ines stipetic
teška sudbina

Rajko Dujmić nije volio svoj rođendan, bolno ga je podsjećao na gubitke najbližih

Glazbeni virtuoz rođen je na današnji dan prije 66 godina. Nažalost, nije dočekao, preminuo je svega tri dana prije negoli je trebao navršiti rođendan. Rajko Dujmić svom se datumu nije radovao - izgubio je tad neke od najvažnijih ljudi u životu.

Rajko Dujmić navršio bi danas svoj 66. rođendan, no svega tri dana uoči njega izgubio je bitku za život u riječkom KBC-u. Kada je krajem srpnja doživio prometnu nesreću u Ravnoj Gori, Dujmić je pao u komu iz koje se, nažalost, nije probudio. Obitelj se potom odlučila na iznimno humanu gestu, doniravši organe koji su već spasili nekoliko života.

Posljednji ispraćaj Rajka Dujmića planiran je za idući tjedan.

Glazbenik je rođen u Zagrebu 7. kolovoza 1954. godine, a iako se u tijekom formalnog obrazovanja usmjeravao na violinu, dokazao se kao klavijaturist i tim instrumentom izgradio je impozantnu karijeru. Obitelj je imala sluha za njegovu ljubav prema glazbi pa su mu roditelji vrlo rano poklonili usnu harmoniku i poticali ga da razvija svoj talent.

Zagreb, 181109.
Rajko Dujmic, skladatelj i glazbenik.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Heroje Rajkove mladosti otišli su brzo, kao otrgnuti od njega

U 'Novim fosilima' napravio je čudo, karijera mu je bila na vrhuncu, no stigle su ga u tom bendu i prve beskrajne tuge. Gubitak iznimno mu važnog Slobodana Momčilovića Moke, voljene majke, Momčila Popadića, Đurđice Barlović... Svi heroji Dujmićeve mladosti i najplodnijih autorskih godina otišli su brzo, otrgnuti od njega naglo, tragično. Nije se lako nosio s gubicima, tim više što je na današnji datum - a njegov rođendan - otišao voljeni mu Muka, a izgubio je 7. kolovoza i obožavanu majku.

Zagreb, 210411.
Clanovi benda Novi Fosili ponovo su se okupili i 12.05. odrzat ce veliki povratnicki koncert u KC Drazen Petrovic.
Danas su odrzali probu u Studiju
Neja Markičević / Hanza Media

Vidio simboliku u igri brojeva i sudbine

Sam Dujmić vidio je u tome nekakvu tragičnu simboliku. "Zamislite, Rajko je rođen 7. kolovoza, potom godinama kasnije u 80-ima, na isti datum, sedmog kolovoškog dana preminula je njegova majka, a na taj isti datum, 7. kolovoza 1985. preminuo je Slobodan Momčilović Moka, osnivač Novih fosila. Rajko nije dočekao ovaj 7. kolovoza, preminuo je samo tri dana prije. Često mi je govorio da je to nevjerojatno, da ta igra brojeva ne može biti slučajna", rekao je njegov prijatelj Toni Volarić za Jutarnji list. Volarić je o Rajku snimio dokumentarac, a usto su se tri godine nalazili kako bi prikupio materijale od kojih bi jednog dana mogao napisati Dujmićevu biografiju.

Dujmić, sjeća se Volarić, nije volio svoj rođendan. Dapače, bolno ga je taj datum podsjećao na gubitke koji su mu obilježili život.

Čitajte i:

OBITELJ DONIRALA ORGANE Rajko Dujmić spasio je nekoliko života: 'Tim ljudima to je novi rođendan'

Rajko Dujmić napisao je neslužbenu hrvatsku himnu! "Moja domovina" nastala je s Tutićem u svega dva dana

POSLJEDNJA SVIRKA RAJKA DUJMIĆA Utučeni Jurica Pađen: 'Nismo znali da će to biti oproštajni koncert'

ŽIVOTNI PUT VELIKANA! Rajko je stvorio glazbu našeg djetinjstva: Svirati je počeo s četiri godine i otad nije stao

Otišao velikan hrvatske glazbe: Rajko Dujmić podlegao teškim ozljedama

Posljednji dani Rajka Dujmića: 'Naš zadnji razgovor... Bio je tako dobre volje... I na Rebru je želio klavir'

Linker
14. travanj 2024 07:24