Da bi grad funkcionirao

Ona će naslijediti gradonačelnika: Jelena Pavičić Vukičević slovila je uvijek za glas razuma

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević zahvalila je svima na izrazima sućuti i pozvala građane da se upišu u knjigu žalosti koja je od podneva otvorena u predvorju Gradske uprave.

Dok se obraćala javnosti s viješću da je iznenada preminuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević (45) jedna je susprezala suze. Glas joj je zapinjao u grlu, ali je, kao i uvijek, ostala na visini zadatka i od svog šefa oprostila se kako bi i on to zacijelo želio. Žena koja će voditi Zagreb do izbora dala je jasnu poruku da iznavredna situacija neće promijeniti funkcioniranje Grada.

"Mi ni u kojem trenutku nećemo zaboraviti što je istinska uloga uprave. Naša uloga je biti odgovorna, učinkovita i funkcionalna gradska uprava i iako smo izgubili prvog od nas ta misija pratiti će nas do kraja mandata. Punih 20 godina nesebično je radio za ovaj grad. Često je govorio da iza ljudi ostaju njihova djela i zato on nikada neće umrijeti. Hvala divnom čovjeku, vođi, prijatelju, čovjeku koji možda nije imao dovoljno vremena za svoju obitelj, ali ju je iskreno volio", rekla je najbliža suradnica Milana Bandića.

image
Jelena Pavičić Vukičević će voditi Zagreb do izbora.
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Vesna Bandić u rijetkom istupu govorila nam je o ljubavi s Milanom: ‘Prišao mi je, pitao plešem li - i tako je sve počelo‘

Jelena Pavičić Vukičević uvijek je nastojala ostati žena u sjeni, uspjevši zadržati svoj privati život od očiju javnosti do te mjere da nikada nije govorila o suprugu, kćeri ili roditeljima. Tek tu i tamo bi ih spomenula u nekom usputnom kontekstu pa se tako iz razgovora za Gloriju, vezanog uz kuhinju, doznalo da redovito ide po kćer Emu u školu, da kuha uglavnom nedjeljom, i to rizi-bizi i pohanu piletinu jer to najviše voli njezina kći te da je gljive zavoljela uz roditelje, strastvene gljivare. Svoje kulinarske sposobnosti pokazala je i kad je Milanu Bandiću u vrijeme kandidature za predsjednika države pomogla srolati 300 sarmi u njegovoj omiljenoj gostionici "Skender” u Remetama.

Uvijek je bila glas razuma

Ta profesorica komparativne književnosti i kroatistike, koja je doktorirala na odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu na temu "Kurikulumsko oblikovanje europskih vrijednosti u obveznom obrazovanju”, u političku arenu ušla je 2000. godine, kada je postala tajnica Gradske organizacije SDP-a, Milan Bandić prvi puta postao zagrebački gradonačelnik. Tri godine kasnije postala je saborska zastupnica, zatim je vodila Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, a od 2009. je u dva mandata bila zamjenica Milana Bandića. Do ulaska u politiku bila je i honorarna suradnica Lekisikografskog zavoda Miroslava Krleže u redakciji Hrvatskog biografskog leksikona.

Životni put Milana Bandića: Samozatajne i jake žene obilježile su mu život i uvijek mu bile na prvom mjestu

Gdje god bila i što god radila, slovila je za glas razuma i u najdelikatnijim situacijama, što je Milan Bandić iznimno cijenio. Kada se i nisu o svemu slagali, nikada od toga nisu stvarali problem širih razmjera, jer to ne bi odgovaralo njezinoj diskretnoj prirodi. Znala je gdje joj je mjesto i nikada nije učinila ni korak previše. Kolege je iznimno cijene, kažu da je odgovorna, marljiva i poštena i što je u ovoj situaciji posebno važno, znat će voditi grad jer jo nijedna gradska tema nije strana.

Već neko vrijeme se šuška kako se Jelena Pavičić Vukičević želi povući iz političkog života i otići u Švedsku, gdje joj radi suprug, a i navodno je i nezina kći, inače članica "Zagrebačkih pahuljica”, tamo nastavila školu i karijeru u sinkroniziranom klizanju. No, nenadani odlazak Milana Bandića promijenio je njezine planove- barem do izbora. Nitko kao ona ne bi se tako brzo mogao snaći u svakodnevnici zagrebačke Gradske uprave. A konačno, zašto se ne bi kandidirata i za gradonačelničku poziciju.

Linker
14. travanj 2024 20:03