Marko Todorov / Hanza Media
Sretan rasplet

Ida Prester zaslužna za zdravlje djevojke: 'Nakon tvog samopregleda napipala sam kvržicu, bio je tumor'

Naša pjevačica i voditeljica snimila je video u kojem na sebi demonstrira kako obaviti samopregled dojki, a zahvaljujući toj akciji već joj se osam žena javilo da su napipale kvržicu i dovoljno rano reagirale da im je Ida doslovno spasila život.

Lijepa vijest koja je stigla u inbox pjevačice Ide Prester Peševski (41) oduševila ju je toliko, da je podijelila sa svojim pratiteljima. Riječ je o poruci i fotografiji koje joj je poslala mlada žena, čiji identitet nije otkrila.

"Nakon onog samopregleda koji si ti uradila, napipala sam neku kvržicu. Otišla sam odmah kod doktora, izvadili su je. Bio je tumorčić, ali nije kancerogen. U srijedu sam imala operaciju i evo me živa i zdrava. Tako da hvala ti puno!", piše u poruci koju je glazbenica snimila na svom zaslonu.

"Sumnjam da bih ikad išta pipkala da nije bilo tebe ili tko zna bih li možda kasno napipala...", dodala je djevojka uz fotografiju koju je poslala, na kojoj se vide zavoji i povezi oko prsiju.

Kako napraviti samopregled dojki?

Ida je prva javna osoba na našim prostorima koja je na svom primjeru demonstrirala samopregled za potrebe javne kampanje - u kratkom videu otkriva kako jednostavno i učinkovito pregledati dojke. Objavljen je u listopadu 2019. i od tada do danas pjevačica se više puta uvjerila da je s tim hrabrim potezom učinila pravu stvar.

Jer ovo nije prvi put da Ida govori o tome koliko joj znači kada dobije pozitivnu reakciju od žena diljem regije, koje su potaknute njenom kampanjom obavile samopregled i na vrijeme zaustavile mnogo opasniju priču. Također, nije mala stvar kada joj netko javi da mu je doslovno spasila život - i zato svaki put kada se to dogodi vrijedno je pažnje svih - i Ide, i njezinih pratitelja i naših čitatelja.

"Moj osobni Dan pobjede i zahvalnosti, danas slavimo osmi ovakav slučaj (ima ih sigurno i više neprijavljenih)... Bravo, djevojko, svu ti sreću dalje želimo!!", napisala je pjevačica na svom Instagramu.

Ovakav pregleda preporučuje se svim ženama starijima od 20 godina jednom mjesečno, pet do sedam dana nakon menstruacije.

"Oboje mojih roditelja su preživjeli rak. Tata ima uredne nalaze zadnjih 25 godina, mama zadnjih 5. Živi su samo zbog rane dijagnostike", napisala je između ostalog Ida kada je u listopadu na svom Facebook profilu podijelila video.

"Cure, pregledajte se odmah ako još niste. Ukucajte u YouTube Ida Prester samopregled - odmah vam izađe tutorial", pozvala je pjevačica u najnovijoj objavi na Instagramu.

Pročitajte i:

I poznate Hrvatice borile su se kao lavice: Rak dojke nije ih slomio

NOVA BAZA! Ida Prester s obitelji doselila u Zagreb: 'Od Rokovog rođenja imam dogovor s mojim Vanijem'

Nipplepeople i Ida Prester udružili snage: Jedan od rijetkih nastupa u metropoli zakazan je u MSU

Linker
20. travanj 2024 09:53