Veliki uspjeh

Atletičarka hrvatskih korijena nova je kraljica sedmoboja: ‘Uspomena na brata daje mi snagu i kad je najteže‘

Ivona Dadić proglašena je najboljom austrijskom sportašicom prema izboru tamošnjih novinara, a zbog tetovaže posvećene bratu koji je stradao u nesreći osjeća da je uvijek uz nju.

- Naravno da sam sretna, pogotovo kada vidim da su titulu najbolje austrijske sportašice prije mene dobili velikani poput skijašice Michaele Dorfmeister. Čast mi je što su me uvrstili u tako prestižno društvo - ponosno govori atletičarka hrvatskih korijena Ivona Dadić (26).

U izboru austrijskih sportskih novinara atraktivna sedmobojka već je godinama pri vrhu - 2016. i 2018. završavala je na drugom mjestu, a sada je na gala svečanosti u Beču nadmašila sve konkurentice.

- Atletiku sam počela trenirati još u osnovnoj školi. Nakon testiranja na kojem sam pokazala dobre rezultate, pozvali su me iz atletskog kluba da im se pridružim. Smatrali su da zbog svoje visine i težine mogu postati dobra skakačica u vis. Iako mi se svidjelo skakanje, željela sam se okušati i u drugim disciplinama. Kad su vidjeli da sam u svima dobra, odlučila sam se za višeboj. I nisam pogriješila - govori o svojim sportskim počecima austrijska Hrvatica.

image
Atraktivna sportašica nagradu je preuzela u društvu dečka i menadžera Daria Glavaša, kojeg je upoznala na zabavi u hrvatskom klubu u Beču.
PROFIMEDIA

Uspješnu karijeru u kojoj je osvajala srebra na europskom i svjetskom prvenstvu te predstavljala Austriju na Olimpijskim igrama dovela je na novu razinu krajem kolovoza, ostvarivši najbolji ovogodišnji svjetski rezultat u sedmoboju na državnom prvenstvu u Götzisu.

Bijeg od rata

Ivona Dadić rođena je 1993. u austrijskom Welsu, gdje se njezina obitelj doselila 1992. iz Bugojna bježeći od ratnog vihora. Prvo su došli majka Danica i brat Ivan, a nakon nekog vremena i otac Nine. Nadali su se brzom povratku, no kako se otac razbolio, odlučili su ostati u Austriji, gdje je Ivona i odrasla.

- Roditelji jako vole sport, ali nikada nisu profesionalno trenirali, pa mi nisu radili pritisak i govorili da moram biti brža ili osvajati više medalja. Samo su me podupirali da nastavim raditi ono što volim - kaže Ivona, kojoj je sportski idol splitska skakačica u vis Blanka Vlašić. Njezin život obilježila je i obiteljska tragedija kada je stariji brat Ivan 2008. poginuo u prometnoj nesreći.

- Na desnoj ruci imam tetovažu s križem i bratovim imenom. Zahvaljujući tome osjećam da je on uvijek uz mene i u najtežim trenucima mi daje najveću snagu - kaže Ivona Dadić.

Višebojka često i rado dolazi u Hrvatsku, gdje ima puno rodbine, i to najčešće s dečkom i menadžerom Dariom Glavašem, kojeg je upoznala na zabavi u hrvatskom klubu u Beču.

- Kad su nas upoznavali, on je s bratom razgovarao na švedskom, što me je prilično zbunilo. Otkud Šveđanin u hrvatskom klubu? Tek sam kasnije shvatila da je i on Hrvat - govori Ivona.

U slobodno vrijeme puno se odmara, jer uspjeh u sedmoboju dolazi uz puno truda i odricanja.

- Treniram šest dana tjedno, od ponedjeljka do subote, minimalno šest sati dnevno. Za to vrijeme odradim vježbe za dvije discipline, teretanu i trčanje. Doista zna biti naporno, ali dobra je stvar što zbog toga nemam nikakvih problema s linijom - šali se 179 centimetara visoka Ivona, koja nakon uspješne 2020. želi još uspješniju 2021. i medalju na odgođenim Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje će biti jedna od favoritkinja u najzahtjevnijoj atletskoj disciplini.

Linker
18. travanj 2024 11:46