pogled u ogledalo

Guilty pleasure ili o posljedicama uživanja u blagdanskom stolu

Nakon siječanjskog odmora koji sam si priuštila prvi nakon mnogo godina, povratak u radnu rutinu prilično je izazovan. Pet dana provedenih sa svojom dragom prijateljicom, uživajući u austrijskim ugljikohidratima, pokojoj čaši šampanjca i ugodnom druženju - znala sam da ću se u narednom periodu baviti posljedicama ovih delicija.

Pet minuta u ustima, dva mjeseca na bokovima. Još kad pribrojim ono dobiveno u prosincu - jer je blagdanski stol društveno prihvatljiva i poželjna prilika za pojesti sve ono što inače rijetko nalazim na svom tanjuru - naglo postajem svjesna da će ritualno vaganje biti noćna mora. Ali nema veze, ženska druženja esencijalna su za zdravlje emocionalnog bića u nama i uživala sam u svakoj sekundi, što znači da je vrijedilo.

Dugo godina sam zavidjela sam ženama koje mogu jesti što god požele, u količinama koje žele i u kojem god obliku bez da to ostavi traga na njihovoj figuri. Prije svega zato što bi tako bilo lakše – ne brinuti o svom tijelu, već da ono brine samo o sebi činilo mi se kao dobitna kombinacija.

Srećom, ljudsko tijelo je savršeni mehanizam koji funkcionira po principu "kako siješ, tako ćeš i žeti" i stvoreno je da bi se kretalo.

Ako zanemarimo sve njegove potrebe, one će nas sustići, bez iznimke. Kod nekoga to će biti vidljivo odmah, u obliku nakupljenih kilograma, a kod nekoga će se to manifestirati tek kasnije, odnosno na prvom sistematskom pregledu. Koliko god glupo zvučalo, s godinama sam postala sretna da sam sklona debljanju jer vrlo brzo i jasno znam kada je vrijeme da se ozbiljno posvetim svom tijelu. Smiješno je samo kako smo stavili etikete na pravilan i raznovrstan način prehrane, pa ćemo u tom slučaju izjaviti da smo na dijeti, a prava je istina da bismo "na dijeti" trebali biti sve vrijeme, a samo si povremeno dozvoliti da zgriješimo.

Postoji i razlog zašto je dijeta, odnosno pravilna ishrana i detoksikacija te čišćenje tijela od nakupljenih toksina, proces koji nas prvih mjesec dana baca u očaj i čini da sve najgore u nama izađe na površinu. To je apstinencijska kriza koju uzrokuje odvikavanje od šećera. Vjerujte mi, taj začin je sam Sotona. Čak i ako ne volite slatko, vi ste ovisni o šećeru jer, naime, 90 posto svih namirnica koje kupujemo u većoj ili manjoj mjeri sadrži ovo bijelo zlo koje čini da u trenutku konzumiranja osjećamo sreću, a već kroz sat vremena težinu u tijelu, umor ili rupu u želucu koju nikako ne možemo napuniti. I što onda radimo? Ponavljamo postupak. Prošla sam ovaj začarani krug nebrojeni broj puta iako nisam klasični "slatki tip", ali sam našla način da ga prekinem.

-->

Detoksikacija je iznimno bitna za naše fizičko, ali i mentalno zdravlje zato što regulira sve metaboličke procese u tijelu. Pri konzumaciji šećera i zasićenih masnoća, energiju dobivamo naglo i ona je kratkog vijeka, dok pri konzumaciji vlakana, nezasićenih masnoća, proteina i zdravih ugljikohidrata tu energiju dobivamo "na kapaljku" zbog čega ona i dulje traje. Osim dozirane i dugotrajne energije, postoje i mnoge aktivnosti koje pomažu ubrzavanju metabolizama, a na nama je da otkrijemo u čemu najviše uživamo i od kojih imamo najveću dobrobit. Za mene je to svakako šetnja sa psom, redoviti odlazak u saunu i na masažu. Ako još niste pronašli svoju idealnu kombinaciju, pravo je vrijeme da ih probate sve i da se osjećate izvrsno u svom tijelu. To je ipak jedini dom u kojem morate živjeti.

Linker
23. travanj 2024 23:05