ŽENA IZ SJENE

Nemilosrdna i uspješna! Tko je ‘Cruella de Vil‘ Zimskih olimpijskih igara u Pekingu?

Ruska trenerica Eteri Tutberidze stoji iza uspjeha najbolje svjetske umjetničke klizačice, 15-godišnje Kamile Valijeve.

Saga oko skandala zbog navodnog dopinga trimetazidinom najbolje svjetske umjetničke klizačice, 15-godišnje Ruskinje Kamile Valijeve, koja je obilježila početak Zimskih olimpijskih igara u Pekingu napokon je završila.

Kamila je odlukom mjerodavne antidopinške institucije proglašena "čistom i nevinom" jer je lijek koji sadrži nedopušteni sastojak u vrijeme božićnih blagdana uzimala zbog stvarnih zdravstvenih tegoba, a njezina 47-godišnja trenerica Eteri Tutberidze nakon tjedan dana iščekivanja napokon može odahnuti.

image

Kamila Valijeva nosi nadimak Miss Savršena, a njezina trenerica - Cruella de Vil.

VALERY SHARIFULIN/TASS/PROFIMEDIA

S reprezentacijom Rusije u Pekingu je već osvojila momčadsko olimpijsko zlato u ženskoj konkurenciji, njezine štićenice osvajale su medalje na juniorskim i seniorskim svjetskim i europskim prvenstvima, no većeg talenta i nadarenije klizačice od Kamile Valijeve u karijeri nije imala.

Čitajte i: Lakše se diše s 24 kilograma manje! Bivša saborska zastupnica otkriva svoj recept za mršavljenje

Bez obzira na to što je u ruke prije tri godine dobila najveći dragulj svjetskog umjetničkog klizanja, njezine su metode treninga s Kamilom Valijevom ostale iste - nemilosrdne, bezobzirne i okrutne, kao i sa svim prethodnim sportašicama čije je karijere vodila. I koje su svoje karijere uglavnom završavale slomljene i uništene prije praga punoljetnosti (prije 18. rođendana) zbog spartanskih metoda kojima je Tutberidze izlagala njihova tijela, duh i psihu.

image

Eteri Tutberidze poznata je po svojim okrutnim metodama koje donose rezultate, ali psihofizički iscrpljuju klizačice.

ALEXANDER VILF/SPUTNIK/PROFIMEDIA

Ruska klizačica Julija Lipnickaja, primjerice, kao 15-godišnjakinja je osvojila olimpijsko momčadsko zlato u Sočiju, a dvije godine kasnije je okončala natjecateljsku karijeru i prijavila se u izraelsku kliniku na liječenje od anoreksije. Alina Zagitova, olimpijska pobjednica iz Pjongčanga 2018., opisala je kako vodu nije smjela piti, nego samo močiti usta i ždrijelo nakon čega ju je morala - ispljunuti.

image

Proslava momčadskog olimpijskog zlata u Pekingu 2022.

SEBASTIEN BOZON/AFP/PROFIMEDIA

Trenerica moskovskog kluba Sambo-70 i ruske reprezentacije svoju 15-godišnju tinejdžerku podvrgava vojničkom režimu treninga, a metode ne mijenja čak niti u slučaju ozljeda, koje su u tom sportu brojne i česte. Ljutom travom na ljutu ranu njezin je moto, a od svojih mlađahnih sportašica ne očekuje samo apsolutnu poslušnost i manijakalnu posvećenost treninzima, nego ih i planski izgladnjuje, te strateški podvrgava tretmanima dehidracije čim prekorače idealnu težinu, čime ih nerijetko dovodi do samih granica njihove psihofizičke izdržljivosti.

image

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlikovao ju je ordenom za zasluge.

MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/PROFIMEDIA

Proslavljeni francuski trener Romain Haguenauer njezin je način javno okarakterizirao kao divljački brutalan i dodao da njemu s takvim pristupom u zapadnim zemljama ne bi dozvolili niti da se približi - maloljetnicima. Legendarna njemačka klizačica Katarina Witt izrazila je, pak, javnu podršku Valijevoj i dodala da "odgovorne odrasle osobe u njezinoj blizini treba zauvijek protjerati iz sporta".

Čitajte i: Teen zvijezda je odrasla: Zarađuje četiri puta manje nego na vrhuncu slave i spreman je za brak

Svima je apsolutno bilo jasno na koga je Witt ciljala, pa se 11. veljače na ruskom Twitteru pojavio masovno prihvaćeni hashtag "srami se, Tutberidze". Istodobno ju je dvostruka olimpijska prvakinja Katarina Witt nazvala "čudom od djeteta čije su krajnje teške i dražesne izvedbe očarale sportsku javnost diljem svijeta".

image

Glavni pulen joj je najbolja svjetska umjetnička klizačica, 15-godišnja Kamila Valijeva.

VALERY SHARIFULIN/TASS/PROFIMEDIA

Kako god Tutberidze do daljnjeg ostaje trenerice Miss Savršene kako su sportski znalci lani prozvali Kamilu Valijevu, aktualnu svjetsku rekorderku po ukupnim ocjenama u kratkom i slobodnom programu, te ukupnom zbroju bodova, kreće i u lov na pojedinačne olimpijske naslove. Njima će se s njom veseliti i trenerica koja je u kuloarima zaradila nadimak Cruela de Vil, prema čuvenoj zlici iz kultne Disneyjeve priče o 101 dalmatincu.

Linker
22. travanj 2024 03:16