Ana Grgić, chefica
 Marko Miščević
Recept koji želite znati

Jubilej pun iznenađenja: Chefica Ana Grgić otkriva recept za omiljeno jelo

Chefica kuhinje Esplanade prije otvaranja hotela, koji slavi 95. rođendan, sa svojim je timom od neiskorištenog voća i povrća napravila marmelade, pesta i ajvare, a osmislila je i nove jelovnike bazirane na namirnicama s OPG-ova.

Nakon napornog tempa koji je imala prije koronavirusa i potresa, Ani Grgić (39), chefici kuhinje hotela Esplanade, izolacija je dobro došla da se resetira i opusti. Najviše je vremena provela s nećakinjama Nikom i Sarom, s kojima je skakala na trampolinu i pripremala zalogaje za zajedničke piknike u prirodi. No, nakon kratkog odmora vratila se na posao spremna za nove izazove.

Osim što je sa svojim timom osmislila novi jelovnik, ponosna je što radi u hotelu koji ove godine slavi 95 godina postojanja.

Zašto ste, iako hotel nije radio, dolazili na radno mjesto?

- Esplanade je moj drugi dom. Naime, 20 godina rada u prestižnom hotelu nije samo stvar navike, već i golema odgovornost, priznanje u kojem uživam. Ovdje sam provela dane i noći, vikende i blagdane, i bilo je veoma teško gledati zatvoren i prazan hotel koji je donedavno vrvio gostima i bio prepun događanja. Najvažnije mi je bilo da spasimo namirnice pa sam sa svojim timom napravila marmelade i džemove, pesta, ajvare i ukiseljeno povrće. Dizajnirala sam nova jela i jelovnike, koje su gosti s nestrpljenjem dočekali.

Koje su promjene u ponudi Esplanade nakon otvorenja?

- Dio jelovnika prilagodili smo epidemiološkim mjerama pa je ponuda a la carte. Zagrepčani, željni druženja i gurmanskih poslastica, već uživaju na našim terasama Oleander i Le Bistro. Primjerice, doći rano ujutro i uživati u izlasku sunca uz slastan doručak uz pogled na grad poseban je gušt.

Na koje ste novosti, kao chefica, najviše ponosni?

- Novi sezonski jelovnici u restoranu Zinfandel’s i Le Bistrou bazirani su na jelima od domaćih, sezonskih namirnica s odabranih OPG-ova, među kojima su domaća kozja skuta, mladi špinat, šparoge, tartufi, vrganji, medvjeđi luk, domaće jagode, maline… Tu su i klasici poput brancina pečenog u soli, tatarskog bifteka te zapečenih štrukli Esplanade koji su sljedećih mjesec dana u specijalnoj ponudi od 95 kn za dvije porcije. Naime, Esplanade ove godine slavi veliki jubilej - 95 godina postojanja - pa je iznenađenja mnogo.

Zagreb hotel Esplanade
STRUKLI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Štrukli

Sastojci (za kućni lim):

  • 50 dag oštrog brašna
  • 50 dag glatkog brašna
  • 2 dl ulja
  • žlica soli
  • 2 jaja
  • do 5 dl vode


Nadjev:

  • 1 kg sira
  • 4 jaja
  • žlica soli


Za podlijevanje:

  • 2,5 dl vrhnja za kuhanje
  • 1 dl vrhnja za šlag (za 2 kg štrukli)


Priprava:

Sastojke za tijesto izmiksati, a zatim tijesto izraditi rukama, staviti ga u duboki lim i dobro nauljiti te ostaviti počivati dvadesetak minuta.

Za to vrijeme napraviti nadjev izmiksavši sir, jaja i sol. Na stol staviti stolnjak, posuti ga lagano oštrim brašnom i prebaciti na njega tijesto.

Pažljivo ga dlanovima i jagodicama razvlačiti prema rubovima stola sa svih strana, pazeći da ne pukne.

Kad je razvučeno, s oba ruba staviti nadjev i s obje strane pomoću stolnjaka savijati tijesto do polovice stola da se dobiju dvije savijače.

Tanjurićem za kolače rezati na manje komade i staviti u maslacem premazani lim te 25 minuta kuhati na 100 stupnjeva u pećnici. Ako pećnica nije na paru, kuhati štrukle u vreloj posoljenoj vodi s obje strane dok ne isplivaju.

Zatim ih izvaditi, ohladiti, staviti u keramičke posude, podliti vrhnjem i zapeći u pećnici oko pola sata na 160 - 170 stupnjeva.

Cijeli intervju s Anom Grgić, kao i druge zanimljive priče, čitajte u novom broju magazina Gloria uz koji vam darujemo kupone za najpovoljniji shopping!

SPECIJAL: DVA MJESECA NAKON POTRESA FOTO ESEJ NA ZAGREBAČKIM ULICAMA

JOSIPA LISAC: ‘Sama sam, ali ne i usamljena’

PREDRAG ŠTROMAR Pobjedničko slavlje u krugu obitelji

PUTOVANJE Najljepši krajolici Hrvatske

FELJTON: BILL GATES Intimni život čovjeka koji je pokrenuo kompjutorsku revoluciju


Pročitajte i:

Chef Zirojević, uz svoje omiljeno proljetno jelo, otkrio nam je da će uskoro ostvariti najveći san

Recept dostojan kraljice: Znamo kako napraviti jedan od omiljenih 'snackova' Elizabete II.

Lijepo vrijeme mami u prirodu: Imamo četiri brza recepta za slastan piknik

Ručak ne mora biti ni skup ni kompliciran da bi bio sjajan: Donosimo četiri provjerene ideje!

Chef Goran Kočiš samo je za nas pripremio svoje posljednje jelo u pregači kultnog Noela

Zbog jela po ovim receptima osjećati ćete se bolje, a nećete gubiti vrijeme u kuhinji

Linker
05. travanj 2024 15:11