Glazbeno ljeto

Istražili smo: festivali su se napokon vratili, imamo sva pravila na jednom mjestu

AMF festival u Amsterdamu, AMP Lost & Found na Malti te Defected festival u Tisnom samo su neki s popisa

Glazbeni festivali vratili su se ovoga ljeta na velika vrata u Europu. AMF festival u Amsterdamu, AMP Lost & Found na Malti te Let It Roll u Milovicama u Češkoj samo su neke od manifestacija koje će otvoriti svoja vrata ovih mjeseci, s time da ne smijemo zaboraviti ni brojne domaće glazbene spektakle među kojima se ističu Outlook Origins i Defected festival u Tisnom te Ferragosto JAM u Orahovici.

No, zbog situacije koja i dalje vlada s pandemijom koronavirusa postoje određeni uvjeti i pravila koja posjetitelji moraju zadovoljiti za sudjelovanje na festivalu. Što se tiče domaćih festivala, to su pravilu odredbe vezane uz COVID putovnice ili negativne testove, dok kod stranih manifestacija postoje još i zahtjevi vezani uz sami ulazak u zemlju. Kako biste imali sve na jednom mjestu, u nastavku donosimo liste izvođača s osam najboljih domaćih i stranih festivala ovoga ljeta, kao i sve potrebne informacije vezane uz COVID potvrde.

Važno je naglasiti kako su dolje navedene informacije prenesene prema trenutno dostupnim podacima te da i dalje postoji mogućnost da se zbog situacije s pandemijom koronavirusa pojedinosti festivala promjene.

Let It Roll festival

Lokacija: Milovice, Češka

Trajanje: 5. – 8. kolovoza

Izvođači: Pendulum, Sub Focus, Dimension, Alix Perez, DJ Marky, Dub Phizix & Strategy, Culture Shock, SpectraSoul

Opis: Let it Roll je bez sumnje prepoznat kao najveći i najutjecajniji drum and bass glazbeni festival na svijetu. Njegov lineup predstavlja najvažnije izvođače trenutno na sceni s ponudom od 300 DJ-a i producenata raspoređenih na osam pozornica od kojih svaki ima svoj posebni stil i vibraciju.

COVID mjere: Češka od 1. srpnja prihvaća „digitalne certifikate EU-a protiv bolesti COVID-19“, odnosno tzv. COVID putovnice. Nositeljima spomenutih potvrda dopustit će se ulazak u Češku, bez dodatnih ograničenja (testiranje ili karantena), pod uvjetom da njihov certifikat sadržava dokaz o cijepljenju, valjan u sljedećim uvjetima: 14 dana nakon druge doze ili 14 dana nakon uzimanja cjepiva u jednoj dozi; dokaz o oporavku od bolesti COVID-19 valjan 180 dana ili negativan rezultat testa na COVID-19. Prihvaćaju se i PCR (unutar 72 sata) i Rapid Antigen (unutar 48 sati) testovi.

Lost & Found Festival

Lokacija: Zaljev Saint Paul's, Malta

Trajanje: 1. – 4. rujna

Izvođači: Annie Mac, Helena Hauff, slowthai, Eats Everything, Seth Troxler, Honey Dijon, Charlotte de Witte, Patrick Topping

Opis: Lost & Found je festival na kojemu se uz odličnu plesnu glazbu zatvara ljeto. Lista izvođača nudi brojne žanrove u kojima se svatko može pronaći, kao što su: house, techno, garage te grime and drum and bass s time da lokacije koncerata variraju od otvorenih klubova, bazena, party brodova i tuluma na plaži pa sve do koncerata u dvorcima.

COVID mjere: Od 14. srpnja Malta je ograničila ulazak u zemlju i prihvaća samo nositelje potvrda o cijepljenju (uključujući digitalne certifikate EU-a protiv bolesti COVID-19) u kojima se navodi potpuno cijepljenje cjepivom koje je odobrila EU. Necijepljenim osobama neće biti dopušten ulazak na Maltu.

