Premijera u Zagrebu

Po prvi put zajedno na pozornici: Brojni poznati podržali povijesnu predstavu u ZKM-u

Nastala po tekstu suvremenog njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga, predstava ‘Kamen‘ bavi se preispitivanjem uloge maloga čovjeka u velikoj povijesti te je nisu propustila pogledati i neka poznata lica.

Veliko zanimanje publike za premijeru koja se u srijedu odigrala u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava "Kamen" nastala je kao koprodukcija ZKM-a s Beogradskim dramskim pozorištem u režiji Patrika Lazića.

image

Premijera predstave 'Kamen' u ZKM-u.

RANKO SUVAR/CROPIX

Kompleksan je to kazališni kolaž povijesti zločina 20. stoljeća u mračno sugestivnom komadu o mehanizmima perpetuiranja laži i predrasuda.

image

Doris Šarić Kukuljica i Snježana Abramović Milković

RANKO SUVAR/CROPIX

Nakon što je 11. prosinca premijerno izvedena u BDP-u u Beogradu, zagrebačka premijerna publika ovu je dojmljivu suradnju, u kojoj se naizmjenično govori hrvatskim i srpskim, u srijedu dočekala s velikim zanimanjem, isprativši glumce i autorski tim uz ovacije i aplauz.

image

Đurđa Tedeschi

RANKO SUVAR/CROPIX

U predstavi "Kamen" po prvi put su se na istoj pozornici našli glumci iz Zagreba i Beograda, predvođeni BDP-ovom Mirjanom Karanović i ZKM-ovom Doris Šarić Kukuljica, uz izvrsne mlade glumce Miu Melcher i Dadu Ćosića (ZKM) te Natašu Marković i Ivu Ilinčić (BDP).

image

Davor Meštrović

RANKO SUVAR/CROPIX

Čitajte i: Na dodjeli nagrada HOO-a zasjale poznate Hrvatice: Mila Horvat u šljokicama, Blanka Vlašić u klasičnoj crnoj, Kolinda u crvenom

Poznati u publici

U publici su se našli redateljica Saša Broz, umirovljena sutkinja Đurđa Tedeschi.

image

Saša Broz

RANKO SUVAR/CROPIX

Televizijski voditelj Davor Meštrović, redatelj Vinko Brešan, književnik Damir Karakaš, ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković i glumac Damir Markovina, glumica Marija Sekelez.

image

Marija Sekelez

RANKO SUVAR/CROPIX

Predstava "Kamen" nastala je po tekstu suvremenog njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga, bavi se preispitivanjem uloge maloga čovjeka u velikoj povijesti kroz priču o sudbini jedne kuće u istočnonjemačkom gradu Dresdenu.

image

Snježana Abramović Milković i Damir Markovina

RANKO SUVAR/CROPIX

Fokus je na tri generacije žena iste obitelji, koja u posjed kuće dolazi 1935., kada ju nominalno "otkupljuje" od njezinih izvornih vlasnika Židova. Na suprotnom kraju spektra je godina 1993., kada ista obitelj u demokratskoj ujedinjenoj Njemačkoj ostvaruje pravo na povrat "svoje" u komunizmu konfiscirane imovine.

image

Vinko Brešan

RANKO SUVAR/CROPIX
image

Damir Karakaš

RANKO SUVAR/CROPIX
Linker
17. travanj 2024 09:07