Marijana Marinović
od nuštra do new yorka

Bad Buka: Njujorški gipsy punkeri s hrvatskim pedigreom

Rijetkim glazbenicima se pruži prilika da nastupe u prestižnoj njujorškoj dvorani Carnegie Hall, a to se krajem rujna dogodilo gipsy punk rock bendu Bad Buka, čiji su članovi pretežno Hrvati. Osmočlani bend, koji su prije sedam godina oformili pjevač Slavko Bošnjak i gitarist Chris Lovrin, izveo je četiri pjesme s albuma "Through the Night", a organizatori su im predložili da na proljeće održe solo koncert u Carnegie Hallu.

Ako uspiješ u New Yorku, uspio si svugdje. Godinama smo prisutni na njujorškoj klupskoj sceni, pa smo pozvani da u Carnegie Hallu nastupimo s još par gipsy bendova. Voljeli bismo jednom svirati i u Hrvatskoj - priča frontmen benda Slavko Bošnjak, podrijetlom iz Nuštra, šaleći se da je Bad Buka 'obiteljski bend'. Naime, uz njega jezgru benda čini obitelj Lovrin: gitarist i tekstopisac Chris, njegove sestre - Carla, Slavkova supruga i pratećci vokal te najmlađa, perkusionistica i plesačica Diana, hrvatskoj javnosti poznata po glumi u TV serijalu “Dobre namjere” i mjuziklu “Ruža na asfaltu”, kao i nastupu na Dori s pjesmom “Zažmirim i putujem”. Zadnjih godina bendu su se priključili bubnjar Kolja Gjoni, violinistica Kari Bethke, gitarist Cooper Gorie i basist Ben Backus, a trenutno u studiju snimaju svoj drugi album.

Marijana Marinović
Frontman benda Slavko Bošnjak

Pola nas je glazbeno obrazovanih, a druga polovica smo samouki. No, to me ne koči da pišem glazbu, jer sam još kao klinac u Nuštru pjevao susjedima i u osnovnjaku imao svoj bend Post Scriptum - priča Slavko Bošnjak, koji je mladost proveo u Domovinskom ratu. Nakon rata je radio razne poslove, najviše je prodavao bižuteriju na štandu u Krku, a potom je s prijateljem kupio kombi i putovao po cijeloj Hrvatskoj nudeći raznu robu za deset kuna. Na jednom od tih putovanja je u Velom Lošinju upoznao Carlu, čiji su se roditelji Drago i Catherine Lovrin početkom rata odlučili iz New Yorka preseliti na taj hrvatski otok. Slavko i Carla su se zaljubili na prvi pogled i vjenčali 2001., a nakon dvije godine života u Nuštru preselili su se u Ameriku. Tu je Slavko pokrenuo građevinsku tvrtku, koja se bavi uređenjem interijera i izradom namještaja i kuhinjskih elemenata po narudžbi.

Marijana Marinović
Frontmen benda Slavko Bošnjak sa suprugom Carlom i šogoricom Dianom Lovrin

Volim raditi i stvarati, a sretan sam što u Americi radim ono što volim: glazbu i građevinu. Nisam htio ostati u Hrvatskoj, s ratnim uspomenama i piti tablete za smirenje, a jedini problem po dolasku bio je taj da nisam znao engleski jezik. Ali to je i povezalo mene i Chrisa: on jedini od Lovrinovih nije pričao hrvatski, pa smo jezičnu barijeru nadvladali tako da smo zajedno radili glazbu - prisjeća se Slavko, koji je 2007. sa šogorom osnovao bend Panonian Wave, kasnije preimenovan u Bad Buku. Zahvaljujući Carli, koja je nakon završenog fakulteta Fine & Perfoming Arts u New Yorku glumila i režirala u čuvenom eksperimentalnom kazalištu La Mamma, dobili su prvu priliku da sviraju u njezinoj predstavi. Tu ih je uočio glazbeni producent Stefano Zazera i ponudio im da napišu glazbu za moderni balet za Cedar Lake Company. A nakon toga su uslijedili pozivi za nastupe po njujorškim klubovima.

Privatni album
Nastup u Carnegie Hallu

Jednom mjesečno, već godinama subotom nastupaju u bugarskom klubu Mehanata, odakle je potekao gipsy bend Gogol Bordello i gdje je davnih dana nastupao i Manu Chao. A uz glazbu i obiteljske veze, Lovrinovi su povezani i poslovno: kao zaljubljenici u alternativu, Carla i Chris su u Queensu otvorili Holistički i iscjeliteljski centar, u kojem zajedno s Dianom drže satove joge i meditacije. Jedini koji je van obiteljskog biznisa je najmlađi brat Erik Lovrin, profesionalni snimatelj, ali su ga ipak uspjeli nagovoriti da im se u zadnjih par nastupa priključi na perkusijama.

Napisala: Marijana Marinović

Linker
21. travanj 2024 14:15