Neja Markičević/Hanza Media
odlazak legende

Posljednji pozdrav gosponu Fuliru

Jučer je, u dobi od 87 godina, preminula legenda hrvatskog glumišta, zagrebački glumac Relja Bašić.

Jučer je, u dobi od 87 godina, preminula legenda hrvatskog glumišta, zagrebački glumac Relja Bašić.

Zahvaljujući ulozi gospona Fulira u "Tko pjeva zlo ne misli", filmu Kreše Golika iz 1970., Relja Bašić postao je jedna od najprepoznatljivijih ikona domaće pop kulture.

Umjetničku crtu naslijedio je od majke, glasovite hrvatske pijanistice i glazbene pedagoginje Elly Bašić, a prezime od očuha, dirigenta Mladena Bašića. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a potkraj studija postao je članom ansambla HNK u Zagrebu, u kojem je do 1967. odigrao 498 predstava.

Neja Markičević/Hanza Media

S grupom istaknutih glumaca svoje generacije 1974. osniva prvo putujuće privatno kazalište - Teatar u gostima, u kojem je kao umjetnički direktor, glumac i redatelj nastavio djelovati sve do 2004. i prestanka rada kazališta.

Iza jednog od najproduktivnijih domaćih glumaca 56 je domaćih filmskih uloga te 71 strani naslov. Relja Bašić se, naime, izvrsno služio njemačkim, francuskim, slovenskim talijanskim i engleskim što mu je omogućilo suradnje s nekim od najvećih imena europskog i svjetskog filma kao što su Volker Schlöndorff, Peter Ustinov, Abel Gance, Robert Hossein i mnogi drugi.

Linker
27. travanj 2024 03:48