Zabavni i pitki

Domaća autorica svojim je zabavnim chic-lit romanima osvojila Hrvatsku, ali i poznatog svjetskog pisca

Sanja Srdić Jungić, koja stoji iza knjiga ‘Zvijezde među nama‘ i ‘Ti si moje sve‘, za Gloria.hr ispričala je kako je upoznala britanskog majstora krimića Roberta Bryndzu i kako ju je jedna njegova pohvala na društvenim mrežama duboko dirnula u srce.

Ako još niste čuli za Sanju Srdić Jungić, mnogo ste propustili. Naime, ova mlada spisateljica, čiji je chick-lit roman prvijenac "Zvijezde među nama" postigao veliki uspjeh, svojim spisateljskim vještinama osvojila je i poznatog britanskog autora Roberta Bryndzu koji ju je pohvalio pred svim svojim pratiteljima na Instagramu.

Robert je majstor krimića, ali je, prije nego što se posvetio tom književnom žanru, pisao i ljubavne romane pa ga je Sanjin debitantski roman vrlo zainteresirao.

Kako nam je otkrila sama Sanja, Roberta je upoznala kada je u knjižarski lanac u kojem ona radi došao potpisati nekoliko primjeraka knjiga u sklopu svoje turneje.

"Naš zajednički poznanik pred njim je izjavio da sam napisala roman koji je izašao nekoliko dana prije pa se Robert zainteresirao jer je on prije no što je postao autor poznatih krimića također pisao ljubavne romane. Tada smo razmijenili svoje romane, jedno drugom se potpisali u knjige i zajedno fotkali. Kada sam ga naknadno preko njegove stranice zamolila da mi pošalje našu zajedničku fotografiju kako bih je mogla objaviti na svojim društvenim mrežama, tu smo razmijenili privatne kontakte i započelo je dopisivanje koje traje i danas", ispričala je Sanja.

image
Robert Bryndza i Sanja Srdić Jungić.
SANJA SRDIĆ PRIVATNI ALBUM

Zato ju je njegova objava na društvenim mrežama, u kojoj ističe koliko je ponosan na nju, duboko dirnula.

"Zaista je teško objasniti buru emocija koja je prošla kroz mene kada sam vidjela njegovu objavu na društvenim mrežama. Preletjela sam preko njegovih riječi, proslijedila ih najdražim osobama i stavila mobitel sa strane jer nisam bila spremna u tom trenutku u potpunosti prihvatiti koliki mi je ogromni kompliment dao. Tek sam s odmakom od nekoliko sati pročitala sve što je napisao i još uvijek se naježim na pomisao da me tako javno i pred stotinama tisuća svojih obožavatelja pohvalio", rekla nam je uzbuđena Sanja, koja je krajem prošle godine objavila i svoj drugi roman "Ti si moje sve".

Na početku nije sve išlo glatko

Upravo je Bryndza, ističe Sanja, zaslužan što se odvažila napisati i drugi roman, iako prije pisanja prvijenca nije imala spisateljskog iskustva. No, bez obzira na to, njezini su romani pitki, čitljivi, zabavni, prepuni inteligentnog humora, ali i scena seksa. Osim toga, knjiga "Zvijezde među nama" prevedena je na engleski te čeka "svoje mjesto pod inozemnim suncem".

Bryndzova pohvala je od još većeg značaja jer je i sam u objavi rekao kako "itekako dobro zna kako je teško napisati roman". Sanji je pak najproblematičniji dio kod pisanja nedostatak vremena, a ponekad i motivacije.

image
Sanja Srdić Jungić romani
SAŠA JUNGIĆ

"Robert danas ima situaciju u kojoj mu je pisanje posao i primarni izvor prihoda te može pisati koliko mu srce poželi, no na početku nije baš sve išlo tako glatko, a s time bi se mogao složiti svaki autor u nastajanju. Obično se sve svede na pisanje iza posla te obiteljskih i društvenih obaveza, što često zna biti jako zamorno. Ako nemaš podršku okoline, kao i dobru motivaciju i psihičku snagu može se činiti da je sve uzalud, pogotovo ako roman nakon izlaska ne prođe dobro", objasnila je Sanja.

Ipak, ističe, ne piše svakodnevno; znala je imati i dulje pauze od nekoliko tjedana ili mjeseci, no ponekad i odmak od romana, kaže, može rezultirati nečim pozitivnim.

