Doris Vučković
 Marko Todorov / Hanza Media
Ispovijest omiljene Loto djevojke

Skromna otočanka tijekom studija za džeparac je izvlačila kuglice koje su joj promijenile život: 'Znala sam da to ne mogu ostati do kraja života'

Doris Vučković prva je hrvatska Loto djevojka, žena koja je izgradila respektabilnu karijeru, a sve bez ikakvih skandala. Danas vodi emisiju 'Mir i dobro' te mentorira na HRT-u nove generacije. U velikom intervjuu za Gloria.hr otkriva sve o počecima i ključnim odlukama u svojoj karijeri te najsretnijim trenucima iz privatnog života.

'Ništa ne bih drugačije. Kažu da katkada ne dobiti ono što želiš može biti čudesan udarac sreće. Meni se upravo to dogodilo... Upisala sam studij defektologije u Zagrebu i željela postati profesor logoped na svojemu rodnom Braču... A nakon audicije, već na prvoj godini fakulteta, počela sam raditi na televiziji. U početku kako bih kao studentica nešto zaradila, a zatim iz strasti koja me ne napušta već 30 godina', priča nam u intervjuu Doris Vučković, veliko voditeljsko ime HRT-a.

Bogata karijera gradila se 'korak po korak'

Karijeru je počela kao Loto djevojka, prva za 7/39, do danas je mnogima omiljena. I to podjednako zahvaljujući svome liku i djelu. Smjerna, elegantna dama savršene dikcije - Doris je takva bila još dok je studirala. Takva je i danas, kada vodi HRT-ovu emisiju 'Mir i dobro' i mentorira nove generacije. Naziva taj angažman svojim 'najmirnijim'. I sretna je time, kao i time što je danas mentorica mladim generacijama. Sve je u njezinoj karijeri išlo svojim slijedom. 'Ništa na brzinu. Počela sam kao najavljivačica programa, nastavila kao spikerica, voditeljica, a danas sam, eto, mentorica. Polako, korak po korak', prisjeća se Vučković.

zagreb, 110401
doris vuckovic
foto damjan tadic
-stu-
Damjan Tadić / Hanza Media
Doris Vučković

'Loto' je u njezin život ušao u pravom trenutku i dao joj je krila, omogućio voditeljsko sazrijevanje. 'Radila sam emisije uživo, mnogo putovala i snimala promidžbene spotove. Kada se otvorite, upoznate nove ljude i doživite nova iskustva, neizbježno stvarate i nove mogućnosti u životu'. Ulaskom te emisije u njezin život postala je i prva hrvatska Loto djevojka, gledatelji su je kao takvu upoznali i zavoljeli. Odluku da nakon deset godina napusti 'Loto' donijela je sama. Bilo je, kao i sve što se događalo dotad, pravo vrijeme za takav potez.

Uživala sam u ulozi srećonoše, ali i znala da to ne mogu ostati do kraja života

'Bio je to moj izbor. U životu volim znati što osjećam, mislim, želim i radim... I kad je vrijeme za promjenu. A vrijeme za promjenu bilo je kada su me ljudi počeli poistovjećivati s igrama na sreću i pri susretu sa mnom hvatati se za gumb. Imala sam diplomu u ruci, rektorsku nagradu... želja za učenjem i napredovanjem bila je snažna. Zanimale su me emisije školskog programa, obrazovnog, mozaičnog, u kojima sam i poslije radila', dodaje Doris. Obožavala je rad u emisiji 'Televizija o Televiziji' kao i onaj voditeljice Službe spikera na HRT-u. Upoznala je tijekom karijere ustroj HRT-a, organizaciju, programske službe i redakcije - i ono najvažnije, kaže, ljude.

zagreb,030599
doris vuckovic
foto:d.tadic
Damjan Tadić / Hanza Media
Doris Vučković

Prošla je kroz niz funkcija i angažmana na javnoj televiziji i zahvalna je na svemu što je kroz posao doživjela. 'Bila sam voditeljica režija dnevnog programa, koordinatorica TV programa, voditeljica Službe spikera i rukovoditeljica programskih službi. Radila sam sa spikerima, voditeljima, lektorima, fonetičarima i predvoditeljima... Dobrim ljudima i velikim profesionalcima', dodala je Vučković.

Fetiva otočanka

A 'Mir i dobro', zahvaljujući kojem je danas gledamo na malim ekranima, donio joj je upravo to. Svi angažmani prije te emisije donosili su Doris neminovno interes medija i nedostatak privatnosti. A ona svakome prije ili kasnije postaje prijeka potreba. Ovoj 'fetivoj' otočanki pogotovo.

Doris obožava svoj rodni Brač, i dalje je duboko vezana uz otok. 'Nikada nisam ni otišla. Braču se uvijek vraćam, Dalmacija je moje jidro. A Zagreb sidro. Cijeloga života držim kormilo u rukama i plovim. Posljednjih godina autocestom, pa je brže', priča Vučković. Brač je njezina obitelj, dom, djetinjstvo, veliki dio školovanja i odrastanja. Završila je tamo kamenoklesarsku srednju školu, u njezinim Pučišćima bila je to jedina srednja škola. 'Školovanje u Splitu bilo je skupo, a u roditeljskoj kući bilo nas je četvero djece. Srećom, ja sam klesarsku školu voljela. Trudila sam se i uživala raditi s kamenom i u kamenu. Oblikujući kamen, klesala sam strpljivost, preciznost, dosljednost i temeljitost. Vrijednosti koje sam ponijela sa svojeg Brača u život, a koje su mi poslije u svemu uvelike pomogle'.

Marko Todorov / Hanza Media
Doris Vučković

Sin Ivan je njezin najveći ponos i velika sreća

Upravo te vrijednosti prenijela je i na svog sina Ivana. Majčinstvo ju je temeljito promijenilo kada je prije 24 godine postala mama. 'Moj sin Ivan je moja radost, sunce! Sjećam se... Kasnila sam po njega u vrtić. I znala sam da je sam, ostala su djeca već otišla, i da me čeka. Razdirao me osjećaj krivnje... A on mi je nasmijan potrčao u susret. 'Mama, ja sam tako sretan', rekao je. 'Zašto?', pitala sam. 'Jer si ti od sve djece na svijetu odlučila roditi baš mene'. Dakle, to je moj Ivan koji sada ima 24 godine. I trenutak koji pamtim kao najljepši u životu'.

Od Loto djevojke do prekaljene voditeljice i mentorice, Doris je prošla dug profesionalni put, gradila privatni život i održavala neraskidivu vezu sa svojim Bračom. Danas si priželjkuje još samo jedno - 'Željela bih naučiti plesati. Ne nužno tijelom. Nego srcem. Samo to'.

Linker
06. ožujak 2024 02:39