NOVA KOLUMNA

Tema o kojoj mnogi pričaju, ali se malo toga mijenja: 'Modu diktiraju oni koji žensko tijelo vide kao tijelo nerazvijenog dječaka'

Vrlo važna tema o kojoj mnogi pričaju, ali se stvari ne mijenjaju ili se mijenjaju presporo su nerealni konfekcijski brojevi. Te teme uhvatila se i naša Paula Šik Sik koja kaže kako je krajnje vrijeme da se nešto dogodi jer to što je nekad bio M sada je XL i to strašno utječe na samopouzdanje žena.

Teška i Bogu i narodu.

Prošao još jedan Milano Fashion Week prije dva tjedna, a ja sam se ulovila teme naknadno. Zašto? Jer uvijek sve ostavljam za "kasnije". Iskreno, uopće nisam gledala nadolazeće trendove za proljeće/ljeto 2020 iz dva razloga.

  1. Sama stvaram svoje trendove (lažem k'o pas, jednostavno nisam stigla)
  2. Nemam 55 kila i 177 cm visine (imam 177 cm, al' 55 kg sam ostavila u četvrtom razredu osnovne škole)

Došlo je vrijeme u kojem samo super skinny žene, djevojke, svemirci, mogu nositi "trendovsku odjeću". Ne pričam o high end modi, koju ionako nosiš jer si super skinny jer kada kupiš neki dizajnerski komad, živiš na vodi i zraku. Pričam o high street modi koja radi krojeve za infantilne žene, djevojčice pred pubertet ili konstitucijski građene poput Azijata. Posramljene smo, jer nismo više 34/36, pa tako haljine više ne kupujemo u shopping centrima nego onako usput kad idemo po spizu: "Dat ćete mi 15 dag tilzita, 3 para hrenovki i jednu haljinu 42".

Ta haljina kupljena na frižideru sa sirom i salamom, ne stoji u izlogu na plastičnoj lutki, od koje je i dalje model koji je odradio kampanju za istu mršaviji, pa samim time ne stvara stres kako "ne stoji k’o salivena".

Šalu na stranu, ili pak nek bude ona poznata: u svakoj šali pola istine, ali zaista su kalupi i modeli sve manji, a mi sve veći jer uvijek je lakše utješiti se jednom XL čokoladom nego kupiti XL hlače, koje su realnih mjera onih M u normal size dućanima.

Ovo je moja buna! Vratite nam normalne brojeve u dućane! Kako brinete o mentalnom zdravlju putem društvenih mreža, tako bi trebali riješiti i ovu OGROMNU temu. Ogromna je samim time što 90 posto nas koji ovo čita u Zari mora kupiti hlače XL, ne zato što je debelo, nego zato što nismo u sustavu njihovih mjera.

I nisam ja prva, niti zadnja koja piše o ovome problemu. Ali usprkos svemu, ništa se ne mijenja. Modu i dalje diktiraju oni koji žensko tijelo vide kao tijelo još nerazvijenog dječaka. Zamisli koliko to utječe na samopouzdanje, samoljublje, samopoštovanje...

Jednom je Štulić dobro rekao: "...u moje vrijeme ako si htio "zbariti" komada morao si citirati Hegela…!" Morao si nešto pročitati, nešto znati...Dečki su htjeli pametne curke, normalnih "veličina"!

Danas nitko ništa ne čita, a veličine su se svele na one djevojčica pred pubertet. Ja se u to nikako ne uklapam… A Vi…???

Pusa,

Voli Vas vaša L/XL Paula ❤

Linker
12. travanj 2024 02:07