Knjige inspirirane vlastitim iskustvom

"Zvijezde među nama" vrte se oko glavne protagonistice Nore koja nakon bolnog prekida odlazi u Dubrovnik i posvećuje se honorarnom poslu statiranja na snimanju holivudskog filma. Tamo upoznaje zgodnog holivudskog glumca, ali i slatkog domaćeg redatelja te se obojica bore za njezinu pažnju.

image
David Verrey, Sanja Srdić Jungić i Rory McCann na setu "Igre prijestolja" u Dubrovniku.
SANJA SRDIĆ PRIVATNI ALBUM

Inspiraciju za ovu knjigu Sanja je pronašla u vlastitom iskustvu statiranja u planetarno popularnoj seriji "Igra prijestolja" koja se snimala u Dubrovniku, doduše bez ljubavnog iskustva kojeg je u romanu doživjela Nora.

"Statiranje u Dubrovniku mi se toliko svidjelo da sam svoje doživljaje odlučila prenijeti u romanu, uz dodatak intenzivne, no potpuno fiktivne, ljubavne priče između mlade Hrvatice i svjetski poznatog američkog glumca", kaže Sanja.

image
Zvijezda "Igre prijstolja" Peter Dinklage i Sanja Srdić Jungić na snimanju serije u Dubrovniku.
SANJA SRDIĆ PRIVATNI ALBUM

"Ti si moje sve" pak, ističe Sanja, obrađuje puno ozbiljniju temu i to na dosta drugačiji način. "Riječ je o gubitku bliske osobe koji sam, nažalost, i sama prošla. Roman je mješavina drame i ljubavi, no nadam se da sam kroz dinamične dijaloge i kemiju među protagonistima uspjela zadržati svoj prepoznatljiv stil, ujedno prenijevši poruku da čak i kad se čini da je sve crno i ružno može i hoće biti bolje".

Sprema nam i treći roman?

Iza Sanje je i prva virtualna knjiška turneja koju je organizirala ususret Valentinovu.

"Bila sam pomalo frustrirana što mi je izašao roman, a ja ne mogu napraviti ništa posebno kako bih pronijela glas o njemu dalje s obzirom na to da su knjiške promocije uživo otkazane do daljnjeg. No ipak, Čitavo je iskustvo bilo osvježavajuće i iznimno pozitivno stoga bih rado kroz neko vrijeme ponovila isto, no željno iščekujem i prave knjiške promocije, nadam se na proljeće", poručuje Sanja.

image
Sanja Srdić
SAŠA JUNGIĆ

Na pitanje možemo li uskoro očekivati i treći roman, odgovara: "Novi roman zasad se samo vrti po mojoj glavi u obliku načelne teme, no što moja publika postaje veća i podupire me u mojim nastojanjima, to sam ja zagrijanija za pisanje pa se nadam da na novi roman nećete morati čekati predugo!"

Za kraj, Sanja Srdić preporučila je pet domaćih i pet stranih autora koji su na nju ostavili poseban dojam i čija djela vas neće ostaviti ravnodušnima.

Domaći

Kristian Novak - najpopularniji domaći autor s majstorskim vještinama kreiranja zapleta i lakoće pisanja o teškim temama.

Frane Herenda - mladi zadarski autor čiji će vas dramsko-erotski romani dovesti do ludila (u pozitivnom smislu).

Jan Bolić - mladi riječki autor s teškom bolesti zbog koje može pisati samo jednim prstom, što ga nije spriječilo da napiše čak četiri knjige.

Miro Morović - ponajbolji domaći autor trilera u regiji čiju bi knjigu želio čitati i Jo Nesbo.

Inna Moore - najpoznatija i najmarljivija autorica ljubavno-erotskih romana koji nikad neće biti otisnuti u dovoljno primjeraka za željnu publiku.

Strani

Robert Bryndza - osim očitog, odnosno našeg prijateljstva, Robert piše vrhunske krimi romane koje ne možeš ispustiti iz ruku, a veliki sam obožavatelj i njegovih starijih ljubića.

Colleen Hoover - briljantna autorica ljubavnih romana, odnedavno i trilera, od čijih zapleta dolaziš k sebi još danima.

Jojo Moyes - najbolji odabir kada želiš čitati knjige uz izdašno korištenje maramica.

Taylor Jenkins Reid - mlada svjetska senzacija koja sa svakim novim romanom postiže sve veći uspjeh.

Renee Carlino - u Hrvatskoj još nedovoljno poznata, željno iščekujem nove prijevode njenih emotivnih romana te da publika u njoj prepozna ono što sam prepoznala i ja.

Linker
18. travanj 2024 01:55