U Francuskoj, kolijevci visoke gastronomije temeljene na namirnicama životinjskog podrijetla, vegani su napokon izborili jednu važnu pobjedu. Michelin je svoju famoznu zvjezdicu prvi put u povijesti dodijelio jednom francuskom veganskom restoranu. Slavodobitnica je Claire Vallée, šefica restorana ONA (Origine Non Animale) u gradu Aresu pokraj Bordeauxa.
- Osjećam se kao da me je udario vlak - izjavila je presretna Claire, po formalnom obrazovanju arheologinja.
Svoj restoran otvorila je 2016. uz pomoć crowdfundinga i pozajmnice "zelene" La Nef banke, koja financira samo etične poduzetničke projekte. Klasične banke su je odbile smatrajući da je veganski restoran na francuskoj obali Atlantika previše rizična investicija.
Restoran madam Vallée, pionir francuske visoke veganske kuhinje, trenutačno je zatvoren zbog epidemioloških mjera, a ona to razdoblje koristi za osmišljavanje novih gurmanskih sljedova.
Proslavila se sjajnim kombinacijama namirnica kao što su češeri, limunska trava, gljive, đumbir i morske trave, a u interijerima njezinog restorana nema ni kože ni vune.
Mario Petreković otkrio nam je recept za nešto što je nazvao ‘Krivolovački gulaš‘
Gozba u novom domu: Barbara i Lukas Nola pozvali su nas u goste i počastili s tri sjajna recepta
Kulinarski smjer koji je izabrala traži puno rada i inventivnosti, no Michelinovo priznanje dokaz je da nije pogriješila i da je to tek početak veganske revolucije u Francuskoj. Veganski restorani s Michelinovom zvjezdicom postoje još samo u SAD-u, Španjolskoj i Njemačkoj. Osim klasične zvjezdice, Michelin je restoranu ONA dodijelio i lani ustanovljenu zelenu zvjezdicu - priznanje za održivost i etičnost u pripremi hrane.