njim nikada nije izgradila pravi obiteljski odnos, ostao je prisutan u njezinu životu.

Drugi tužni kraj došao je 2007., kada je shvatila da se sve više udaljuje od Kerryja. On je previše pio, ona je previše putovala, a fizička razdvojenost za posljedicu je imala i emotivnu.

- Znala sam da Kerry želi kupiti zaručnički prsten i da me planira zaprositi, a mene je to prestrašilo. Jedne večeri počeli smo razgovarati o budućnosti i rekla sam mu da je našoj vezi došao kraj. Oboje smo zaključili da je to najbolje - otkrila je pjevačica, koja se nakon ljubavnog brodoloma u potpunosti posvetila karijeri. Snimila je album “As I Am” te prihvatila i nekoliko glumačkih ponuda - za filmove “As u rukavu” i “Dnevnici jedne dadilje”.

60th Annual Grammy Awards  Photo Room  New York, U.S., 28/01/2018  Swizz Beatz and Alicia Keys. REUTERS/Carlo Allegri - HP1EE1T06Y6DX
REUTERS

Tad je shvatila - on nije razmaženi klipan

Sve to vrijeme njezin agent pokušavao ju je nagovoriti na suradnju sa sve popularnijim glazbenikom Swizz Beatzom, dvije godine starijim od nje. Njoj se ta ideja nije sviđala jer ga je upoznala kad je imala četrnaest godina i nije na nju tada ostavio nikakav dojam.

- Alicia je mislila da sam odvratan. I bila je u pravu. Kad sam se sa šesnaest godina počeo probijati na glazbenoj sceni, prihvatio sam agresivni stil ponašanja, brze automobile i blještavu odjeću. Prošlo je nekoliko godina prije nego što je upoznala moju drugu stranu - prisjetio se Beatz, pravim imenom Kasseem Dean.

Kad ga je napokon pozvala u svoj studio, Alicia se iznenadila shvativši da Swizz nije površni, razmaženi klipan kakvim ga je dotad smatrala, nego razigrana umjetnička duša sklona iznenađenjima.

Tako ju je jednom pozvao na ručak te namjerno zakasnio kako bi mogao na krov njezina automobila zavezati veliku sliku uličnog umjetnika, na kojoj je bio klavir s ključevima.

Swizz Beatz bio je u braku s pjevačicom Mashondom Tifrere, s kojom ima sina Kasseema mlađeg, ali kada se počeo udvarati Alicii, taj je brak postojao samo na papiru. Nedugo prije njezina 29. rođendana, dok su bili na odmoru u Saint-Tropezu na Azurnoj obali, Swizz ju je zaprosio - ali s vjenčanjem su morali pričekati dok njegov brakorazvodni proces ne bude završen.

Was fuer ein schoenes Geschenk zum Hochzeitstag! Alicia Keys und ihr Ehemann Swizz Beatz erwarten ihr zweites Baby:
face to face / Face to Face / Pr
'Sretna godišnjica ljubavi mog života! A da bude još slađa blagoslovljeni smo još jednim anđelom!' pohvalila se pjevačica drugom trudnoćom.

Trudnoću je skrivala od javnosti

U to je doba Alicia ostala u drugom stanju, ali to je mjesecima skrivala od javnosti jer je upravo bila krenula na svjetsku turneju. Nije joj bilo lako; na koncertu u Lisabonu zamalo je povratila usred nastupa ispred desetak tisuća obožavatelja.

Nekoliko dana nakon što se u svibnju 2010. Swizz Beatz i službeno razveo, on i Alicia Keys objavili su da su zaručeni i da čekaju dijete. Vjenčali su se dva mjeseca kasnije, u vili svojih prijatelja na Korzici.

Mladenka je nosila svilenu vjenčanicu boje slonovače dizajnerice Vere Wang, a mladoženja smoking Toma Forda. Vjenčao ih je new age pisac Deepak Chopra, a među pedesetak uzvanika bili su glazbenici Bono i Queen Latifah.

Sina Egypta Daouda Deana rodila je u listopadu iste godine, i to tehnikom hipnoporođaja, koja majkama olakšava trudove.

- Roditeljstvo nije samo hranjenje i presvlačenje pelena, iako i toga ima puno, već i sveti zadatak. Dijete morate naučiti voljeti, učiti i slaviti život. Swizz i ja predani smo tome zadatku - rekla je Alicia Keys, koja je uz Swizza Beatza pronašla sklad između karijere i obitelji. Četiri godine kasnije rodila je drugog sina, Genesisa Alija Deana, a kao članove šire obitelji prihvatila je i djecu svojega supruga.

- Naša obitelj postala je savršen spoj. Kada nekoga volite, onda volite cijeli njegov životni put - objasnila je Alicia, a da to zaista misli, pokazala je i prije dvije godine, kad je sa Swizzovom bivšom suprugom objavila knjigu o zajedničkom roditeljstvu.

LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 14: (EDITORIAL USE ONLY. NO COMMERCIAL USE)  Alicia Keys and her son Egypt Daoud Dean perform onstage at the 2019 iHeartRadio Music Awards which broadcasted live on FOX at Microsoft Theater on March 14, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images for iHeartMedia)
Getty Images for iHeartMedia
Njen sin Egypt svira klavir i nastupio je s majkom na koncertu u Los Angelesu, 2019.

Novi album je već spreman

Karijera joj je i dalje u uzlaznoj putanji. Nedavno je snimila novi album “ALICIA”, koji bi se u prodaji trebao pojaviti sredinom svibnja.

- Bez sumnje sam snažna i odlučna, ali sam istodobno i ranjiva osoba koja se ponekad rasplače na podu kupaonice. Za novi album napisala sam pjesmu u kojoj pjevam “živim život na svoj način”. Ti stihovi najbolje opisuju kako se danas osjećam. Ne opterećujem se time što drugi misle o meni, još manje time što od mene očekuju, nego idem svojim putem - objasnila je kako je pronašla mir u svojem životu.


ČITAJTE I:

Alicia Keys sama sebi čestitala rođendan - novom pjesmom

Pjevačica je izvan sebe od sreće: Ravnodušni na vijest ostali su samo sinovi

Linker
16. travanj 2024 20:39