Buntovnik s razlogom

Besramnik opet jaše: Htio je postati kuhar, a nakon studija povijesti pohađao je elitnu školu za klaune

Britanski komičar Sasha Baron Cohen, poznat po svojim politički nekorektnim likovima, uoči američkih izbora snimio je nastavak filma o Boratu - kazahstanskom novinaru koji raskrinkava san o SAD-u kao obećanoj zemlji.

Širok osmijeh, staljinski brk, klempavo sivo odijelo i palac gore - vratio se Borat! Kralj svih krkana ponovno jaše u novom filmu Sache Barona Cohena o američkim pustolovinama fiktivnog kazahstanskog novinara.

U SAD-u je film ”Borat Subsequent Mo­­vi­­efilm” zabranjen za mlađe od 17 godina bez pratnje roditelja ili skrbnika zato što cenzori smatraju da sadrži previše prostačenja, golotinje i seksualnih aluzija. Puno je gore ono o čemu taj film zaista govori, a to su opskurni rukavci američkog društva gdje bujaju rasizam, mizoginija, antisemitizam, homofobija, teorije zavjere i razni drugi oblici ekstremizma.

Među novim žrtvama Cohenove satire je i Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani (76). Iako je debelo premazan svim mastima, Giuliani je nasjeo na Cohenovu varku i u hotelskoj sobi zalegao na krevet u društvu Boratove maloljetne kćeri Tutar, koju je uvjerljivo uprizorila nagrađivana bugarska glumica Maria Bakalova (24).

image
Najava novog filma Borat.
AMAZON/EVERETT/PROFIMEDIA

Osim što je navela Rudyja da izjavi kako je koronavirus kineski proizvod, toliko mu je uzburkala krv da si je u jednom trenutku turio ruku u gaće i promrsio genitalije. Bivši gradonačelnik New Yorka sada se pravda da je samo uvlačio košulju u hlače te da ni u jednom trenutku nije učinio ništa loše i nedolično. Oglasio se i Trump iznijevši svoje mišljenje o Cohenu:

- Ne smatram ga smiješnim, za mene je on ljigavac. Davno je pokušao i mene nasamariti, ali ja sam jedini rekao: Nema šanse! Taj tip je lažnjak.

Kako god bilo, po Rudyja kompromitirajuća scena klimaks je filma “Borat 2”, potajice snimanog početkom godine u produkciji Amazona. Čak 600 glumica iz cijelog svijeta prijavilo se na audiciju za ulogu Boratove kćeri, a najuvjerljivija u lažnom predstavljanju i interakciji s lakovjernim sugovornicima bila je Bakalova, za koju Cohen ne štedi riječi hvale.

image
Irina Novak i Sacha Baron Cohen u nastavku Borata.
AMAZON/EVERETT/PROFIMEDIA

- Urnebesna je, jedna od najhrabrijih glumica u povijesti. Ne bude li nominirana za Oscar, to će biti lakrdija.

Prvi film o Boratu iz 2006. zaradio je 262 milijuna dolara te Cohenu donio nagradu Zlatni globus, kao i nekoliko tužbi.

Već je pala i prva tužba protiv “Borata 2”: jedna židovska obitelj smatra da se autori filma bešćutno sprdaju s holokaustom i židovskom kulturom. Iako mu ništa ljudsko nije sveto, britanskom komičaru Sachi Baronu Cohenu (49) teško je prišiti antisemitizam već stoga što je i on Židov, drži do svoje vjere, govori hebrejski te aktivno sudjeluje u kampanjama protiv negatora holokausta i govora mržnje. Njegova baka, balerina Liesel Weiser, pobjegla je 1936. iz Berlina u Izrael i tako se spasila od smrti u koncentracijskom logoru. Umrla je 2014. u 99. godini i nikad nije imala prigovora na šokantni tip humora koji je proslavio njezinog unuka.

Cohen je glumiti počeo u dramskoj družini sveučilišta u Cambridgeu, gdje je studirao povijest, no prvotno je imao druge ambicije - htio je postati kuhar. Nakon srednje škole pokušao se zaposliti u jednom restoranu s Michelinovom zvjezdicom; odbili su ga jer im se učinio previsok za rad u kuhinji. Momak visok 190 centimetara okušao se i kao model, a kako se u svojim filmovima redovito obnažuje, vidi se da je još dobro građen. Nakon studija pohađao je školu za klaunove pod vodstvom Philippea Gauliera. Emma Thompson i Helena Bonham Carter također su bile učenice tog majstora nijeme komike.

image
Sasha je nakon studija povijesti, završio školu za klauna.
-/THE PHOTO ONE/PROFIMEDIA

- On je najduhovitiji čovjek kojeg sam ikad upoznao - tvrdi Cohen. Dobro je zapamtio Gaulierovu lekciju da dobar komičar prvo mora naučiti otrpjeti uvrede kako bi uspješno mogao ismijavati tuđe nedostatke.

