UNSPLASH
Knjige za sretniji život

Ponekad nam je sreća pred nosom, a nismo je sposobni prepoznati, ovo nam može pomoći

Svi u životu težimo biti sretni i zadovoljni, no mnogi među nama, nažalost, još uvijek se uspoređuju s drugima i misle kako je svima drugima bolje nego njima...

Život može biti naporan, stresan i grozničav, što je posebno naglašeno u neizvjesnim i nesigurnim vremenima u kakvim se upravo nalazimo. No uz malo truda to ne mora biti tako i lako možete preokrenuti stvari u svoju korist i postati sretni i zadovoljni sa svojim životom.

U nastavku donosimo neke od trenutno najpopularnijih priručnika koji će vam pomoći u tome.

Meik Wiking - Umijeće stvaranja uspomena

Mozaik knjiga, 99 kn

Sjećate li se svojeg prvog poljupca? Ili najboljeg jela koje ste kušali u životu? Ili mirisa svježe pokošene trave za prekrasna ljetnoga dana? Od autora uspješnica "Hygge - danski recept za sretan život" i "Lykke - potraga za najsretnijim ljudima na svijetu" dolazi novi priručnik "Umijeće stvaranja uspomena"koji odgovara otkriva kako su uspomene tajna prave sreće. Svake godine na raspolaganju imamo točno određeni broj dana. Neki prođu posve neprimjetno, drugi nam se zauvijek usijeku u pamćenje… Probudimo li svoja osjetila, iskoristimo li moć prvih iskustava i osvijestimo li sve što proživljavamo i osjećamo, vjerojatnije je da ćemo zadržati svoje sretne uspomene. One oblikuju našu osobnost i utječu na naše postupke i raspoloženje. Uz pomoć ove prekrasne i korisne knjige, Meik Wiking će vam pokazati kako stvarati sretne uspomene i kako ih čuvati. Naučite kako stvarati savršene trenutke, trenutke kojih ćete se zauvijek sjećati i koje će vaš život učiniti ljepšim i smislenijim.

Christel Petitcollin - Kako manje misliti

Poetika, 129 kn

U vašoj se glavi uvijek nešto kovitla - ponekad sanjate o tome da pritisnete tipku za isključivanje uma? Imate dojam da ste s drugog planeta? Osjećate se neshvaćeno? Navedeno su osobine iznimno misleće osobe. Biti iznimnomisleći je zbilja zamorno, ali vaš mozak - upravo taj koji previše razmišlja, pravi je dragulj. Njegova suptilnost, složenost i brzina kojom djeluje, zaista su zadivljujući a po snazi ga se može usporediti s motorom Formule 1. Ali kada ga vozi netko nevješt, može se pokazati krhkim i pogibeljnim. Vrijeme je da preuzmete upravljač i to već od danas. Zahvaljujući knjizi "Kako manje misliti" naučit ćete iskorištavati izvanredne mogućnosti svoga mozga koji vam se prije činio neuhvatljivim! A usto ćete osjetiti i olakšanje te, prihvativši sebe i svoj fantastični um, napokon odahnuti punim grudima.

dr. sc. Mark Williams i dr. Danny Penman - Meditacije usmjerene svjesnosti

Znanje, 129 kn

Knjiga "Meditacije usmjerene svjesnosti"predstavlja skup jednostavnih i učinkovitih vježbi koje će vam pomoći da prekinete začarani krug tjeskobe, stresa, nezadovoljstva i iscrpljenosti te otkrijete istinski životni polet, onu vrstu sreće koja vam omogućuje da se suočite i s najvećim životnim nedaćama. Vježbe proizlaze iz kognitivne terapije temeljene na usmjerenoj svjesnosti (Mindfulness-based Cognitive Therapy, MBCT) koja je dokazano učinkovita u borbi protiv depresije te ju preporučuje i Nacionalni institut za zdravlje i kliničku izvrsnost Velike Britanije i Irske.

Jednostavne meditacije usmjerene svjesnosti trebate prakticirati samo nekoliko minuta dnevno, a nagrada će biti golema - zagospodarit ćete svojim životom i konačno uživati u njemu. Knjiga nudi osmotjedni program vježbi, priložen joj je i CD, a namijenjena je svima koji su potišteni, nesretni ili jednostavno premoreni.

Héctor García (Kirai) i Francesc Miralles - Ichigo Ichie

Mozaik knjiga, 99 kn

Nakon što su knjigom "Ikigai - japanska tajna za dug i sretan život", jedinstvenim naslovom prevedenim na 42 jezika, naznačili tendenciju u cijelom svijetu, autori ove knjige otkrivaju nam novi koncept drevnog porijekla, koji će promijeniti živote milijuna čitatelja. Ichigo Ichie, japansko umijeće življenja u trenutku nadahnjujuća je knjiga koja nas uči kako se osloboditi prošlosti i budućnosti da bismo svaki trenutak učinili jedinstvenim, kako stvarati nezaboravne susrete u poslovnom i privatnom okruženju, kako poboljšati odnose pomoću novog načina postizanja usredotočene svjesnosti (mindfulness), te kako otvoriti prolaz kreativnom toku kada nam je potreban. Svatko od nas posjeduje ključ koji otvara vrata pažnji, skladu s drugima i ljubavi prema životu. Taj je ključ ichigo-ichie.

Jonas Salzgeber - Mala knjiga stoicizma

Planetopija, 139 kn

Većina ljudi stoicizam pogrešno povezuje s izostankom emocija i asketizmom, a zapravo je riječ o filozofskoj školi koja je imala veliki utjecaj na brojne društvene i humanističke znanosti kroz povijest, pa tako i na aktualnu pozitivnu psihologiju. Autor Jonas Salzgeber u knjizi "Mala knjiga stoicizma" daje pregled ideja slavnih stoičkih mislioca i pokazuje da je ova jednostavna i praktična filozofija primjenjiva i u moderno doba.

Vježbe u ovoj knjizi uče nas kako se usredotočiti na prihvaćanje onoga na što ne možemo utjecati te svoj osobni rast, kako bismo izvukli nešto dobro iz svake situacije i živjeli u skladu sa svojim idealnim „ja“. Siromašni ili bogati, mladi ili stari, svi se mi možemo truditi biti bolji, pravedniji, mudriji i kreposniji i tako ostvariti najbolju verziju sebe i svog života.

Gisele Bündchen - Lekcije: Moj put ka smislenom životu

Znanje, 139 kn

U knjizi "Lekcije: Moj put ka smislenom životu" Gisele Bündchen po prvi put otkriva tko zapravo jest i što je sve naučila tijekom proteklih 38 godina, a što joj je pomoglo da živi smislenije - putovanje je to koje čitatelja vodi od djetinjstva koje je provela bosonoga u malom brazilskom gradiću sve do međunarodno priznate karijere, majčinstva i braka s nogometašem Tomom Bradyjem.

"U ovoj sam knjizi ispisala pouke koje su mi pomogle da živim svjesnijim i radosnijim životom, koje su me nadahnule da savladam izazove s kojima sam se suočavala tijekom godina i omogućile mi dublje razumijevanje same sebe i svijeta koji me okružuje. Nadam se da će pomoći i vama." o knjizi govori Gisele Bündchen.

Izabrane naslove sve smo redom pronašli u knjižarama Znanje i na webshopu znanje.hr.

Linker
19. travanj 2024 04:49