Marijana Mikulić
 Boris Kovačev / Hanza Media
Situacija je napeta

Marijana Mikulić u problemu: 'Djeca su mi tamo, a i mi smo planirali na godišnji, u blagom sam šoku'

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije uvode se neke nove/stare restrikcije koje su bile na snazi u 'udarnim' mjesecima pandemije, tako je ograničen ulazak u Hrvatsku iz susjednih zemalja, što je našu poznatu glumicu prilično neugodno iznenadilo.

Povećanje broja zaraženih koronavirusom koje se dogodilo proteklih dana, sve nas je zateklo, neke prestrašilo, a druge ozlojedilo, hrvatska glumica bosanskohercegovačkih korijena Marijana Mikulić zbog pooštrenja mjera našla se u nezavidnoj situaciji. O svemu je progovorila na Instagramu u poduljoj objavi, uz simboličnu snimku puste jadranske plaže.

"Zatvorene su dakle granice prema BiH, tj. kada se uđe u RH to znači 14 dana samoizolacije. Isto vrijedi za Srbiju. S obzirom na to da su mi klinci (starije dvoje) kod bake u Širokom, a i mi smo planirali dolje kada se domognemo godišnjeg odmora, u blagom sam šoku", u uvodu je objasnila da je razdvojena od dvoje starije djece koja su na čuvanju kod bake u susjednoj Bosni i Hercegovini. Ako bi ona ili suprug otišli po djecu, morali bi, znači provesti iduća dva tjedna u samoizolaciji.

View this post on Instagram

Zatvorene su dakle granice prema BiH, tj. kada se uđe u RH to znači 14 dana samoizolacije. Isto vrijedi za Srbiju. S obzirom na to da su mi klinci (starije dvoje) kod bake u Širokom, a i mi smo planirali dolje kada se domognemo godišnjeg odmora, u blagom sam šoku. Naime, BiH bilježi porast (+120) te ima ukupno 3676 registriranih slučajeva. To je otprilike 1114 zaraženih na milijun stanovnika. S druge strane, dobrodošli su nam turisti iz Švedske u kojoj virus slobodno cirkulira od početka pandemije. Imaju cca. 64.000 registriranih slučajeva (+1610), a na cca. trostruko veću populaciju (oko 10,2 mio) dolaze na 6275 zaraženih na milijun stanovnika. Dakle, cca. 6 puta je veći rizik od jednog gosta iz Švedske nego od Bosanca, Hercegovca, Bošnjaka, Srbina, Srbijanca ili kako se tko već deklarira. To mi ima logike ako je EU varijanta virusa manje opasna od one iz istočnog susjedstva. A izjava da nam iz tih država dolazi najveći broj zaraženih je skandalozna, i to očito nikoga nije puno brinulo prije teniskog vikenda. Dakle, totalni gubitak kompasa! Link u opisu profila

A post shared by Marijana Mikulić (@maremikulic) on

Nadalje, glumica objašnjava zašto po njoj ta mjera nije potrebna između dvije susjedne zemlje.

"BiH bilježi porast (+120) te ima ukupno 3676 registriranih slučajeva. To je otprilike 1114 zaraženih na milijun stanovnika. S druge strane, dobrodošli su nam turisti iz Švedske u kojoj virus slobodno cirkulira od početka pandemije. Imaju cca. 64.000 registriranih slučajeva (+1610), a na cca. trostruko veću populaciju (oko 10,2 mio) dolaze na 6275 zaraženih na milijun stanovnika. Dakle, cca. šest puta je veći rizik od jednog gosta iz Švedske nego od Bosanca, Hercegovca, Bošnjaka, Srbina, Srbijanca ili kako se tko već deklarira", piše Mikulić na Instagramu i nastavlja dalje.

'Nitko zbog toga nije sretan'

"To mi ima logike ako je EU varijanta virusa manje opasna od one iz istočnog susjedstva. A izjava da nam iz tih država dolazi najveći broj zaraženih je skandalozna, i to očito nikoga nije puno brinulo prije teniskog vikenda. Dakle, totalni gubitak kompasa!", zaključila je ne baš blagonaklono glumica, a na profilu je istaknula link na članak Slobodne Dalmacije u kojem je dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr.Fran Mihaljević" komentirala nove slučajeve korone u Hrvatskoj i mjere koje su u vezi toga poduzete.

Tom je prilikom uvažena epidemiologinja komentirala i restrikcije ulaska i izlaska u susjedne zemlje. "Nitko nije zbog toga sretan, imamo puno državljana koji imaju poslovne i privatne veze s tim zemljama. To je stav i Europske komisije prema trećim zemljama. Vodimo se i time s kojeg je područja nama ušlo najviše oboljelih. Naša najbliža okolica je definirana i to je sad samo privremena mjera za koju se nadamo da će biti kratkotrajna i da ćemo uspjeti sve brzo zaustaviti", kazala je Markotić.

A otklonila je i svaku sumnju za one koji misle da će ih dvojno državljanstvo spasiti od trenutno propisanih mjera. "Dvojno državljanstvo ne štiti od virusa! Stvar je jednostavna - je li promet donio veći broj oboljelih. To se epidemiološki pokazalo da je tako. Važno je da kolege u tim zemljama uspiju održati situaciju pod kontrolom. Vjerujem da ćemo jedni i drugi brzo uspjeti zaustaviti zarazu i restrikcije. Nema tu ništa osobno, nego je stvar epidemioloških mjera koje se trebaju pratiti i u skladu s onim što je EK propisala, a to je otvaranje prema stanju i sličnoj epidemiološkoj situaciji", objasnila je Alemka Markotić.

Pročitajte i:

Vratio se osmijeh na lice glumice Marijane Mikulić: Suze tuge zamijenile su suze radosti

Drama oko granica slomila je srce Marijani Mikulić: 'Koliko koštaju moje suze danas? '

Glumica odgovorila Hani Hadžiavdagić na oštru prozivku: 'Iznad moje glave tisuću je upitnika!'

Heroina nacije: prof. Alemka Markotić otkriva kada će nam biti bolje: 'Vidim svjetlo na kraju tunela'

Linker
20. travanj 2024 18:21