Violeta Juras
Kuhinja: Sirova hrana

Liječnica Biljana Ignatovska otkrila recepte koji su joj pomogli u borbi protiv autoimune bolesti

Daruvarska liječnica Biljana Ignatovska, koja je drastičnom promjenom prehrane samoj sebi pomogla u borbi protiv autoimune bolesti, otkriva za novi broj magazina Gloria kako izborom namirnica osnažiti organizam te tvrdi da put do zdravlja počinje povremenim postom.

Sve što unosimo u sebe možemo usporediti s građevnim materijalom za kuću - što kvalitetnije materijale koristimo, to će kuća biti izdržljivija i dugotrajnija, a jednako tako, o kvaliteti prehrane ovisi izdržljivost i dugovječnost našeg tijela. Prehrana je jedan od ključnih faktora u borbi sa stranim organizmima, ne samo kao sredstvo jačanja imunološkog sustava nego i kao preventiva za razvoj raznih kroničnih bolesti zbog kojih smo podložniji infekcijama, govori dr. Biljana Ignatovska, ravnateljica daruvarske Poliklinike Arcadia i osoba koja se na vlastitoj koži uvjerila u važnost promišljenog odabira namirnica tijekom borbe s bolešću. Cijeli život su je mučile alergije, astma, anemija, sklonost virozama pa i autoimuna bolest. Nakon svih pokušaja da si popravi zdravstveno stanje, pomogla si je promjenom prehrane.

Violeta Juras
Poznata liječnica dala nam je zanimljiv recept

'Krenula sam sa sirovom hranom, a kako je učinak bio izvan svih mojih očekivanja, to me zainteresiralo za nutricionizam.'

- Otada sam isprobala razne vrste prehrane, paleo, LCHF, proučavala sam ketogenu dijetu koju zapadni svijet primjenjuje u liječenju dijabetesa, a post je postao sastavni dio mog života. Uglavnom intermitentni, što znači da tijekom 6 do 8 sati jedem dva-tri obroka, a ostali dio dana sam na vodi. I danas se moji obroci sastoje od mnogo svježeg povrća, ali i mesa, ribe i voća, orašastih plodova, povremeno kozjih sireva i kefira, a pazim da ne pretjerujem s ugljikohidratima - govori daruvarska liječnica, kod koje smo potražili odgovore na pitanja o vezi imuniteta i načina prehrane.

Pobijedite viruse uz savjete stručnjaka! Donosimo sve načine za podizanje imuniteta

Kako hranom osnažiti organizam, dovesti ga u stanje da se može suočiti s raznim virusnim i ostalim bolestima?

- Dobro izbalansirana prehrana najvažniji je faktor očuvanja zdravlja. Dakle, treba voditi računa o kvalitetnom omjeru makronutrijenata - masti, bjelančevina i ugljikohidrata - i dovoljnom unosu mikronutrijenata, odnosno vitamina i minerala. Isto tako, osim razdoblja u kojem jedemo, jednako je važno dopustiti tijelu “odmor” od hrane, kako bi se aktivirali procesi izgradnje i regeneracije organizma. I tako dolazimo do teme posta, vremena kada ne unosimo nikakve kalorije u tijelo, samo vodu.

Violeta Juras
Iako je predana poslu, pronalazi vrijeme za sebe i trudi se kuhati zdravo.

Odricanje od hrane jača tijelo?

- Novija istraživanja pokazala su da post povoljno djeluje na razinu hormona rasta, što dovodi do boljeg iskorištavanja potkožnog masnog tkiva, bolju izgradnju mišića, ali i na razgradnju starih, oštećenih i disfunkcionalnih stanica. A korisne komponente nastale prilikom razgradnje tijelo pametno reciklira i ponovno ugrađuje u nove i mlade stanice. To se osobito odnosi na krvotvorni sustav. Intermitentni post sve je popularniji i većina ljudi ga može primjenjivati: u praksi on izgleda tako da je doručak, primjerice, u 10 sati, ručak u 14, a zadnji obrok između 16 i 18 sati. Post može trajati i više dana, no za takav pothvat treba se posavjetovati sa stručnom osobom.

Osim prehranom, kako još možemo djelovati na osnaživanje imuniteta?

- I da se najzdravije na svijetu hranimo, sav učinak će poništiti - nekvalitetan san, visoka razina stresa te premalo boravka na suncu i u prirodi. To govorim iz vlastitog iskustva. Kada sam uspjela promjenom prehrane postići zavidnu razinu zdravlja, vratila sam se istom stilu života kao prije i vrlo brzo je moje tijelo osjetilo posljedice. Danas pazim na svoje vrijeme, na kvalitetan san, redovito se izlažem suncu - ali ne, naravno, onom ljetnom u podne - i redovito vježbam. Moj dom i polikliniku povezuje šuma, tako da si često priuštim šetnju do posla. Mi u Daruvaru zaista smo blagoslovljeni predivnom prirodom i zato ovaj grad smatram jednim od najboljih izbora po pitanju kvalitete života.

privatni album
Mama je ima dobar balans, opuštena je i zabavna, ali i stroga kada treba...

Violeta Juras
Među nasadima lješnjaka koji bi ove godine trebali donijeti prvi veći urod

BILJANIN ENERGETSKI BOOSTER

Avocado und Krabbenfleischsalat mit Blumenkohl und Rosinen
StockFood / Photo Cuisine / PhotoCuisine / Roulier/Turiot

Sastojci

  • Četvrtina glavice kelja
  • Jedna mrkva (može i manja cikla)
  • Pola crvenog luka
  • Avokado
  • 1 velika ili dvije manje rajčice
  • 1 list raštike
  • Polovica crvene paprike
  • 2 - 3 svježe datulje
  • Šalica (oko 150 g) indijskih oraščića
  • Pola limuna
  • Režanj češnjaka
  • Četvrtina žličice kurkume

Priprema

Nasjeckati tanko kelj, luk, naribati mrkvu i staviti u zdjelu. Posoliti i ostaviti pet minuta da odstoji. U međuvremenu nasjeckati avokado, rajčicu raštiku, papriku i datulje i dodati u zdjelu. U blenderu izmiješati indijske oraščiće, sok limuna s malo soli i kurkume te taj ‘dresing’ preliti preko sastojaka za salatu. Možete dodati sitno sjeckanu šunku i/ili tvrdog naribanog sira. Ova salata može biti samostalno jelo ili se poslužuje uz ribu ili meso.

A što nam je još Biljana otkrila o hrani koju konzumira za jači imunitet i zdravlje, pročitajte u novom broju magazina Gloria, koja donosi i specijalni prilog 'Imunitet'.

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

Turska zvijezda o najtežim danima: 'Proživjeli smo teške godine. Siromasi nisu znali kakav je okus banana'

JULIAN ASSANGE Neizvjesna sudbina poznatog zviždača

LANA BARIĆ Najbolje funkcioniram bez muškarca

ALEXANDRA ZARINI Šokantne tajne modne dinastije Gucci

PUTOVANJE: SNJEŽANA PEČEK KOLMAN Pjevačica na zanzibarskim otocima

FELJTON: JANE BIRKIN Strah od prosječnosti

RAZOTKRIVANJE: Arijana Čulina

Linker
06. ožujak 2024 00:44