Nagli preokret

Andrew Cuomo na meti ozbiljnih optužbi! Njujorški guverner u velikim nevoljama

Njujorškog guvernera sedam je žena prijavilo za seksualno uznemiravanje zbog čega mnogi traže njegovu ostavku, a jedini oslonac mu je kćer Michaela koja radi sa žrtvama nasilja i vjeruje u očevu nevinost.

Iako su protivnici 56. njujorškog guvernera Andrewa Cuoma (63) uvjereni da su osnivanjem istražnog povjerenstva za opoziv - zbog zasad sedam optužbi za seksualno zlostavljanje - zadali završni udarac njegovoj dosad briljantnoj političkoj karijeri, čini se da stari demokratski lisac odlično podnosi pritisak kojem je već mjesecima izložen. Dok ga s naslovnica uglednih časopisa i novina pozivaju da odstupi s dužnosti i nakon deset godina isprazni svoj ured u jednom od najpoznatijih njujorških nebodera Empire State Buildingu, Cuomo već tjednima uspješno izbjegava medije i kupuje si vrijeme uvjeren da će se situacija na kraju preokrenuti u njegovu korist.

Optužbe podnositeljica prijava u rijetkim istupima naziva neosnovanim, prenapuhanim i lažnim, a zasad se ne želi ni izjašnjavati o tome hoće li se za istu dužnost ponovno kandidirati iduće godine, na izborima koji se održavaju početkom studenog 2022. Dosad je tri puta premoćno pobjeđivao na tim izborima, a posljednji put je u predizborima uvjerljivo porazio ambicioznu progresivnu izazivačicu, glumicu i aktivisticu Cynthiju Nixon (54), široj javnosti poznatu po ulozi Mirande Hobbes u HBO-vom serijalu “Seks i grad”. Birači su mu dosad honorirali brojne zasluge, poput uvođenja zakona o istospolnim brakovima, medicinsku legalizaciju marihuane, jedan od najrestriktivnijih saveznih zakona u Sjedinjenim Državama o kontroli oružja za osobnu upotrebu, aktivno provođenje mjera za ublažavanje klimatskih promjena, povećanje prava u osnovnom paketu zdravstvene zaštite, povećanje poreza za imućne i postupno povećanje cijene rada, pa minimalna satnica u Saveznoj državi New York sada iznosi 15 dolara.

image
Cuomo je od 1990. do 2005. bio u braku s Kerry Kennedy, kćeri Roberta F. Kennedyja.
BETTMANN BETTMANN ARCHIVE

A dodatne simpatije stekao je lanjskim kriznim upravljanjem za vrijeme pandemije koronavirusa, kad se suprotstavio preporukama administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Rođenom 6. prosinca 1957. u obitelji imućnog njujorškog pravnika Marija Cuoma, 52. njujorškog guvernera, koji je tom saveznom državom upravljao u tri mandata, od 1983. do 1994., te odvjetnice Matilde Cuomo, čiji se ured specijalizirao za zaštitu prava žena i djece, Andrewu je od djetinjstva bilo jasno kako će u profesionalnom životu slijediti utabane staze svojih roditelja. Za razliku od dvije godine starije sestre Margaret Cuomo, radiologinje koja se specijalizirala za prevenciju zloćudnih bolesti, te 13 godina mlađeg brata Chrisa Cuoma, voditelja i urednika na televiziji CNN, Andrew je doktorirao pravo na uglednom Sveučilištu Albany.

Uspješan od mladosti

Paralelno je gradio i političku karijeru, pa je svom ocu bio menadžer izborne kampanje za guvernera 1982., a nakon izbora pridružio se njegovom timu za godišnju plaću od - jednog dolara. Tako je započeo put koji ga je petnaest godina kasnije doveo na mjesto državnog tajnika za graditeljstvo i urbano planiranje u administraciji američkog predsjednika Billa Clintona, u čijem je timu bio 18 godina.

Čitajte i: Istupila još jedna ljubavnica Borisa Johnsona! Mlada poduzetnica viđala se s njim dok je studirala

Čitajte i: Skandalozni intervju Woodyja Allena - je li ovo posljednji čavao u lijesu njegove pokopane karijere?

image
S TV voditeljicom Sandrom Lee bio je u vezi do 2018.
Andrew Cuomo
FERNANDO LEON

Cuomovom briljantnom usponu u političkoj hijerarhiji pripomogao je i brak s aktivisticom i spisateljicom Kerry Kennedy (61), kćeri Roberta F. Kennedyja, s kojom se vjenčao 1990. u vašingtonskoj katedrali Svetog Mateja Apostola. Imaju tri kćeri, blizanke Caru i Mariah Kennedy Cuomo (25) te Michaelu (23), a zbog nepomirljivih razlika u karakteru razdvojili su se 2003. te razveli dvije godine kasnije. Cuomo je tada već bio u vezi s 54-godišnjom Sandrom Lee, TV voditeljicom na gastro kanalu Food Network, s kojom je prekinuo 2018. Nakon prekida preselio se u guvernerovu rezidenciju u Albanyju, otvorenu za grupne turističke obilaske.

Prema optužbama navodnih žrtava upravo je ta rezidencija bila poprište dva incidenta tijekom kojih je Cuomo neprilično dodirivao dvije žene bez njihova dopuštenja. Treća ga je pak optužila za predug i preintiman zagrljaj, četvrta za dodirivanje leđa i poljubac u ruku, peta za dodirivanje golih leđa kroz prorez haljine, šesta za uznemiravanje zbog pitanja o njezinom seksualnom životu i preferencijama, a najjače su odjeknule optužbe njegove bivše suradnice, 36-godišnje Lindsey Boylan, koja se ove godine kandidirala za načelnicu njujorškog gradskog okruga Manhattan. Boylan je Cuoma optužila za seksualno uznemiravanje, manipuliranje i stvaranje toksičnog radnog okružja, čemu je godinama bila izložena. Uz ostalo, navela je kako joj je 27 godina stariji šef predlagao da zaigraju poker u skidanje za vrijeme leta 2017. te je protiv njene volje poljubio u usta u svom uredu na Manhattanu.

image
Bivša Cuomova suradnica Lindsey Boylan optužila ga je za seksualno uznemiravanje, manipuliranje i stvaranje toksičnog radnog okružja.
KBUMPHREY/KRISTINABPHOTOGRAPHY

Zbog mogućeg neprimjerenog ponašanja Cuomo se javno ispričao, ustvrdivši da je svaki njegov postupak bio u dobroj vjeri ili bezazlenoj zafrkanciji bez skrivenih namjera, ali isprikom nije spriječio osnivanje istražnog povjerenstva, čiji bi rezultati, ako se optužbe pokažu osnovanima, mogli dovesti do njegovog opoziva s dužnosti. Ipak, velika većina birača zasad mu vjeruje pa Cuomo i dalje može pjevušiti svoju omiljenu mantru kako je on super opušteni tip, što znaju oni koji su ga imali prilike upoznati. No, najviše od svega mu znači podrška kćeri Michaele (23), koja ga je prošlog tjedna ruku pod ruku dopratila na novinsku konferenciju saveznog kriznog stožera, čime je američkoj javnosti poslao jasnu poruku. Naime, njegova najmlađa kći je marketinška stručnjakinja, ali i educirana psihoterapeutkinja za prevenciju seksualnog nasilja te pomoć žrtvama.

Linker
19. travanj 2024 06:03