Iako se specijalizirao za uloge likova operiranih od svakog srama i nelagode, koje baš ništa ne može izbaciti iz njihova primitivnog ustroja, Cohen je privatno vrlo povučen, pomalo i sramežljiv. Taj velemajstor intervjua iz zasjede godinama je odbijao davati intervjue i u javnosti je istupao samo pod maskom nekog od svojih glumačkih alter ega.

Tek je lani, zgrožen vandalskim desničarskim prosvjedima u Charlottesvilleu, prvi put skinuo obrazinu komičara i održao ozbiljan govor na skupu Antidifamacijske lige, međunarodne nevladine organizacije za zaštitu građanskih prava.

- Uvijek sam zazirao koristiti svoju slavu za promicanje bilo kakvih političkih vizija, no tada sam osjetio da moram zazvoniti na uzbunu i upozoriti na opasnosti po demokraciju - tumači Cohen.

image
Sacha Baron Cohen zahvaljujući filmu "'Diktator' jahao je na devi usred New Yorka.
PARAMOUNT PICTURES/AFP/PROFIMEDIA

Frapantna je Cohenova sposobnost da iz ljudi zadojenih zatucanim ideologijama izvuče ono najgore. Prerušen u Borata, privolio je sve posjetitelje jednog bara u Arizoni da složno zapjevaju “Bacite Židova u bunar”. Dok se još predstavljao kao nadobudni britanski reper Ali G, pokušao je 2003. Donaldu Trumpu prodati poslovnu ideju o rukavicama za zaštitu od kapanja sladoleda iz korneta. Nije mu uspjelo. Donald se brzo dignuo i prekinuo razgovor.

- Mislio sam da je ozbiljno retardiran - rekao je kasnije Trump. - Njegov je prijedlog bio totalna podvala, ali svidio se mojoj kćeri Ivanki.

Pod krinkom Errana Morada, izraelskog stručnjaka za antiterorizam, Sacha je od bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja iskamčio autogram na kanistru za torturu vodom. Ulogom austrijskog modnog stilista Brüna Geharda duboko je zasjekao u homofobiju, no mnogima se u LGBTQ zajednici nije svidio način kako je to napravio. Njegova je satira često na granici ekscesa i dobrog ukusa, katkad s neočekivanim posljedicama. Sirota Pamela Anderson je cameo ulogu u prvom filmu o Boratu platila razvodom od drugog supruga, glazbenika Kid Rocka.

- U sudskim papirima je kao razlog za razvod navela: Borat. Mužu je prešutjela da je nastupila u filmu i kad su ga zajedno odgledali, poslala mi je poruku da je film super, ali da se ona razvodi. Mislio sam da je to šala, no bila je istina - kazuje Sacha Baron Cohen.

image
Sacha Baron Cohen i njegova supruga Isla Fisher na dodjeli Zlatnih globusa 2020.
JIM RUYMEN/UPI/PROFIMEDIA

On je u sretnom braku s plamenokosom australskom glumicom Islom Fisher (44), s kojom ima dvije kćeri i sina.

Isla je 33 centimetra niža od supruga, a kako imaju srodan smisao za humor, znala se šaliti da pokraj njega izgleda kao cirkuska nakaza. Upoznali su se 2002. na jednom domjenku u Sydneyju, potajice vjenčali 2010. u Parizu prema židovskom obredu. Prethodno je Isla prešla na judaizam, što je proces koji je sa svim pripremama trajao tri godine. Muža je samo jednom pratila na snimanju, dok je radio film “Brüno”, i tada je skupa s njim morala bježati od policije.

- To ju je toliko uznemirilo da mi više nikad nije došla na set - otkriva Sacha. - Ako planiram nešto opasno, jednostavno joj o tome ne govorim dok sve ne završi.

Uz nadarenost za glumu i prerušavanje, Cohen također lijepo pjeva i svira čelo. Na televiziji se prvi put pojavio kao čelist, u jednom programu za mlade glazbenike. Nitko tada ne bi rekao da će taj mladi gudač, sin trgovca muškom odjećom i instruktorice aerobika, postati zvijezda postmontipajtonovske komedije.

image
Sacha kao legendarni lik Ali G.
REHAB/BAUER GRIFFIN/PROFIMEDIA

Kad govori o svojim komičarskim uzorima, spominje i “Monty Python’s Flying Circus”, ali osobito ističe Petera Sellersa, sjajnog glumca koji se cijelog života borio s ovisnostima i depresijom. Koliko je poznato, Sacha Baron Cohen nema takvih problema. Kad ne snima, živi uzoritim obiteljskim životom u velikoj kući na holivudskim brežuljcima.

Trenutačno ga se može vidjeti u još jednom filmskom novitetu, Netflixovoj povijesnoj drami “The Trial of the Chicago 7” o suđenju grupi prosvjednika protiv rata u Vijetnamu. Cohen u tom filmu glumi aktivista Abbieja Hoffmana, poznatog i po svojim politički intoniranim dosjetkama. Jednom je izjavio da su mu najukusniji hamburgeri od svetih krava, a taj Hoffmanov aforizam možda najbolje opisuje stvaralaštvo Sache Barona Cohena.

Linker
18. travanj 2024 15:11