Sasa Buric CROPIX
Dobila čak četiri stipendije

Dalmatinka u Bavarskoj: Balerina izvanrednog talenta ostvarila svoj dugogodišnji san

Osamnaestogodišnju Splićanku Anu Mamić očekuje prva profesionalna sezona s glasovitom baletnom kompanijom iz Münchena.

Malo se osamnaestogodišnjaka može pohvaliti da je ostvarilo snove poput Splićanke Ane Mamić, koju ujesen čeka prva profesionalna sezona s glasovitom baletnom kompanijom Bayerisches Junior Ballett iz Münchena. O takvoj prilici sanja svaka mlada balerina, a Ani se pružila u najboljem trenutku - prije mjesec dana završila je trogodišnji studij na minhenskoj Akademiji za glazbu i kazalište, zbog čega od 2017. živi u bavarskoj prijestolnici.

- Ravnatelj baleta toliko me želio u svom ansamblu da mi je kompanijska zaklada pristala stipendirati još dvije godine studija, što mi mnogo znači jer bih poslije plesačke karijere voljela raditi kao baletna pedagoginja - ponosna je mlada balerina, koja već neko vrijeme niže uspjehe.

Uz to što je nedavno diplomirala s najvišim ocjenama, zimus je osvojila zlatnu medalju na natjecanju mladih plesača u Berlinu, a ove je godine dobila čak četiri stipendije za ljetne baletne seminare.

Akradiy Shafirov
Baletom se počela baviti vrlo rano, sa šest godina.

Baletne papučice obula sa šest godina

Audiciju za poznatu baletnu kompaniju, u kojoj je najmlađa među dvadesetak balerina i baletana, prošla je još u veljači, uoči osamnaestog rođendana. Anina njemačka bajka nije iznenađenje. Da je rođena za velike pozornice, dokazala je još prije tri godine kad je osvojila stipendiju za njemačku Akademiju, koja godišnje primi samo nekoliko djevojaka iz cijelog svijeta.

- Baletne papučice obula sam sa šest godina i od tada me ništa drugo ne zanima - kaže Ana, čiji je izvanredni plesački talent prvi uočio zagrebački koreograf Dinko Bogdanić te joj je još kao djevojčici dao uloge u baletima ‘Đavo u selu’ i ‘Orašar’.

Premda bi jednog dana željela plesati kod kuće, Ana priznaje da nije mogla poželjeti bolju pozornicu od minhenske za početak svoje karijere. U protekle tri godine jako je zavoljela München u kojem joj jedino nedostaje obitelj: mama Dragana, profesorica biologije i kemije, tata Trpimir, diplomirani inženjer strojarstva, starija sestra Matea, studentica medicine, i tri godine mlađe blizanke Iva te Gabrijela, također buduća balerina.

Čitajte i:

Što jedu balerine? Zvijezda HNK otkrila nam svoje navike i recept za najbolje ljetno osvježenje

HNK predstavio novu sezonu: 'Teatar može biti utjeha, utočište i mjesto za susrete'

Hvalevrijedan projekt Lisinskog: Glazba velikih zvijezda dostupna je samo jednim klikom

Linker
14. travanj 2024 03:08