Danijel Bartolic / CROPIX
Ima i vlastitu modnu liniju

Domaća Youtube senzacija: Kad ne snima, radi u obiteljskom lunaparku, a zarađivati je počela već s 18

Kad odradi šihtu u obiteljskom zabavnom parku, Gloria Berger razvija posao na društvenim mrežama, gdje je prati više od pola milijuna ljudi, a status najpopularnije domaće internetske zvijezde potvrdit će vlastitom modnom linijom.

U vrijeme kad su mnogi zahvalni da imaju bi lo kakav posao, Gloria Berger radi ih čak dva. U obiteljskom lunaparku u Poreču od sedam na večer do ponoći upravlja karuselom Break Dance, a do pet sati dnevno snima i objavljuje fotografije i videa na YouTubeu, Instagramu i najbrže rastućoj društvenoj mreži TikTok.

Gloria je, naime, jedna od najpopularnijih domaćih influencerica, a s više od 330 tisuća pratitelja i najpraćenija hrvatska youtuberica.

I u vrijeme koronakrize solidno živi, jer od internetskih oglasa zaradi prosječnu hrvatsku plaću, a uz to dobiva novac i od raznih sponzora. No, Gloria, koja je ovih dana proslavila 21. rođendan, tu ne će stati: za nekoliko mjeseci, naime, predstavit će i vlastitu modnu liniju.

­ - Riječ je o uniseks sportskoj odjeći čiji sam dizajn sama osmislila, a lansiranje bi trebalo biti u prosincu ove godine. Prodavat će se putem interneta po pristupačnoj cijeni jer sam svjesna ekonomske situacije i činjenice da su moja publika djeca i tinejdžeri koje financiraju roditelji - govori Gloria koja je rano počela sama zarađivati.

Počela zarađivati već s 18 godina

Ne samo u obiteljskom lunaparku, koji se sa završetkom ljetne sezone seli u zagrebačke kvartove Gajnice, Dubravu i Dubec, već i u virtualnom svijetu. Prvi mobitel (prastari Samsung) dobila je tek u osmom razredu i tad je postala aktivna na Facebooku, koji joj danas služi samo za komunikaciju s obitelji. Nastavila je sa Snapchatom, a potom je u prvom razredu srednje škole počela objavljivati videa na YouTubeu.

S prvim videouratkom, snimljenim sa sestričnom Rahelom Riter koja želi biti influencerica u svijetu makeupa, privukla je tisuću pretplatnika, a s nepunih osamnaest godina već su krenuli prvi honorari.

- Roditelji me u početku nisu doživljavali ozbiljno pa mi nisu željeli dati ni novac za kvalitetnu opremu za snimanje. Stoga sam se morala snalaziti sa stativom za mikrofon na koji sam zalijepila štap za selfie s mobitelom. S vremenom sam tehnološki znatno napredovala pa imam mobitel iPhone 11, fotoaparat Canon M3, tri rasvjetna uređaja softbox te prijenosno računalo MacBook, koje mi je najpraktičnije za montiranje videa. Imam i nekoliko suradnika pa im dajem dio zarade. Svjesni da je to što radim postalo ozbiljno, mama i tata su od najvećih skeptika postali moja najveća podrška - otkriva Gloria, čija je mama Anita Hrvatica, a tata Vili - Nijemac.

Zato je Gloria do četvrtog razreda osnovne škole živjela u Nürnbergu, a trenutak pakiranja zbog preseljenja snimljen je kamerom pa kaže da joj je to bio prvi videoblog.

Kad ne snima, radi u lunaparku

Posao s lunaparkom davnih je dana za počeo Glorijin pradjed Tivan Berger, vlasnik cirkusa koji se okrenuo zabavnim parkovima. Među njima je bio i onaj u Draškovićevoj ulici u Zagrebu. Kad nije u porečkom lunaparku, Gloria s roditeljima i desetogodišnjim bratom Giovannijem živi u kući u Velikoj Gorici. Ima i dvije sestre - Margaritu (25) i Rosanu (24) - koje su u Nürnbergu.

Zanimljivo je da je u istom poslu i obitelj Semente Rajhard, pjevačice i glumice čija je majka Melita sestrična Glorijine mame Anite. Njihove kćeri zajedno su nastupale u crkvenom zboru: Sementa je pjevala, a Gloria svirala sintesajzer, gitaru i bongo bubnjeve. Obje su članice Evanđeoske pentekostne crkve.

- Vjera mi je sve, a Bog na prvom mjestu. To ponosno ističem, a oni kojima smeta ne moraju me pratiti. U našoj crkvi osoba se krsti kad osjeti da je spremna, a ja sam to učinila s četrnaest godina na otoku Ugljanu. Bira se mjesto u kojem je voda čista i gdje se ljudi ne kupaju. Uronila sam ispod morske površine i izronila kao nova osoba. Bila sam najuzbuđenija i najsretnija u životu - prisjeća se Gloria, kojoj je želja i da završi studij digitalnog marketinga na Algebri, koji je upisala nakon Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu.

Odgovorna prema pratiteljima

Za internetski biznis se sama obrazovala, a i sad se trudi pratiti novitete. Određene društvene mreže, platforme i aplikacije će, kaže, u nekom trenutku prestati biti zanimljivi, ali ne i svijet medija i interneta. Gloria svoje pratitelje smatra braćom, trudi se biti odgovorna prema njima - pogotovo zbog toga što je najviše prati mlađa populacija - a da u tome uspijeva dokazuju i obožavatelji među roditeljima.

Tako ju je nedavno neka gospođa probudila dok je spavala na plaži i zamolila da se fotografira s njezinom djevojčicom.

Gloria smatra da roditelji moraju pratiti što njihova djeca rade na internetu i da klinci ne pokušavaju postati influenceri ako nemaju samopouzdanje i emocionalnu stabilnost.

Jer ne bi se mogli nositi s hejterima koji verbalno napadaju i nju, ali ih je s vremenom naučila ignorirati.

- I moj brat stalno “spava” na mobitelu, no rekli smo mu da je premlad da bi krenuo mojim stopama. Neka pričeka barem do petnaeste godine, jer tada sam i ja počela - zaključuje Gloria Berger, koja je na društvenim mrežama aktivna svaki dan osim nedjeljom - kad je posvećena vjeri. Nije u vezi, a željela bi da i njezin dečko bude vjernik, dobrica te, s obzirom na to da je ona ekstrovertna, povučeniji. I da izgleda kao Justin Bieber.

Čitajte i:

Kotiga se širi: 'Da vaša i moje tijelo barem nekako budu povezani ovog ljeta, a možda i zauvijek'

Ella je doživjela najveći horor jednog influencera zbog čega jedva čeka napokon se vratiti kući

Vid Juračić upustio se u najteži pothvat u životu: 'Kao mali sam si rekao da ću to jednom napraviti'

Linker
19. travanj 2024 02:14