SRDJAN VRANCIC/CROPIX
dobila i knjigu

Blagdanska čarolija slavne dive: Još jedna pobjeda Gabi Novak kojoj je ovo bila posebno teška godina

U prodaji je jedno od najznačajnijih izdanja u ovoj godini, prvi box set ‘Diskobiografija‘ glazbene dive Gabi Novak.

Ovo bogato opremljeno izdanje sadrži šest CD-a na kojima se nalazi ukupno 116 originalnih pjesama nastalih od 1957. godine, poput Tema iz crtanog filma Benko Kremenko, do Sanjaj jedini, njene posljednje studijske pjesme objavljene 2019. godine. Ono što čini posebnim i iznimno vrijednim ovo izdanje su i 23 pjesme koje se prvi put nalaze na nosačima zvuka. Diskobiografija vol. 1 obuhvaća filmsku i jazz glazbu Gabi Novak, ali i njene pjesme izvedene na pop zabavnim festivalima.

image
Diskobiografija Gabi Novak
CROATIA RECORDS

Ideja autora ove kompilacije Siniše Škarice, dugogodišnjeg urednika Jugotona i Croatia Recordsa, za ovako opsežnim izdanjem stoji u predgovoru samog izdanja: "Gabi Novak je središnja ličnost, zapravo ikona koja simbolizira povijest popularne glazbe kod nas, sve od kraja 50-ih do našeg doba; ona je ta koja je izvukla iz mene svu moju prirodu često mi i spočitavane akribije, i koja je, na kraju krajeva, uopće izazvala pomisao da možda u prvom redu pišući o njoj, izlažući njezinu diskobiografiju, zapravo izlažem u dobroj mjeri diskobiografiju ovdašnje zabavne glazbe."

Dobitnica Porina za životno djelo, jedna od naših najnagrađivanijih pjevačica, dama čiji nas nježni i topli glas oduševljava već desetljećima, ostvarila je rijetko bogatu i uspješnu karijeru u povijesti popularne glazbe, ne samo našeg doba i prostora. Gabina sklonost jazzu, kojeg u početku nije bila svjesna, zabilježena je davne 1961. godine izvedbom Gershwinove A Foggy Day uz glasoviti Zagrebački jazz kvartet. Tu su i filmske skladbe poput Sretan put i Plave daljine nastalih 1959. i 1960. godine, snimke iz 2000-ih godina, zatim one nastale u pratnji njena sina Matije Dedića, jednog od najboljih jazz pijanista, te njene festivalske pjesme. Sve to ovaj box set čini draguljem glazbene diskografije.

image
Prva dama hrvatske zabavne glazbe Gabi Novak dobila je knjigu i izdanje koje je idealni božićni poklon...
 
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Veličina poput Gabi Novak nije samo zaslužila ovakvo diskografsko izdanje, već i knjigu, a njen autor Siniša Škarica jednostavno ju je nazvao Knjiga o Gabi. Isto tako s nestrpljenjem očekujemo i Diskobiografiju vol. 2 s još 6 CD-a na kojima će se naći druge odabrane skladbe prve dame zabavne glazbe, kao i one koje još nismo imali prilike čuti na nosačima zvuka.

Ovo je još jedna velika pobjeda glazbene dive koja je u travnju ove godine vodila još jednu bitku. U trenutku kad je Zagreb zadesio srašni potres, Gabi Novak nalazila se u bolnici s teškom upalom pluća.

"Kako sam? Što da vam kažem? Snalazim se u poluuništenom stanu. Imala sam upalu pluća, ležala sam pored soba u kojima su smješteni pacijenti s koronavirusom. Jedva sam se izvukla" rekla je tada poznata hrvatska pjevačica i umjetnica Gabi Novak (83) za sarajevski Avaz.

U prvoj ispovijesti velika dama i jedna od najvećih glazbenih diva na ovim prostorima vrlo iskreno i otvoreno je za sarajevski medij govorila o svemu šta joj se događa i kako proživljava ova teška vremena.

Čitajte i: 

 Domaća glazena diva: 'Ležala sam pored oboljelih od korone, jedva sam se izvukla'

 Matija Dedić: 'Duboko vjerujem da će se stvari normalizirati i da će biti poziva za koncerte'

 Koncert Matije Dedića na Tvrđavi Barone u povodu pete godišnjice Arsenove smrti

Linker
06. veljača 2021 12:14