Chris Ryan / Caia Image / Profimedia
Što sa sobom?

Kultura u izolaciji: Sve što nam je dostupno na samo jedan klik miša

Koncerti omiljenih glazbenika iz kuhinje u papučama, online predstave, virtualne šetnje muzejima i izložbama, edukativni filmovi, igrani filmovi i dokumentarci besplatno, dj setovi iz praznog kluba, radionice... sve su nam to pripremili naši umjetnici i kulturnjaci da nam karantena lakše prođe - hvala im na tome!

Nitko nije ostao neokrznut u ovoj izvanrednoj situaciji koja nije pogodila samo Hrvatsku nego i susjedne zemlje kao i ostatak svijeta. Opasnost od koronavirusa prema preporučenim mjerama pokušava se suzbiti smanjivanjem socijalnih kontakata i ostankom kod kuće. Osim što su Zagrepčani dobar dio nedjelje proveli na otovrenom, u ostatku zemlje i dalje su na snazi preporuke za socijalnom distancom i izolacijom u kućama. A što ćemo dulje vremena provoditi u zatvorenom, to će nam više neke stvari nedostajati.

Dok smo mi kod svojih kuća, oni se brinu za nas, za naše psihičko zdravlje i dobro raspoloženje - hvala im na tome! Riječ je o mnogobrojnim umjetnicima i organizatorima koji djeluju kroz kulturne udrugae, klubove, organizacije, institucijame, ansamble...

Velika većina njih spada u nezavisnu kulturnu scenu i u ovom trenutku, iako je i njihova egzistencija ugrožena zbog čega su odaslali i apel za žurnu pomoć, pripadnici te scene organizirali su se spontano i putem društvenih mreža zabavljaju javnost.

, Image: 370437845, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Lena Mirisola / ImageSource / Profimedia
Lena Mirisola / ImageSource / Profimedia

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Ovaj se popis iz dana u dan povećava, baš kao i opasnost od koronavirusa. Nadamo se da ćete pomoću ovog pregleda naći inspiraciju i olakšati si vrijeme koje morate provesti doma, a usput se i kulturno uzdizati.

Na jednom mjestu pobrojali smo sve naše umjetnike, udruge i institucije koji na svojim platformama održavaju koncerte i dj setove uživo, nude virtualne izložbe ili besplatno gledanje filmova, čitanje poezije ili predstave.

#Ostajem doma uz Jutarnji i predstave zagrebačkih kazališta

U vrijeme pandemije korona virusa, kada smo svi prisiljeni provoditi što više vremena u svojim domovima i čuvati zdravlje, potrudili smo se omogućiti vam dodatni sadržaj iz područja kulture. Link na Jutarnji.hr donosi vam različite predstave kazališta Gavella i Zagrebačko kazalište mladih. Za sada ih je pet, uz umjetnost i karantena se lakše podnese.

Kanal KUD Nikud

Domaći kulturni radnici okupljeni oko Apela za nezavisnu kulturnu scenu kojeg je pokrenuo Teatar.hr idućih 30 dana odlučili su provesti radeći ono što najbolje znaju i pritom sugrađanima pokušati olakšati boravak u samoizolaciji i karanteni. Projekt Kulturnoumjetničko društvo Nikud na kojem će interpretirati umjetnička djela - u kućnoj radinosti. Otvorili su YouTube kanal KUD Nikud na kojem će svakog dana objavljivati originala sadržaj domaćih umjetnika svih disciplina.

Prvi video snimila je spisateljica Ivana Bodrožić sa svojom kćeri Klarom. Prva programska linija namijenjena je djeci, poručuju iz KUD Nikud.

Začarana Močvara

Ovaj tjedan na Začarana Močvara Live FB Sessions nastupili su J.R. August iz praznog Hrvatskog glazbenog zavoda i splitska umjetnica Billie Joan. Njihove nastupe možete pogledati na službenoj stranici Začarane Močvare.

A sve je počelo u četvrtak 12. ožujka kada su, umjesto nastupa troje glazbenika umjesto u klubu Močvara, održani koncerti s tri kućne adrese - u Zagrebu, Varaždinu i Rijeci. Uz video prijenose na Facebooku - nastupili su Ivan Judas, ŠećeR i Marinada, a tu praksu Začarana Močvara nastavlja s drugi tjedan za redom. Ako niste u mogućnosti koncerte gledati uživo, možete potražiti snimke kasnije.

Pogledajte kako izgleda: Prva koncertna dvorana u Zagrebu utihnula je sad, a radi od 1876.

Vrlo korisna grupa Radio Studenta

Ekipa kulturne redakcije Radio Studenta pokrenula je grupu na Facebooku pod nazivom "Umjetnost dolazi vama" kako bi potaknuli kulturno uzdizanje i u izolaciji. U njoj se iz minute u minutu objavljuju novi sadržaji.

