POGLED U OGLEDALO

Zašto su rutine dobre za našu kožu - ali i psihu

Ponekad mi se čini da je sve u mom životu sjelo na svoje mjesto. U tih 60 sekundi u danu osjećam se sjajno: ispunjeno i istinski zadovoljno. No, život me brzo vrati na osnove.

Ljudska težnja da sve bude posloženo, stabilno i da svi aspekti našeg bivanja budu uravnoteženi jasno pokazuje kako živimo u iluziji da je to uvijek i moguće te dokazuje koliko zapravo volimo svoju rutinu. Ideja je da tu rutinu koju živimo učinimo maksimalno kvalitetnom kako bi nam ona donijela dobrobit i pomak, bez obzira na to o kojem aspektu života pričamo.

Ako ti ovo djeluje apstraktno kao i meni, objasnit ću. Svaki dan idem na posao, ondje provodim većinu svog vremena. S obzirom na to da je ova radnja učestala, slobodno je mogu nazvati rutinom, ali ona postaje dobra za mene samo ako sam na poslu maksimalno produktivna i dajem sve od sebe. Ukoliko izbjegavam posao i radno vrijeme koristim za, primjerice online shopping, tada ona postaje kobna za mene, kao i za moj novčanik. U oba slučaja, ja jesam u rutini, no posljedice svake od njih iznimno se razlikuju. Razmišljajući tako o navikama i faktorima koji ih čine povoljnima za život, došla sam do zaključka da organizacija svakodnevnih radnji zaista jest jednostavna, ali to nikako ne znači da je i jednostavna za realizaciju. Naime, da bismo svoje rutine učinili dobrima i korisnima, potrebna je iznimna samokontrola, istančan fokus i volja. Svakodnevno se u Blissu susrećem sa mnoštvom žena kojima je raspored zatrpan obavezama, a uz to, manje ili više uspješno balansiraju privatne i poslovne obaveze te brigu o svom licu i tijelu. Ponekad se poskliznu ili ih uhvati nemilosrdni vrtlog kapitalizma, no ipak se brzo vrate u tračnice.

Činjenica je da nas ništa ne čini toliko produktivnima kao raspored zatrpan obavezama. Nedostatak vremena nas tjera da organiziramo svaku minutu u danu i to je razlog zašto su žene s tonom obaveza vrlo često izuzetno disciplinirane kad je riječ o njezi kože.

Činjenica je da nas ništa ne čini toliko produktivnima kao raspored zatrpan obavezama. Nedostatak vremena nas tjera da organiziramo svaku minutu u danu i to je razlog zašto su žene s tonom obaveza vrlo često izuzetno disciplinirane kad je riječ o njezi kože. Rutina njege kože jednako tako može biti loša, dobra ili izvrsna. Kakva je kvaliteta tvojih beauty rituala ovisi o puno faktora, ali jedan je iznimno bitan - ravnoteža između kućne i profesionalne njege. Nekontrolirano ulaganje u kozmetičke proizvode za kućnu njegu i apliciranje istih u velikim količinama za kožu može biti gotovo jednako pogubno kao i izostanak ikakve njege. U moru krema, seruma i maski koje možeš koristiti u svojoj kupaonici, ako ne poznaješ potrebe svoje kože, možeš prouzročiti kontraefekt.

Upravo se zato često događa da unatoč tome što koristiš nekoliko proizvoda i pobožno se pridržavaš svih uputa za upotrebu imaš problema s kožom, a nije ti jasno zašto. S druge strane, profesionalno čišćenje lica često je osuđivano i jedna od čestih konstatacija glasi: "Ali, ako sada krenem na čišćenje lica, morati ću stalno." Ne, nećeš morati stalno, već redovito. Zube pereš svaki dan dva puta i tu ne nalaziš ništa čudno. Baš kao što si naučila pravila njege oralne šupljine i ova se uči. Odlazak stomatologu svima je najprirodnija stvar na svijetu. Redovito čišćenje lica kod kuće i odlazak kozmetičaru, jednako tako stvar je higijene.

Evo male tajne - proizvodi za kućnu njegu nisu namijenjeni da rješavaju problematiku s kojom se susrećeš. Njihova namjena je da održavaju ravnotežu rada površnog, epidermalnog sloja i dubinskih, dermalnih slojeva. Problematika se, pak, rješava pravilnom i uravnoteženom profesionalnom njegom. I koža, baš kao i mi, voli i treba rutinu da bi pravilno radila. Ako ne uspostaviš naviku njege, konstantno ćeš gasiti požare i tretirati posljedice umjesto uzroka. Otprilike kao kad odlučiš vježbati pa u prvom treningu, od silne želje da se preko noći vratiš u formu, napraviš sto trbušnjaka previše i narednih pet dana nisi u stanju ni ustati iz kreveta bez oslonca. Baš kao i u životu, nema preskakanja stepenica, jedino što donosi rezultate jest pametno osmišljena strategija njege kože, kako u profesionalnim rukama, tako i kod kuće. Prvi korak, dakako, mora biti pravilna dijagnostika kod stručnjaka koji će znati prepoznati sve potrebe tvoje kože i zajedno s tobom osmisliti idealnu rutinu koja će ti donijeti višestruku korist. I da, za to ne postoji bolji trenutak od sadašnjeg, samo kažem.

Budi dobra prema svojoj koži, nositi ćeš ju svaki dan do kraja života.

Linker
19. travanj 2024 11:01