Darko Tomas / CROPIX
Bakini dnevnici

Sin Mirne Zidarić snimio dokumentarac posvećen pokojnoj baki: 'Redovito je pisala dnevnik'

Zagrebački redatelj Borna Zidarić na Danima hrvatskog filma sudjelovao je s dokumentarcem kojim se oprostio od svoje bake, preminule prije dvije godine.

"Lijepo je vrijeme, a ja ne znam što ću", zadnja je rečenica koju je dan prije smrti zapisala u svoj dnevnik Danica Seka Zidarić. Samozatajna supruga glumačkog velikana Krešimira Zidarića te majka uspješnih sinova, glumca Ranka i arhitekta Zorana, preminula je 29. listopada 2018., a svojim je zadnjim napisanim riječima potaknula unuka Bornu da snimi dokumentarni film nazvan "Baka", premijerno prikazan u natjecateljskom programu Dana hrvatskog filma.

U našem je društvu još uvijek tabu pričati o smrti.

"Kao da je svima neugodno i na sam njezin spomen. Mene pak izuzetno zanimaju oproštaji. Pražnjenje stana preminulog možda je najemotivniji čin opraštanja od voljene osobe", objasnio je Borna Zidarić (26), student pete godine režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, zašto je bakinu smrt odabrao za temu svojeg filma. Za bakin dnevnik znali su svi u obitelji, nerijetko je i zafrkavali zbog toga, ali on ga je detaljnije pročitao tek nakon njezine smrti.

"Redovito je pisala dnevnik. Ne kako bi bilježila svoja razmišljanja, već više kao svojevrsnu dnevnu inventuru. Svako jutro bi uz kavu i cigaretu zapisala što je radila dan ranije, navodeći, na primjer, u koliko je sati išla doktoru i što je jela za ručak. Film prikazuje njezinu dnevnu rutinu neposredno prije smrti, ne zadirući pretjerano u intimu jer se pišući zapise u dnevnik jako dobro potrudila da ne iskaže gotovo nikakvu emociju. Baka je očito bila takva osoba", govori Borna Zidarić.

Screenshot / Film 'Baka'
Bolnin otac Zoran Zidarić u sceni iz filma.

Zato i kada razmišlja o baki, manje se sjeća njezinih dnevnika, a više idiličnih ljeta u djetinjstvu koje je provodio u njezinoj kući u Šibeniku.

Kako je odrastao u poznatoj obitelji, uz oca, nagrađivanog arhitekta Zorana Zidarića, i majku, HTV-ovu novinarku i urednicu Mirnu Zidarić, svjestan je da će mnogi prvo primijetiti njegovo prezime, no zbog toga se previše ne zamara. "Odrastajući u umjetničkoj obitelji, svakako mislim da sam imao određen privilegij što sam proveo djetinjstvo uz dobre knjige i filmove. Na Akademiji ima dosta studenata s poznatim prezimenima, što je nekako i normalno, jer djeca često nastave obiteljskim stopama. No, opet to nije garancija ni za što i mislim da je za film potrebno puno rada, strpljenja i hrabrosti".

Privatni album /
Danica Seka Zidarić na portretu koji je ostao u obitelji.

Iako svoju budućnost vidi isključivo na filmu, on je zapravo njegova druga ljubav.

Naime, nakon srednje škole upisao je studij arhitekture, ali je odustao nakon druge godine,za što je među najzaslužnijima slavni talijanski neorealist Michelangelo Antonioni. "Kada sam upisao arhitekturu, imao sam drugačija očekivanja, nekako mi se čini da i nisam bio dovoljno zreo. No, upoznao sam društvo s kojim sam počeo gledati neke drugačije filmove. Jedan od njih bio je Antonionijevo "Povećanje". Oduševio me, drugi dan nisam mogao doći sebi te sam počeo razmišljati o tome da bih se mogao potpuno posvetiti režiji", prisjetio se redatelj kako je odlučio s arhitekture prijeći na film. I kako je to bio šok za njegove roditelje.

"Roditeljima je traumatično svako djetetovo odustajanje od škole. Srećom, brzo su shvatili da sam doista ozbiljan oko filma i podržali me u onome što radim", kazao je Borna Zidarić. Da roditelji više nemaju zašto strahovati, vidi se po tome što je bio jedan od rijetkih redatelja s dva djela na Danima hrvatskog filma. Uz "Baku" je prikazan i njegov kratkometražni igrani film “Amerika”, što je tek početak jedne plodne karijere.

Čitajte i:

Velika tuga u obitelji Zidarić: Oproštaj sa veliko 'Hvala'

Kraj agonije za Mirnu Zidarić: 'Ovo nije bezazleno iskustvo, već borba na mnogim poljima'

Mirna Zidarić puca od ponosa zbog sina Marina: 'Nadam se da ga nisam osramotila'

Linker
14. ožujak 2024 13:33