"Dopušteno dijeliti sve što se tiče kulture - virtualne šetnje po galerijama, muzejima, radio drame, snimke predstava, live streamove predstava, online knjige, audio knjige, platforme za gledanje filmova, emisije, podcaste, razgovore s umjetnicima i tako dalje, i tako bliže, čega se sjetimo i što pronađem", poručili su s Radio Studenta, na čijim stranicama možete pratiti i njihove emisije i glazbena gostovanja.

Klub Kotač, Pula

Dok su Istra i Pula u karanteni ekipa okupljena oko Kluba Kotač smještenom u Društvenom Centru Rojc iz dana u dan, redovito organizira partije domaćih DJ-a, koje prikazuju putem live streama. Osim toga svojim dnevnim emisijama / podcastovima sugrađanima opisuju stanje na cestama i olakšavaju dosta dramatične trenutke uzrokovane pandemijom.

Rockmark, Akustika

"I dok smo zbog trenutne situacije s koronavirusom bili primorani odgoditi naše akusticiranje predviđeno za 17. ožujka u Rockmarku, kao i mnogi organizatori događanja, prilika je da se uz pomoć digitalija s Marinom Elezović MAR družimo kroz Instagram Live!", objasnili su organizatori i najavili da će kratkim Live Sessionom na njihovu Instagram profilu, glazbenica MAR izvesti nekoliko pjesama i uz razgovor o novitetima.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Akustika (@akustikasession)

Kino Mediteran hrpa besplatnih filmova

Iz Kina Mediteran gledateljima su ponudili dvadeset filmova na besplatno gledanje na svojoj platformi uz unošenje koda “KARANTENA”.

"Besplatno možete pogledati 22 odlična filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, ali i nagrađena diljem svijeta. Ukupno 2300 minuta ili 38 sati vrhunskog filma!", poručili su s platforme KinoMediteran.hr. Čim su to objavili srušili u im se serveri, tako da ako ne uspijete iz prve pogledati željeni film, imajte strpljenja, ionako ste doma.

Neno Belan: 'Dat ćemo sve od sebe da vas oraspoložimo, a vi ostanite doma'

Restart nudi 20 potpuno besplatnih dokumentaraca

Zagrebački Restart pridružuje se nastojanjima za održavanjem javnog zdravlja i otvara bogatu online doku-riznicu svoje etikete s 20 potpuno besplatnih naslova. Ostatak kolekcije sa stotinjak različitih dokumentarnih filmova dostupan je uz minimalnu naknadu.

Na web adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima bit će dostupni online i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC, za potpuno besplatne naslove, potrebno samo ukucati kôd DOKU-IZOLACIJA.

Bogatu ponudu među kojima je i hvaljeni makedonski film "Medena zemlja", ali i domaće uspješnice poput filma "Srbenka" Nebojše Slijepčevića te "Na vodi" Gorana Devića potražite na linku.

Zajc uz vas

HNK Ivan pl. Zajc najavljuje program 'Zajc uz vas' koji će biti dostupan putem kazališnog Youtube kanala te društvenih mreža od petka, 20. ožujka.

"Kao što je dobro znamo, kazalište je nezamislivo bez javnog okupljanja većeg broja ljudi, a u biti kazališta je upravo socijalni kontakt i kolektivni doživljaj kazališnog čina, zbog čega smo morali među prvima otkazati svoje programe", poručili su iz riječkog kazališta i dodali da je nekim ansamblima onemogućen rad zbog brojnog ljudstva (zbor, ansambli).

"Unatoč tomu, odlučili smo, sve dok ne bude zabranjen sav rad u javnim ustanovama, reorganizirati se i upregnuti svu svoju kreativnost kako bismo nastavili raditi i djelovati odgovorno i solidarno", kazali su.

Iz riječkog HNK napravili su i detaljan raspored: svakog jutra u osam poezija, u podne operna arija, u 20 sati slijedi priča za djecu "Zajčić za laku noć" te u 22 sata kratki plesni video.

HNK Split na internetu

Ni umjetnici HNK Split nisu zaboravili na svoju publiku. Grupa glazbenika Orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split snimila je glazbena videa u svojim stanovima.

Kojima žele pozdraviti svoju publiku i zaželjeti svima što skorije viđenje u zgradi teatra. "Muze nisu šutjele ni za vrijeme rata, a bome neće ni sada, kad nas je napao nevidljivi neprijatelj...", kazao je intendant HNK Split Srećko Šestan.

Namjeravaju objavljivati videa koje će u svojim domovima snimiti i drugi članovi HNK Split: baletani, operni pjevači, članovi dramskog ansambla.