Isle of Wight Festival

Lokacija: Otok Wight, Velika Britanija

Trajanje: 16. – 19. rujna

Izvođači: Liam Gallagher, Snow Patrol, David Guetta, Duran Duran, Tom Jones, Primal Scream, Razorlight, Sam Fender

Opis: The Isle of Wight je britanski glazbeni festival s dugom povijesti. Originalno je zamišljen kao izraz „kontrakulture“ tadašnje mladeži i održavao se od 1968. do 1970. godine. U to vrijeme je bio jedan od najvećih festivala, a njegova slava je ponovno oživljena 2002. godine kada je redovno bio dom nekim od najvećih imena glazbe kao što su: Fleetwood Mac, The Stone Roses i Bruce Springsteen.

COVID mjere: Od 17. svibnja u UK je na snagu stupio tzv. „sustav semafora“ za međunarodna putovanja koji kategorizira države na “zelene” (green), “žute” (amber) i “crvene” (red). Republika Hrvatska je trenutno na žutoj listi, što podrazumijeva testiranje 72 sata prije putovanja, te desetodnevnu samoizolaciju na adresi boravka u UK, uz dodatno testiranje drugog i osmog dana samoizolacije. Spomenute mjere odnose se na sve putnike, uključujući i one koji posjeduju certifikat o cijepljenju ili imunitetu na COVID -19 (ne postoje izuzeća za tu kategoriju putnika). Preduvjet za polazak na put u UK je negativan rezultat testiranja na COVID -19 u periodu tri dana prije putovanja, posjedovanje tzv. travel test packagea koji sadrži dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije te ispunjen tzv. passenger locator form u kojem se, između ostaloga, navode detalji o adresi gdje će se provesti desetodnevna samoizolacija.

AMF

Lokacija: Amsterdam, Nizozemska

Trajanje: 16.10.2021

Izvođači: David Guetta, Armin van Buuren, Brennan Heart, Timmy Trunpet, Tiësto, Afrojack, Nicky Romero, Topic

Opis: Amsterdam Music Festival nazivaju i najvećom plesnom večeri godine. Održava se u Johan Cruijff Areni, najvećem stadionu u nizozemskom glavnom gradu. Ovaj spektakl neki su prozvali i „kraljevskim događajem elektroničke glazbe“ jer na njemu nastupaju najbolji svjetski DJ-evi.

COVID mjere: Nizozemska prihvaća COVID putovnice. Nositeljima putovnica dopušta se ulazak u Nizozemsku bez dodatnih ograničenja (testiranje ili karantena), pod uvjetom da njihov certifikat sadržava: dokaz o cijepljenju, dokaz o oporavku od bolesti COVID-19 ili negativan rezultat testa na COVID-19. Što se tiče testova, prihvaćaju PCR uzet unutar 72 sata prije dolaska ili antigenski test proveden unutar 48 sati prije dolaska.

https://www.instagram.com/p/CMCrMKYnEpC/?utm_source=ig_web_copy_link

Rock live

Lokacija: Kampus, Koprivnica

Trajanje: 30. - 31. srpnja

Izvođači: Let 3, Mortal Kombat, Kandžija, TBF, Šank, M.O.R.T

Opis: Nakon prošlogodišnje odgode festivala zbog koronavirusa, ovogodišnji RockLive Festival održat će se kao dvodnevni festival 30. i 31. srpnja s ograničenim brojem publike. S obzirom na obvezu provođenja svih epidemioloških mjera festival se ponovno vraća u koprivnički Kampus gdje se održavao i prvih pet godina, no i dalje će oduševiti sve ljubitelje dobre glazbe.

COVID mjere: Posljednja novost ovogodišnjeg festivala jest činjenica kako službeni kamp za posjetitelje neće postojati te se pozivaju kamperi da smještaj potraže u privatnim smještajima. No, na lokaciji festivala postoje površine na kojima se šator može složiti, a kampiranje će tamo biti na vlastitu odgovornost. Organizatori još nisu objavili detalje vezane uz COVID putovnice, no za pretpostaviti je kako će se voditi jednakim pravilima kao ostali festivali, što znači da će na festivalu sudjelovati posjetitelji s COVID putovnicom ili oni koji prilože negativni test na koronavirus.

image
Let 3
LUKA GERLANC/CROPIX

Defected Croatia 2021

Lokacija: Tisno

Trajanje: 5. – 10. kolovoza

Izvođači: Armand Van Helden, Bob Sinclar, Carl Craig, Dave Lee, Derrick Carter, Dimitri From Paris, Eats Everything

Opis: Defected je jedan od najcjenjenijih brendova u plesnoj glazbi koji je od 2016. godine našao i svoje mjesto u The Garden Resortu u Tisnom. Defected Croatia će na idiličnoj lokaciji na obali ugostiti mnoštvo svjetski poznatih DJ-eva koji će se naći za pultom na glavnoj pozornici, kao i onoj uz plažu, te na zabavama na brodovima koje će nadopuniti iskustvo zabave na otvorenom.

