sramotni oglas NY Timesa

Bella Hadid - na meti moćnika! Kako se najtraženije ime modnog svijeta našlo usred palestinsko-izraelskog sukoba?

Otac sestara Hadid ponosni je Palestinac, a tu je ljubav prenio i na svoju djecu. Bella se posebno ističe, no sada ju je to koštalo unutarnjeg mira. U NY Timesu o njoj, njezinoj sestri i ‘snahi‘ objavljen je uznemirujući oglas.

Uredništvo jednog od najutjecajnijih medija na svijetu morat će dobro objasniti odluku da u svom tiskanom izdanju objavi oglas koji prilično neskriveno poziva na linč slavnih sestara Hadid i glazbenice Dua Lipe. Snažna Instagram platforma koja se bavi svjetskim modnim pitanjima, najčešće u smislu kršenja autorskih prava kreatora, oštro je osudila i prozvala New York Times zbog grube objave. Diet Prada prozvala je NY Times zbog, kako kažu, uznemirujućeg oglasa kojeg su objavili na cijeloj jednoj stranici svoje publikacije.

O čemu se radi?

New York Times objavio je na cijeloj stranici oglas koji je zakupila organizacija World Values Network. Organizacija je to, kažu na njihovim službenim stranicama, koja se bori za "širenje univerzalnih židovskih vrijednosti u politici, kulturi i medijima". Na njihovoj web stranici trenutno stoji poziv na obranu Izraela od Dua Lipe te sestara Hadid. Sličan sadržaj objavili su i na zakupljenoj stranici New York Timesa.

Oglas u NY Timesu poziva Bellu i Gigi Hadid te Dua Lipu da osude Hamas, koji poziva na drugi holokaust. Usto, uz fotografije djevojaka objavljen je i citat kojim Hamas poziva na borbu protiv Židova.

"NY Times, ovo je i suviše uznemirujuće. Ove žene nisu lice Hamasa, a oglas koji ste objavili to implicira. Mislili smo da ste bolji od toga da stavljate živote triju žena u opasnost, no onda smo se prisjetili da ste uzeli novac i od Trumpa te objavili reklamu koja je direktno utjecala na pogrešnu osudu petero afroameričkih tinejdžera, a koja je 1989. godine pozivala na njihovo smaknuće. Ako se ne sjećate slučanja 'Exonerated 5', pročitajte nešto o tome tijekom vikenda", napisali su iz Diet Prade, prisjetivši se slučaja petorice mladića iz njujorškog Harlema, a koji su davne 1989. godine pogrešno osuđeni za silovanje i ubojstvo djevojke u tamošnjem Central Parku. Mladići su godine života proveli u zatvoru, sve dok ih DNK dokazi nisu nepobitno oslobodili krivnje. Najbolje godine života nevini su proveli u zatvoru, velikim dijelom zahvaljujući i stavu nekadašnjeg američkog predsjednika, koji je u to vrijeme zazivao i smrtnu kaznu za mladiće. Njegov medijski proglas tada je objavio NY Times, a Diet Prada ga se u svijetlu novih događaja prisjetila.

Kako su se mlade djevojke našle u mučnoj priči o sukobu Izraela i Palestine?

Otac Belle i Gigi Hadid, slavni Mohamed Hadid, potomak je ugledne palestinske obitelji. Mohamedova obitelj se selila diljem svijeta, dok se u konačnici nisu doselili u SAD. Tada je poznatom poduzetniku bilo 14 godina. Mohamed se tijekom života istaknuo u unosnom biznisu s nekretninama, zgranuo je bogatstvo i gradio svoj status bonvivana kojeg je bogato američko društvo sjajno prihvatilo. Tijekom dva braka dobio je petero djece - od kojih su svakako najpoznatije Gigi i Bella Hadid, manekenke koje je dobio s Nizozemkom Yolandom Hadid. Par je dobio i sina Anwara, inače dečka glazbenice Dua Lipe, koja ovih dana zdušno stoji uz narod svog partnera.

Hadid je ponosan na svoje korijene, a ljubav je prenio i na svoju djecu. Posebno Bellu, koja se u New Yorku pojavila na prosvjedu za slobodu Palestine. Nije prvi put da poziva na rješenje palestinskog pitanja, no jasno se ogradila kada je u pitanju pozivanje na mržnju i istrebljenje Židova. "Želim da ovo bude jasno. Mržnja nije u redu, ni s jedne strane. Ne želim slušati ljude koji govore loše stvari o Židovima. Ovo nije pitanje religije, ovo je pitanje slobode Palestine", napisala je nedavno na svom Instagramu uz video na kojem Bernie Sanders govori da kritika desne izraelske politike nije antisemitizam.

Rabin Shmuley Boteach, koji potpisuje oglas u New York Timesu, ne bi se složio.

Smatra da su sestre Hadid s Duom Lipom optužile Izrael za etničko čišćenje. Budući da se radi o najvećim svjetskim influencericama, Boteach smatra da sestre Izraelu nanose nemjerljivu štetu. Dua Lipa zasad je jedina koja se oglasila o oglasu u NY Timesu - "Solidarno stojim uz sve potlačene ljude i odbijam bilo kakvu vrstu rasizma".

Bella Hadid najbrže je i najefikasnije dosad podijelila i približila novim generacijama problem palestinskog pitanja. Reakcija židovske zajednice u SAD-u govori u prilog činjenici koliki kapital na društvenim mrežama sa sobom nosi mlada manekenka. I nije u pitanju samo ona, njezina slavna 'klika' stala je uz Palestince.

Bella je postala tema. Mnogima - i problem!

Naime, već se dulje vrijeme šuška o problemima koje će najtraženijem imenu svjetskog modnog posla donijeti ovi javni istupi. Iako nije nigdje potvrđeno, već nekoliko dana priča se da su Belli Hadid unosne ugovore otkazali Michael Kors i Dior Beauty. Iz Diora, doduše neslužbeno, stižu informacije da stoje uz Bellu Hadid, koja je njihovo zaštitno lice od 2016. godine. Iako Dior nikada nije u poslovnoj strategiji imao zauzimanje političkog i društvenog stava, Belle se navodno neće odreći.

Pušu li neki novi vjetrovi koji će mijenjati i strategije moćnih, luksuznih brendova? Moguće. Luksuzni brendovi sve jasnije izražavaju potporu pokretima kao što su Black Lives Matter i Stop Asian Hate. No, jesu li otišli tako daleko da prihvaćaju da njihovo zaštitno lice postane ujedno i najglasniji glas Palestinaca? Zauzimaju li samim time stav Belle Hadid? Hoće li im njezin društveni aktivizam akumulirati i poslovne gubitke? Koliko bi otkazivanje ugovora Belli Hadid u ovom trenutku nanijelo štete glasovitim brendovima, posebno u kontekstu 'kulture otkazivanja' u kojoj živimo? Teško ćemo na sva ova pitanja dobiti jasne odgovore - teško bi se itko u ovom trenutku usudio otkazati Belli Hadid. Lijepo lice sa stavom - i nemjerljivim kapitalom na društvenim mrežama možda najbolje najavljuje nova vremena.

Linker
20. travanj 2024 14:11