HGU YouTube Sessions

Hrvatska glazbena unija snimila je niz edukativnih videa s ciljem popularizacije glazbe ali i vrhunskih glazbenika, istaknutih članova udruge. Putem YouTube kanala predstavit će se mnogi sjajni instrumentalisti, dobitnici Nagrade Status, koji će vam otkriti dio svojih glazbenih tajni.

MiniMini ciklus Zagrebačke filharmonije

Razdoblje suzdržavanja od javnih okupljanja zbog epidemije koronavirusa Zagrebačka filharmonija ispunit će emitiranjem na svojem YouTube kanalu koncertnih predstava 'Ježeva kućica' i 'Božić kod Zimogroznih'. Pogledajte ih na Youtube snimkama koje smo priložili u članku.

"Ne možemo se družiti u Dvorani Lisinski, ali Vam zato ovo vrijeme možemo uljepšati sa našim predstavama koje možete naći na YouTube kanalu Zagrebačke filharmonije", priopćili su iz filharmonije.

Virtualna Mala scena

Zagrebačko kazalište Mala scena nudi besplatno čitanje priča, a uz naplatu uživo prenosi i predstave. Na svojim Facebook stranicama redovito objavljuju raspored čitanja priča i održavanja online predstava.

CeKaTe na internetu

CeKaTe Teatar privremeno se seli u virtualni svijet od nedjelje 15. ožujka svaki dan u 18 sati prikazuje se pripremljeni program i predstave i radionice, raspored i emitirani sadržaj može se pronaći na njihovim Facebook stranicama uz oznaku #kulturaonline.

Virtualna bajkaonica iz Opatije

Društvo 'Naša djeca' Opatije zatvorilo vrata svoje udruge, ali je otvorilo vrata svoje virtualne Bajkaonice. Svakoga dana objavljivat će priče o djevojčicama i dječacima koji su promijenili svijet.

Lutkarstvo s kauča iz Rijeke

Kako bi mala i velika publika mogla uživati u lutkarskim predstavama čak i sada, kada je zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom obustavljen rad mnogih ustanova pa tako i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, svaki petak u 12 sati, riječki će lutkari na svojoj službenoj internetskoj stranici i na svom službenom Facebook profilu postaviti link putem kojeg će publika moći pogledati neke od uspješnih predstava Kazališta.

Virtualne izložbe domaćih i stranih muzeja

Na stranicama Google Cultural Institutea kroz Google Museum View svatko iz vlastitog doma može virtualno prošetati brojnim slavnim muzejima.

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt - tri kata stalnog postava MUO vidljiva su kroz Google Museum View. Osim toga predstavljanje projekta "Nematerijalni dodir materijalne odsutnosti" održano je virtualno putem live streama.

Muzejski dokumentacijski centar u projektu Digitalne muzejske baštine na svojim stranicama nudi brojne virtualne izložbe, virtualne muzeje, online zbirke i izložbe.

Gotovo svaki muzej na svojim stranicama sadrži i virtualne, odnosno digitalizirane izložbe tako i Muzej grada Zagreba, Etnografski muzej kao i Hrvatski povijesni muzej ili prošećite kroz Muzej Sinjske alke.

Virtualni Muzej suvremene umjetnosti

MSU je od 18. ožujka pokrenuo virtualni program pod nazivom MSU NON STOP (#MSUNonStop) koji se trenutno može pratiti putem njihovih društvenih mreža. "Publici svakodnevno nastavljamo predstavljati ono najbolje od suvremene umjetnosti. Sadržaj će biti raznolik i multimedijski, od predstavljanja fotografija i video radova iz naših bogatih zbirki sve do multimedijske edukativne igre 'Avanture Vita i Nade'", javili su iz MSU-a.

Dobra vijest za ljubitelje fotografije: ULUPUH snimio izložbu Voda 2020

Prigodom Svjetskog dana lutkarstva, Akademija za umjetnost i kulturu iz Osijeka u subotu je otvorila Virtualnu izložbu lutaka, studenata i nastavnika Akademije.

Tijekom narednog razdoblja u Facebook albumu naziva Virtualni pogled u Galeriju Meštrović Muzeji Ivana Meštrovića objavljivat će fotografije i zanimljive crtice o građi koju čuva, kao i detalje iz života Ivana Meštrovića.

Osim po brojnim domaćimmuzejima i galerijama, možete virtualno prošetati i razgledati eksponate i u najvećim svjetskim poput: Britanski muzej, London, Guggenheimov muzej, New York, Musée d'Orsay, Pariz, Rijksmuseum, Amsterdam, Muzej Van Gogha, Amsterdam ili Galerija Uffizi, Firenca.

Pročitajte još i ovo te #ostanitedoma:

Linker
25. travanj 2024 21:55