Covid mjere: Ulazak na festival moguć je uz Covid putovnicu, negativni test ili potvrdu o dovoljnom broju antitijela.

Ferragosto JAM

Lokacija: Orahovačko jezero, Orahovica

Trajanje: 5.-7. kolovoza

Izvođači: Psihomodo Pop, Let 3, Pips, Chips & Videoclips, Repetitor, Atheist Rap, Overflow, Mortal Kombat, She Loves Pablo, Svemirko, Jonathan

Opis: Ferragosto JAM je glazbeni festival smješten uz živopisno Orahovačko jezero u podnožju planine Papuk. Započeo kao druženje prijatelja uz roštilj i improviziranu pozornicu, u 11 godina narastao je u najveći festival na ovim prostorima koji lineup bazira na više od 40 domaćih/regionalnih izvođača. Uz misiju promicanja mladih autora te generalno podupiranja jake domaće glazbene scene, lokacija tik uz Orahovačko jezero privlačila je do sada svake godine oko 15 tisuća mladih usred ljetne sezone u kontinentalnu Hrvatsku.

COVID mjere: Posjetitelji će samo uz COVID putovnice moći stupiti na jezero i unutar festivalskog prostora. U slučaju da nemaju COVID putovnicu, moći će se testirati na ulazu brzim antigenskim testom, a rezultati testiranja će pristizati u roku od 15 minuta. Svi posjetitelji s negativnim nalazom moći će pristupiti festivalskom prostoru.

Outlook Origins Festival

Lokacija: Tisno

Trajanje: 9. – 13. rujna

Izvođači: Chase & Status [DJ set], Shy FX, Children of Zeus, D Double E, Hybrid Minds, Flava D, Goldie, Fabio & Grooverider

Opis: Nakon nezaboravnog desetljeća provedenog na nevjerojatnoj tvrđavi Punta Christo pored Pule, Outlook u ljeto 2021. plovi prema jugu, točnije u središnju Dalmaciju. Kao festival, Outlook Origins je savršena kombinacija kvalitetne glazbe i godišnjeg odmora, s brojnim dnevnim sadržajima na plaži, nezaboravnim partijima na brodu te noćnim programom na kojemu se pleše do jutra na drum & bass, dubstep, reggae, grime, hip hop te brojne druge žanrove.

COVID mjere: Organizatori festivala još nisu objavili detaljne mjere vezane uz COVID potvrde, no za pretpostaviti je kako će se voditi jednakim pravilima kao ostali festivali, što znači da će na festivalu sudjelovati posjetitelji s COVID putovnicama ili oni koji prilože negativni test.

Niste uštedjeli dovoljno sredstava za festival? Nema veze, postoji rješenje

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa sve do zadnjeg trena se nije znalo hoće li se pojedini festivali održati ili će biti odgođeni za sljedeću godinu. Ta neizvjesnost dovela je do toga da smo novac rezerviran za partijanje potrošili na neke druge stvari u životu, no to nije nikako razlog da se ne iskoristi ova prilika da ponovno uživamo u dobroj glazbi. Rješenje za tu situaciju ima Addiko banka sa svojim brzim online gotovinskim kreditima. U samo tri koraka moguće je predati zahtjev za izdavanjem kredita u iznosu od 5.000 do maksimalno 190.000 kuna s rokom otplate do 10 godina. Uz to, prvih 1000 klijenata koji zatraže gotovinski kredit online, putem web stranica Addiko banke, dobit će na poklon tri mjeseca pretplate na Deezer. Na taj će način u svojoj omiljenoj glazbi moći neometano uživati cijelo ljeto.

Linker
10. travanj 2024 07:40