važno pitanje

Sanja Musić Milanović na kijevskom summitu prvih dama: ‘Debljina je globalno opterećenje, a ne samo pitanje jedne nacije‘

Prva dama Hrvatske putem video poziva predstavila je Nacionalni program promicanja zdravlja "Živjeti zdravo" u sklopu kijevskog summita prvih dama i gospode te istaknula važnost pronalaženja rješenja u prevenciji debljine kod djece.

Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, na poziv gospođe Olene Zelenske, supruge predsjednika Ukrajine, sudjelovala je putem video obraćanja na Kijevskom samitu prvih dama i gospode koji se održao 23. kolovoza 2021. u Kijevu.

Prva dama Hrvatske govorila je na tematskom panelu "Key to the new reality: leave no one behind", a u svom obraćanju istaknula je da je svoju dugogodišnju znanstvenu i stručnu karijeru posvetila poboljšanju i očuvanju zdravlja ljudi, čime se aktivno bavi i zagovara i kao supruga hrvatskog predsjednika.

image
Kijevskom samitu prvih dama i gospode
URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Naglasila je da projekti koje vodi i s kojima se aktivno bavi u Republici Hrvatskoj imaju za cilj "potaknuti ljude svih dobnih skupina, koji žive u različitim okruženjima, na aktivniji i zdraviji život, što je veliki korak prema očuvanju i poboljšanju zdravlja ljudi".

Čitajte i: Sanja Musić Milanović ne odustaje od važnog joj cilja! Napravila velik korak prema zdravlju svih građana

Tijekom izlaganja govorila je i o Nacionalnom programu promicanja zdravlja "Živjeti zdravo" kojeg vodi, istaknuvši kako se program razvija od 2002. godine, utemeljen na dugogodišnjim znanstvenim istraživanjima o odrednicama debljine još iz najranije životne dobi, odnosno djetinjstva.

Pojasnila je kako je taj projekt sveobuhvatan, multisektorski program promicanja zdravlja koji je usmjeren na opću populaciju i sve dobne skupine.

image
Sanja Musić Milanović
URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

"Aktivnosti koje se provode na nacionalnoj razini uključuju informiranje, educiranje i podizanje svijesti o pozitivnim aspektima zdravog načina života, ali i kreiranje pristupačnih, zdravijih okruženja u suradnji s lokalnim zajednicama, usklađeno s njihovim specifičnim potrebama", rekla je Musić Milanović.

Čitajte i: Modni stil Sanje Musić Milanović: Obožava nositi komade domaćih dizajnera, a haljine za posebne prigode dizajnira sama

Ukazala je i na potrebu za "inovativnim i novim inicijativama i rješenjima u području prevencije i liječenja debljine djece, koja su utemeljena na znanstvenim i stručnim dokazima te odgovaraju potrebama lokalnih zajednica".

Zaključno je rekla kako je debljina globalno javnozdravstveno opterećenje, a ne samo pitanje jedne nacije. Osvrnula se na činjenicu da je debljina značajan čimbenik rizika za vodeće kronične nezarazne bolesti koje opterećuju kako same građane, tako i zdravstvene sustave. Završno je istaknula važnost zajedničkog djelovanja na međunarodnoj razini.

Linker
15. travanj 2024 07:50