Tjedan menstrualnog siromaštva

Akcija za bolje žensko sutra: Ravnateljica koja je u varaždinskoj školi pokrenula akciju kakvu imaju rijetki u svijetu

Nakon što je Škotska postala prva zemlja u svijetu u kojoj će ulošci i tamponi biti besplatni, i u Hrvatskoj se događaju promjene, i to u varaždinskoj Strojarskoj i prometnoj školi, čija je ravnateljica sa svojim timom osigurala higijenske potrepštine za sve učenice. Ovu sjajnu i važnu priču objavljujemo povodom Tjedna menstrualnog siromaštva, kojim se podiže svijest i poziva donositeljima odluka da smanje porez na menstrualne potrepštine i potaknu promicanje višekratnih menstrualnih proizvoda.

Imaš li možda uložak ili tampon? - pitanje je koje više nijedna učenica ne mora postaviti prijateljici iz razreda u varaždinskoj Strojarskoj i prometnoj školi. Jer je Snježana Klarić (58), njihova nova ravnateljica i prva žena na toj rukovodećoj poziciji, osigurala besplatne higijenske potrepštine za sve 102 djevojke koje trenutačno ondje pohađaju nastavu. Kako? Odvojivši dio novca za kupnju iz školske blagajne, ali i iz vlastitog budžeta, a isto su učinili i mnogi nastavnici te kolege iz drugih odjela. Šokirana rezultatima nedavnog istraživanja riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter - koje je na uzorku od 6084 sudionice pokazalo da više od trećine (36,4 posto) štedi na higijenskim potrepštinama zbog njihove cijene, a zbog štednje 8,8 posto žena uložak ili tampon ne promijeni duže od šest do osam sati - Snježana Klarić vlastitim primjerom želi potaknuti druge institucije da naprave istu stvar.

- Već su mi se obratili kolege iz nekih hrvatskih škola i rekli da će i sami krenuti u akciju - kaže ravnateljica, koja je na toj poziciji od rujna 2020., a dosad je “muškoj” školi sa šestotinjak učenika u brojim segmentima dala ženski štih. Betonske žardinijere pod njenom su palicom obojene u žutu, crvenu, plavu, zelenu, a hodnici su ukrašeni limenim teglama koji su učenici sami napravili. Snježana Klarić u školi jača i zeleni duh, pa se tako u njihovim toaletima nalaze podsjetnici na važnost ostavljanja prostora urednim, ali i molbe za racionalno trošenje vode i struje.

image
Prva zaliha higijenskih potrepština za 102 učenice stavljena je u školu simbolično, na Međunarodni dan žena, a nedugo nakon toga stigao je i veliki paket uložaka iz Zagreba koje su darovali prijatelji Snježane Klarić.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Namjera nam je jačati ekološku svijest i u pogledu uložaka i tampona te s vremenom uvoditi opcije koje su nježnije prema prirodi - govori Snježana Klarić, svjesna da u Hrvatskoj još dominira uporaba jednokratnih higijenskih sredstava. Naime, prema istraživanju riječkog PaRitera samo 9,1 posto ispitanica koristi menstrualnu čašicu, a 2,6 posto perive uloške. U Strojarskoj i prometnoj školi ulošci i tamponi različitih proizvođača trenutačno se nalaze kod nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, kod školske psihologinje i u knjižnici.

Čitajte i: Zelena akcija obilježila tjedan menstrualnog siromaštva performansom: ‘Krvavo plaćamo ovaj otpad‘

Porazne statistike u Hrvatskoj

- Plan je oformiti pultove u toaletima tako da ih djevojke slobodno koriste, da ne moraju nikoga pitati - govori Snježana Klarić, koja se u akciju nabave higijenskih potrepština upustila uz ohrabrenje kćeri Jane (26) i Ive (23), ali i sina Ivana (28) te supruga Ignaca. - Kao i mnoge žene koje žive ili rade zajedno, i naš ženski dio obitelji imao je sinkroniziran menstrualni sat. No ni ja niti moje cure nikad se nismo morale brinuti koliko ćemo higijenskih potrepština iskoristiti niti možemo li si priuštiti tabletu za umirivanje bolova kako bismo mogle normalno funkcionirati - govori Snježana Klarić.

image
Inicijativu ravnateljice Klarić podržali su nastavnici te kolege iz odjela računovodstva i tajništva, koji vlastitim novcem kupuju paketiće uložaka i tampona.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Mnoge žene u Hrvatskoj nemaju tu mogućnost: 28,6 posto izostalo je nekad s posla zbog menstruacije, a 61,8 posto učenica propustilo je dan u školi zbog istog razloga - njih 8,7 posto upravo stoga što nisu imale dovoljno higijenskih potrepština. Besplatni ulošci i tamponi u varaždinskoj strukovnoj školi uvedeni su simbolično, 8. ožujka.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- I kao profesorica politike i gospodarstva i kao razrednica svojim sam učenicima uvijek nastojala govoriti o važnosti Dana žena, ali i motivirati dječake, primjerice, na ravnopravnu participaciju u kućanskim zadacima tijekom cijele godine. Ponekad bih dobila odgovor kako su to ženski poslovi, no nakon razgovora redovito bi promijenili stav - govori Snježana Klarić, koja je, nakon što je diplomirala na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, gotovo 30 godina radila kao nastavnica. Nedostaje joj neposredan kontakt s učenicima pa zato šeće hodnicima i sluša što misle o nekom pitanju. Na vijest o besplatnim ulošcima i tamponima svi su reagirali pozitivno, no djevojke su zasad vrlo sramežljive i skromne u njihovoj potrošnji. Treba, kaže, vremena da se naviknu na mogućnost koja bi trebala biti standard, a ne iznimka - što varaždinska Strojarska i prometna škola svakako jest, s gospođom Klarić, prvom u Hrvatskoj koja praktičnim rješenjima radi na senzibiliziranju javnosti o tako važnom ženskom pitanju.

Linker
16. travanj 2024 02:04