‘diramo li se?‘

‘J***te, ženska borba mi je sve više odbojna!‘ Veljača u žestokoj raspravi, kolegica je bocnula i zbog dečka!

Glumica Marijana Mikulić se tijekom rasprave s Jelenom Veljačom osvrnula na način na koji se Vito Turšić aktivistici obratio tijekom svog podcasta. U raspravu o problematičnom komentaru rektora Borasa uključila se i Nataša Janjić Medančić te Mirna Medaković Stepinac, na čijem se Facebook profilu sve zakuhalo.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras, pokrenuo je buru komentara i osuda nakon što je na 29. godišnjici vojnog učilišta Doktor Franjo Tuđman jednoj kadetkinji tijekom promocije rekao da skine masku s lica kako bi je fotografirali. Naime, tijekom promocije 110 diplomanata spomenutog vojnog učilišta, najmoćniji čovjek sveučilišta komentirao je najbolju među njima - i to na osnovu fizičkog izgleda.

"Samo skinite malo ovo da vas vidim. Krasno. Evo, slikajte ovu našu lijepu kadetkinju, ne samo pametnu nego i lijepu je l’ tako?", rekao je Boras. Kasnije je rektor svoj potez opravdao, rekavši da su njemu sve žene lijepe, a ako su pametne - onda su sigurno "milijun posto lijepe". Zaključio je, na kraju, da su na promociji vojnog učilišta prije svega promovirali sposobnost.

Nespretno izražavanje izazvalo je zgražanje u javnom prostoru, no ima i onih koji su, neočekivano, opravdali riječi rektora Borasa.

Poentirala je tako na svom Facebooku glumica Mirna Medaković Stepinac da žene vole čuti kompliment, čak i od rektora. Dodala je i da ona uvijek voli čuti da je lijepa.

Ubrzo je na Mirnino iskreno priznanje pala kiša komentara. Aktivistica Jelena Veljača pokušavala je objasniti u komentarima zašto je Borasov istup problematičan! "Nije o tome što ti osobno voliš ili ne voliš. Kad ti netko na seniorskoj poziciji javno komentira izgled, to je neprihvatljivo. Nevezano uz moguću činjenicu da je to mišljeno, nemušto, kao kompliment. Jer netko na poziciji rektora mora dobro znati što je kompliment u javnom prostoru", jasna je bila Veljača.

image
Na Facebook profilu glumice Mirne Medaković Stepinac rasprava se potpuno zahuktala.
ZELJKO GRGIC/CROPIX

Nataša Janjić Medančić nije se do kraja složila s Veljačom, već se zapitala - što se ovih dana događa sa ženskom borbom?

"Meni bi najveći problem bio da me netko tjera da skinem masku i u ovom slučaju vidim samo kršenje epidemioloških mjera. A kompliment u takvom kontekstu mi je čak jako lijep. Upravo zato što dolazi od starije osobe, seniorske pozicije. Da je primala nagradu za najbolje odjevenu osobu, valjda bi bilo ok da joj kažu: ‘Fotografiraj se, lijepa si‘. Jer onda, kada je o vanjštini riječ u kojoj se dobrovoljno podajemo izvanjskom, komplimenti su ok. Ili ni tad? J***te, još malo će i komplimenti imati kategorizaciju. Gdje, kako, od koga, kojim riječima i što moraš imati na sebi da bi bilo prikladno. Ženska borba mi je sve više odbojna. Otišlo sve kvragu", zaključila je proslavljena glumica.

image
Nataša Janjić Medančić smatra da su ženska pitanja otišla ‘kvragu‘.
MARIJANA BANKO/ CROPIX

Veljača joj je potom odgovorila da je i sama uočila epidemiološki problem cijele situacije.

Epidemiološko-feminističku epopeju na društvenim mrežama nastavila je i Marijana Mikulić.

Glumica je na statusu Mirne Medančić Stepinac s Jelenom raspravljala o (ne)primjerenosti Borasovog istupa, rekavši da se i ona sama naslušala svačeg te da upravo stoga ne smatra rektorov istup strašnim. Usput je Jelenu ‘bocnula‘ aludirajući na njezino upoznavanje sa sadašnjim dečkom Vitom Turšićem.

image
Marijana Mikulić u komentarima je bocnula Veljaču zbog načina na koji su ona i njezin dečko Vito koketirali u njegovom podcastu.
MARKO TODOROV/CROPIX

"Imala sam situacija gdje sam morala biti u bademantilu do snimanja jer su svi fućkali i dobacivali. Nego, da joj je pružio ruku i rekao ‘diramo li se?‘, to bi bilo drugačije? Meni, npr., takav komentar uopće nije smiješan, simpatičan, niti mu je mjesto u javnom prostoru, po mom mišljenju. No, to je samo moje mišljenje i u redu mi je da je to nekome špica... Što da se radi? Rektor mi izgleda kao netko koga nikad ne bih imala potrebu braniti, ali ova mi je situacija smiješna, eto", zaključila je Marijana, aludirajući komentarom "diramo li se" na početak podcasta kojeg je Jelena svojedobno snimala sa svojim dečkom Vitom Turšićem. Gostujući kod njega tijekom pandemije, Turšić i Jelena nisu bili sigurni rukovati se ili ne pa ju je Vito pitao ‘diraju li se‘.

Linker
20. travanj 2024 02:33