Zbogom Bébel!

Belmondo, rođen za slavu: Gluma ga u mladosti nije zanimala, no brzo je osvojio srca publike, ali i mnogih slavnih kolegica

Legenda francuskog filma i kazališta Jean-Paul Belmondo, preminuo je u svom domu, a vijest o odlasku jednog od najvažnijih europskih glumaca rastužila je svijet.

Francuski glumac Jean-Paul Belmondo preminuo je u dobi od 88 godina, glumac je preminuo u svom domu. "Bio je vrlo slab u posljednje vrijeme. Ugasio se mirno", rekao je njegov odvjetnik Michel Godest za agenciju France presse.

Belmondo kojem su od milja dali nadimak Bébel, bio je jedna od najvećih francuskih filmskih zvijezda i jedan od najsvestranijih francuskih i europskih filmskih umjetnika. Belmondo je glumio u osamdesetak filmova, za njim su ostale nezaboravne uloge. Zvijezda je postao šezdesetih godina, a bio je jedna od ključnih figura te generacije europskih filmaša.

Pogledajte video

Međunarodnu slavu stekao je u filmu Jean-Luc Godarda “Do posljednjeg daha”, koji se smatra jednim od najutjecajnijih filmova francuskog novog vala.

Neke od njegovih najpoznatijih uloga su u filmovima "Čovjek iz Rija", "Čovjek iz Hong Konga", "Ludi Pierrot", "Nepopravljivi", "Plaćenik", "Profesionalac", "Marginalac","Gori li Pariz?", "Borsalino", "Veličanstveni". Istaknute uloge imao je gotovo u svim žanrovima od komedija, trilera pa do noira.

image
Jean-Paul Belmondo 'Čovjek iz Rija'
FOTOGRAFIJE: EVERETT/PROFIMEDIA

Čitajte i: Preminuo Jean-Paul Belmondo u dobi od 88 godina: Ugasio se mirno, otišao je u svom domu

U glumu ušao 'slučajno'

Rođen je 1933. u pariškom predgrađu Neuilly-sur-Seine, otac mu je bio kipar Paul Belmondo, a mladi Jean-Paul pohađao je nekoliko privatnih škola. U mladosti ga je više zanimao sport te je kao tinejdžer kratko bio amaterski boksač, a igrao je i nogomet.

image
Jean-Paul Belmondo u mladosti je obožavao boks
FOTOGRAFIJE: AFP/PROFIMEDIA

U glumi se pronašao 'zahvaljujući' bolesti, naime nakon što je obolio od tuberkuloze prijavio se na studij u Conservatoire national supérieur d'art dramatique, na Nacionalnu akademiju dramskih umjetnosti upisao se 1952. Nakon diplome uglavnom glumi u kazalištima, imao je i nekoliko manjih filmskih uloga. Zapazio ga je Jean-Luc Godard i ponudio mu da glumi u kratkometražnom filmu.

Glavnu ulogu u Godardovom filmu “Do posljednjeg daha” dobio je na ljeto 1959., zahvaljujući kojoj je postao zaštitno lice francuskog novog vala. Nakratko je prestao glumiti 1967., ali vratio se nakon godinu dana. Bio je poznat po tome što nije koristio kaskadere u akcijskim scenama.

image
Belmondo sa Sophijom Loren
FOTOGRAFIJE: ALBUM/PROFIMEDIA

Šarmer među ljepoticama

Belmondo je bio oženjen dva puta, prva supruga bila mu je glumica Élodie Constantin i njihov brak je trajao od 1952. do 1968., imali su troje djece Patriciju, Florence i Paula.

Između prvog i drugog braka imao je nekoliko višegodišnjih veza s poznatim damama. Sa švedskom glumicom Ursulom Andress bio je od 1965. do 1972., zatim s Laurom Antonelli od 1972. do 1980., dok je s brazilskom glumicom i Carlos Sotto Mayor bio u vezi od 1980. do 1987.

image
Belmondo i Ursula Andress
FOTOGRAFIJE: ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Drugi put pred oltar je stao 2002. brak je potrajao do 2008. bio je oženjen za plesačicu Natty Tardivel, nakon 10-godišnje veze. Druga supruga rodila mu je i četvrto dijete, kada je imao 70 godina, dobio je kći Stellu Evu Angelinu. Nakon raspada drugog braka bio je u vezi s Barbarom Gandolfi od 2008. do 2012.

image
Jean Paul Belmondo i Laura Antonelli.
FOTOGRAFIJE: RIZZOLI/AFP/PROFIMEDIA

Nakon sedmogodišnje pauze zbog pretrpljenog moždanog udara, glumi se vratio 2008. ulogom u filmu "Un homme et son chien".

Prije ovog proljeća proslavio je svoj 88. rođendan okružen djecom i unucima, a tu je bila i njegova najmlađa kći 17-godišnja Stella Eva Angelina.

Linker
20. travanj 2024 07:08