trendovi se mijenjaju

Pobjeda u Francuskoj! Prvi put u povijesti Michelin je zvjezdicu dodijelio veganskom restoranu

Claire Vallée, šefica restorana ONA (Origine Non Animale), u nevjerici je nakon što je njezin restoran dobio Michelinovu zvjezdicu.

U Francuskoj, kolijevci visoke gastronomije temeljene na namirnicama životinjskog podrijetla, vegani su napokon izborili jednu važnu pobjedu. Michelin je svoju famoznu zvjezdicu prvi put u povijesti dodijelio jednom francuskom veganskom restoranu. Slavodobitnica je Claire Vallée, šefica restorana ONA (Origine Non Animale) u gradu Aresu pokraj Bordeauxa.

- Osjećam se kao da me je udario vlak - izjavila je presretna Claire, po formalnom obrazovanju arheologinja.

Svoj restoran otvorila je 2016. uz pomoć crowdfundinga i pozajmnice "zelene" La Nef banke, koja financira samo etične poduzetničke projekte. Klasične banke su je odbile smatrajući da je veganski restoran na francuskoj obali Atlantika previše rizična investicija.

‘Take out‘ s Esplanadinim potpisom: Osvježite si svakodnevicu slasnim jelima chefova iz poznatog hotela

image
Claire je restoran otvorila pomoću crowdfundinga i pozajmice "zelene" banke. Klasične banke smatrale su njen pothvat previše rizičnim.
MEHDI FEDOUACH/AFP/PROFIMEDIA

Restoran madam Vallée, pionir francuske visoke veganske kuhinje, trenutačno je zatvoren zbog epidemioloških mjera, a ona to razdoblje koristi za osmišljavanje novih gurmanskih sljedova.

Proslavila se sjajnim kombinacijama namirnica kao što su češeri, limunska trava, gljive, đumbir i morske trave, a u interijerima njezinog restorana nema ni kože ni vune.

Mario Petreković otkrio nam je recept za nešto što je nazvao ‘Krivolovački gulaš‘

Gozba u novom domu: Barbara i Lukas Nola pozvali su nas u goste i počastili s tri sjajna recepta

image
Vjera u vlastitu ideju i vještinu dovela ju je u sam vrh francuske gastronomske ponude - koja se bazira na proizvodima životnjskog podrijetla.
MEHDI FEDOUACH/AFP/PROFIMEDIA: MEHDI FEDOUACH/AFP/PROFIMEDIA MEHDI FEDOUACH/AFP/PROFIMEDIA

Kulinarski smjer koji je izabrala traži puno rada i inventivnosti, no Michelinovo priznanje dokaz je da nije pogriješila i da je to tek početak veganske revolucije u Francuskoj. Veganski restorani s Michelinovom zvjezdicom postoje još samo u SAD-u, Španjolskoj i Njemačkoj. Osim klasične zvjezdice, Michelin je restoranu ONA dodijelio i lani ustanovljenu zelenu zvjezdicu - priznanje za održivost i etičnost u pripremi hrane.

Linker
13. travanj 2024 10:18