Mario Kučera
Fine dining

Gastro iskorak na višoj razini: 'Oni koji nam dolaze moraju biti spremni probati ono što nikad nisu'

Član vinarske obitelji iz Plešivice, nesuđeni građevinar bernard korak, otvorio je prvi fine dining restoran u tom dijelu Hrvatske, a prije nego što je postao vrhunski chef odradio je napornu sezonu na moru i stažirao kod najboljih svjetskih kuhara, a za magazin Gloria otkrio svoj kultni recept.

Plešivičko vinogorje, slikovitu podregiju na južnim padinama Samo­bor­skog gorja, dosad su uglavnom posjećivali ljubitelji vrhunske kapljice. No, otkako je ondje nedavno otvoren fine dining restoran Korak, u vlasništvu istoimene vinogradarske obitelji, privlači i štovatelje visoke gastronomije.

Za taj je iskorak zaslužan glavni chef Bernard Korak (33), najstariji sin Velimira Koraka koji je 90-ih unaprijedio, modernizirao i popularizirao stoljetnu obiteljsku vinariju, a angažirani su i ostali članovi obitelji. Bernardov brat Josip (32), enolog, zadužen je za “pairing” hrane i vina, sestra Vera (31) bavi se marketingom, PR-om i društvenim mrežama, a njezin zaručnik Dino Branković (34) je voditelj restorana.

Plesivica 03072020
Bernard Korak restoran i vinarija Korak sa sestrom Verom Korak i bratom Josipom Korak
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Vinarija Korak proizvodi bijela i crna vina te nagrađivane pjenušce kao što je Rose Brut Nature

- Broj posjetitelja smo ograničili na petnaest, a u ovom trenutku nudi se od osam do deset sljedova. S tim da ćemo u varijanti ručkova, za koje mnogi zbog poslovnih obaveza nemaju mnogo vremena, meni skratiti i pojednostaviti... Svaka kuhinja ima svoju publiku pa tako i fine dining. Oni koji nam dolaze moraju biti otvoreni i spremni probati nešto što nikad nisu - govori Bernard Korak.

Sorbet od sirovog mlijeka

Plesivica 03072020
Bernard Korak restoran i vinarija Korak sa sestrom Verom Korak i bratom Josipom Korak
Foto Mario Kucera
Mario Kučera
Sorbet od sirovog mlijeka

  1. Zagrijati glukozu sa smeđim šećerom i vanilijom te dodati malo cvijeta soli.
  2. Ohladiti i pomiješati s domaćim svježim mlijekom. Smjesu staviti u stroj za pravljenje sladoleda.
  3. Sorbet servirati sa soli obogaćenom bersom (mineral od vinskog taloga u bačvi, u ovom slučaju rizlinga) te posuti sirovim sezonskim jestivim cvijećem: puzajućim jasminom, cvijetom koprive i djetelinom.
  4. Dodati kap pikantnog maslinovog ulja.

Ne propustite: Ultimativni ljetni hit samo uz magazin Gloria!

Cloud & Co. ogrlica: Ultimativni ljetni hit potražite samo uz novi broj magazina Gloria!

Novi broj magazina Gloria i lančić hrvatskog brenda Cloud & Co. potražite od 23. srpnja na svim većim prodajnim mjestima po cijeni od 39,90 kn.

U novom broju najrakošnijeg ženskog magazina donosimo vam i ove teme:

MAJA CIGLENEČKI, DORIS PINČIĆ, ZLATA MÜCK SUŠEC Tajni život javnih lica

JOOLS I JAMIE OLIVER Tužna godišnjica braka

HANA SAMARŽIJA Glas nove generacije

BRITNEY SPEARS Zatočenica vlastite slave

LJEPOTA Mirisni antidepresivi

MODA Najljepši badići u prezentaciji Ive Šarić

PUTOVANJE Najljpše plaže na Jadranu

FELJTON: KATY PERRY Godina iz snova pop-princeze

U PRODAJI JE I IDEALNO LJETNO ŠTIVO

Od 20. srpnja uživajte u svim čarima opuštanja uz posebno izdanje magazina Gloria, kojim vas vodimo u svijet poznatih imena svjetske i domaće scene, a svim čitateljima darujemo ultimativni beauty hit - Elemis anti-aging kremu s morskim kolagenom.

Linker
17. travanj 2024 16:52