Odigrao više od 200 uloga

Otišao je i Christopher Plummer, najstariji dobitnik Oscara za kojim su uzdisale mnoge žene

Njegova bogata karijera trajala je punih sedam desetljeća, no, iako je odigrao više od 200 uloga, filmskoj je publici najpoznatiji kao autokratski udovac kapetan Georg Ludwig von Trapp u hit-mjuziklu iz 1965. ‘Moje pjesme, moji snovi‘.

Kanadski glumac Christopher Plummer preminuo je u 92. godini. Tužnu vijest potvrdila je njegova obitelj rekavši da je umro u svojoj kući u Connecticutu, a uz njega je u posljednjim trenucima bila supruga Elaine Taylor (53).

Njegov dugogodišnji prijatelj i menadžer Lou Pitt rekao je: ''Chris je bio izvanredan čovjek koji je volio i poštovao svoju profesiju staromodnim manirima, humorom i glazbom riječi. Bio je nacionalno blago, iznad svega cijenio je svoje kanadske korijene. Kroz svoju umjetnost i humanost dotaknuo je naša srca i živjet će i dalje kroz generacije koje dolaze - zauvijek će biti s nama."

Plummerova bogata karijera trajala je sedam desetljeća, odigrao je više od 200 uloga, ali je filmskoj publici najpoznatiji kao autokratski udovac kapetan Georg Ludwig von Trapp u hit-mjuziklu iz 1965. 'Moje pjesme, moji snovi' gdje mu je partnerica bila Julie Andrews.

image
Legendarna scena iz filma 'Moje pjesme, moji snovi' u kojemu je glumio s Julie Andrews.
PROFIMEDIA

Plummer je također nastupio u brojnim televizijskim projektima uključujući popularnu mini-seriju The Thorn Birds. U filmu "The Insider" igrao je lik Mikea Wallacea, u "The Girl with the Dragon Tattoo" (Muškarci koji mrze žene) tumačio je lik Henrika Vangera, a za film "Beginners" (Početnici) nagrađen je Oscarom.

Kako je nagradu Akademije primio u dobi od 82. godine, postao je najstariji dobitnik Oscara u povijesti.

U nagrađenom filmu glumio je homoseksualca Hala, dok je njegov ljubavni partner bio naš glumac s holivudskom adresom - Goran Višnjić.

''Kad smo se trebali poljubiti, Goran je bio nervozniji od mene. No zatvorili smo oči i napravili to. Ispalo je dobro'', rekao je svojedobno Plummer prisjećajući se snimanja.

Ovaj je kanadski glumac 1975. snimio je film u bivšoj državi pa ga nešto starija publika pamti i kao Franju Ferdinanda u filmu Veljka Buljajića 'Atentat u Sarajevu'.

Linker
24. travanj 2024 04:04