ŽENSKI MARŠ U LOS ANGELESU

Borba ne prestaje! Lee Loo je spašavala svijet, a Milla Jovovich - ženska prava

Holivudska glumica se sa suprugom Paulom W. S. Andersonom uključila u prosvjede, čiji je cilj zaštita reproduktivnih prava žena, koja im jamči povijesni zakon iz 1973., trenutačno na udaru konzervativne većine u američkom Vrhovnom sudu.

Očarala nas je u veličanstvenoj ulozi Lee Loo Dallas u filmu 'Peti element' francuskog redatelja Luca Bessona. U toj znanstvenofantastičnoj distopijskoj drami iz daleke budućnosti Milla Jovovich je maestralno odigrala vrhunaravno biće, peti element koji jedini, zahvaljujući ljubavi, uz četiri prirodna elementa - vatru, zemlju, vodu i zrak, može spasiti svijet od zla i konačnog uništenja.

image
JACK ENGLISH/COLUMBIA/TRI-STAR/KOBAL/SHUTTERSTOCK

U nezaboravnom filmu koji definitivno sve više zaslužuje svoj kultni status partner u borbi bio joj je Bruce Willis, u legendarnoj ulozi bivšeg marinca i vozača taxija, a sad je ponovno došlo vrijeme da Milla Jovovich povede borbu. I to za spas odavno zajamčenih reproduktivnih prava žena, koja američkim građankama jamči povijesni zakon o pobačaju iz 1973.

image

Prosvjedu se pridružila i Kate Beckinsale

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

Upravo se taj liberalni zakon našao na žestokom udaru konzervativaca koja uz pomoć konzervativne većine u aktualnom sazivu Vrhovnog suda (bivši predsjednik Donald Trump je u njega na upražnjena mjesta instalirao svoja tri istomišljenika) želi ukinuti i poništiti zajamčena ženska prava da same odlučuju o sebi i autonomiji svoga tijela.

Početni strah i zbunjenost prerastao je u val akcije i prosvjeda diljem Sjedinjenih Država, gdje se trenutačno vodi nova teška bitka za reproduktivne slobode i autonomiju ženskog tijela.

image

Među prosvjednicima je bio i redatelj Paul W.S. Anderson, suprug Mille Jovovich

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

Iz američkog Vrhovnog suda procurio je, naime, nacrt odluke prema kojoj bi se saveznim državama dopustilo da samostalno i svojevoljno odlučuju hoće li zabraniti pobačaj, jer je pobačaj prema tom mišljenju najvišeg američkog suda "duboko moralno pitanje, a Ustav ne zabranjuje građanima pojedinih saveznih država da ga neovisno reguliraju i/ili zabranjuju."

Čitajte i: PRAVA ŽENA U SAD-U POD UPITNIKOM! ‘UKIDANJE PRAVA NA POBAČAJ BILO BI POGUBNO ZA AMERIČKU DEMOKRACIJU‘

Prosvjedu su se, dakako, pridružile i brojne poznate osobe, a na ženskom maršu u Los Angelesu glavne zvijezde su bile holivudske glumice Milla Jovovich i Kate Beckinsale. Milla Jovovich je stigla sa suprugom, filmskim redateljem Paulom W. S. Andersonom, koji je iz publike odslušao njezin govor.

image

Milla Jovovich na ženskom maršu u Los Angelesu

LONDON ENTERTAINMENT/SHUTTERSTOCK

"Zbog sebe, svojih kćeri, sinova i unuka ne smijemo dozvoliti da se kotač povijesti zakotrlja pola stoljeća unatrag. Danas smo naučile da nijedno pravo nije naša privilegija zauvijek, čak i kad se radi o raspolaganju vlastitim reproduktivnim pravima i pravom na autonomiju svoga tijela. Čak i za takva osnovna ljudska prava se izgleda istom snagom i istim argumentima moramo ponovno boriti, pogotovo u situaciji kad nam se ona čine zajamčenima. I zato ne odustajemo, niti ćemo ikad odustati. Ruke dalje od naših tijela", izjavila je Milla Jovovich.

Linker
18. travanj 2024 17:38