svaka čast

Potez HRT-a za pohvalu: Odlučili emitirati kultni dramski klasik, gledatelji oduševljeni

HRT 3 ističe se svojim fino posloženim televizijskim programom, a posebno se to odnosi na antologije - koje se na ovom programu javne televizije redovito emitiraju. Nakon ‘Velog mista‘, na red su stigli ‘Gruntovčani‘.

Treći program HRT-a može se pohvaliti prikazivanjem klasika svjetske i domaće kinematografije i dramskog programa. Zaista, podsjećanje na remekdjela izašla iz pera naših autora, treba pozdraviti jer antologiju nikad ne treba zaboraviti. Valja tako istaknuti i sjajan potez koji su tijekom prosinca na HRT-u odlučili napraviti. Nakon što su na HRT 3 prikazali maestralno "Velo misto", odlučili su se gledatelje starije i novije generacije podsjetiti na velike "Gruntovčane".

image
Glumac Martin Sagner oduševio je ulogom u "Gruntovčanima".
BORIS KOVACEV/CROPIX

Hvalevrijedan potez vratit će nas u "svijet podravskog sela u kojem raslojavanje uvjetovano društveno-gospodarskim prilikama dovodi do brojnih egzistencijalnih problema njegovih stanovnika". HRT navodi kako je autor Mladen Kerstner na sebi svojstven način ovog serijom ušao u dušu podravskog čovjeka.

image
Nostalgija i veličina ove serije očituje se i u činjenici da se po predlošku "Gruntovčana" i danas rade predstave, poput one koja je početkom godine premijerno prikazana u kazalištu "Kerempuh.
BRUNO KONJEVIC/CROPIX

U seriji iz 1975. glume Martin Sagner, Smiljka Bencet, Zvonko Ferenčić, Mladen Šerment, Eugen Franjković, Drago Meštrović, Marija Geml, Adela Horvat, Marija Aleksić, Franjo Majetić, Zvonko Torjanac. Scenarij potpisuje Mladen Kerstner, a režiju Krešo Golik. Snimatelj je Drago Novak, montažerka Katja Majer, glazbu potpisuje Živan Cvitković, a kostimografiju Maja Galasso. Urednica Antologije dramskog programa je Maja Gregl.

Linker
20. travanj 2024 15:39