pokreni se!

Borba je trajna, ali nema mjesta gorčini: Petar Pereža uključio se u važnu kampanju o bolesti koju ima i njegov mlađi sin

Ovoga tjedna započela je nova zdravstvena kampanja ‘Pokreni se!‘ u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga u koju se uključilo i dobro poznato televizijsko lice Petar Pereža.

Jedno od zaštitnih lica Nove TV, Petar Pereža svesrdno je prihvatio poziv da se uključi u kampanju 'Pokreni se' u organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, gdje je ovog tjedna održao govor kojim je naglasio važnost redovite kontrole jer su brojke poražavajuće. Naime, čak 200 tisuća Hrvata i ne zna da ima dijabetes.

Nije slučajno da je upravo voditelj Dnevnika Nove TV odabran da govori o tom problemu. Naime, prošle godine ekskluzivno za Gloriju ispričao je kako je prihvatio spoznaju da njegov mlađi sin Šimun (12) ima šećernu bolest tipa 1 i da je trajno ovisan o inzulinu.

Bolest mu je dijagnosticirana kada je imao devet godina nedugo nakon što su se vratili s ljetovanja. Zadnja dva tjedna bio je toliko umoran da mu se uopće nije dalo ići na plažu i učestalo je mokrio. Kada su doznali o čemu je riječ, preko noći se morao prebaciti na strogi režim kakvog se drže vrhunski sportaši. Samo što oni to rade svojevoljno, a on je morao silom prilika.

Simpatični Splićanin tom je prilikom prvi put otkrio da njegov mlađi sin ima dijabetes - što je njemu i supruzi Morani u početku bio šok. S vremenom su, međutim, shvatili da to nije nikakav bauk i zato su svojom pozitivnom pričom željeli i drugima ukazati na to da zbog šećerne bolesti nema mjesta gorčini.

Poznata lica Dnevnika o danima kada su radili slomljenog srca: 'To su nam bili najteži trenuci'

image
Petar Pereža s obitelji
VEDRAN PETEH

Šimun je jako mršavio u kratkom razdoblju jer tijelo koje ostane bez inzulina pokušava iscrpiti hranu iz masnoća. A istovremeno razina šećera u krvi raste i ne može se iskoristiti bez inzulina. Umor, žeđ i pojačano mokrenje mučili su ga svaki dan. On i supruga bili su u šoku i trebalo im je vremena da prihvate dijagnozu. Ipak, bili su zahvalni da je riječ o bolesti koju se može držati pod kontrolom i s njom normalno živjeti.

Sinu su olakšali život modernim aplikacijama koje pomažu mjeriti njegov šećer, dok mu se inzulin uštrcava elektromotornim potisnikom preko malog katetera koji se 'zabije' pod kožu, tzv. 'inzulinskom pumpom'. Kako je rekao, Šimun nije imao puno izbora, pa mu je novi način života ubrzo postao nešto normalno.

"Povodom već tradicionalnog obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 14. studenog 2020., Hrvatski savez dijabetičkih udruga odlučio je pokrenuti javno – zdravstvenu, ali i edukativnu kampanju za građane diljem Hrvatske kojoj je cilj podići svjesnost o važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti, kao i zdravih životnih navika koje uključuju pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Namjera nam je potaknuti građane da sami mogu učiniti puno na prevenciji i zaštiti svog zdravlja. S obzirom na to da je dijabetes treći uzrok smrti u Hrvatskoj, a da od dijabetesa obolijeva svaka deseta osoba, krajnje je vrijeme da se o problemu dijabetesa govori tijekom cijele godine, a i da se preporuke primjenjuju u svakodnevnom životu. Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je oko 500 000 osoba koje imaju šećernu bolest, a poražavajuće je to što neki od njih niti ne znaju kako boluju od te kronične bolesti", ističu u Udruzi.

Obiteljska idila Petra Pereže

Linker
17. travanj 2024 08:48