Godina zatvora

Carla Bruni bijesna zbog presude njezinom suprugu! Nicholas Sarkozy osuđen zbog korupcije

Zatvorsku kaznu vjerojatno će bivši francuski predsjednik odraditi u kućnom pritvoru. Nicholas Sarkozy osuđen je zbog korupcije i trgovanja utjecajem. Prijetilo mu je do deset godina zatvora.

Nekadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy proglašen je krivim za korupciju i zloporabu položaja te je osuđen na tri godine zatvora - od toga dvije godine uvjetno. Jednu će godinu morati biti zatvoren, najvjerojatnije u kućnom pritvoru. Time je Sarkozy postao prvi francuski predsjednik u novijoj povijesti koji će odslužiti zatvorsku kaznu.

Sarkozy je presudu u Parizu dočekao pognute glave, no njegovo lice nije odavalo nikakve emocije. Podsjetimo, bivši predsjednik je optužen da je sa svojim odvjetnikom potkupio suca Gilberta Aziberta kako bi dobio povjerljive informacije o istrazi koja se tada vodila protiv Sarkozyja. Zauzvrat, sucu je ponudio ugodan i unosan posao na Azurnoj obali.

image
Nicholas Sarkozy pred medijima nije pokazao nikakve emocije povodom izricanja presude.
SADAK SOUICI/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nicolas Sarkozy pred sudom zbog korupcije, hoće li njegov brak s Carlom to izdržati?

Sud u Parizu proglasio je krivima Sarkozyja, odvjetnika Thierryja Herzoga i suca Gilberta Aziberta

Sud je krivima proglasio spomenutog suca te Sarkozyjevog odvjetnika Thierryja Herzoga. Svima je dosuđena ista kazna i vjerojatno će je izdržavati u kućnom pritvoru, uz elektronički nadzor. Sarkozy se tijekom sudskog procesa branio govoreći da nikada nije učinio apsolutno ništa koruptivno. Bivši francuski predsjednik probleme sa zakonom počeo je imati čim je 2012. godine izgubio predsjednički imunitet. Otad ga prati niz optužbi za korupciju.

image
Carla Bruni supruga je pratila na suđenja.
ALEXIS SCIARD/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Carla Bruni optužbe nazvala skandaloznima i lažnima

Među onima koji su pratili izricanje presude bila je i Sarkozyjeva treća supruga, nekadašnja manekenka Carla Bruni. 53-godišnja bivša prva dama Francuske opisala je optužbe gnjusnima, skandaloznima i lažnima. Dodala je da tužilaštvo nije imalo nikakvih razloga niti dokaza za podizanje optužnice.

Posljednji put je nekom francuskom predsjedniku takva kazna dosuđena nakon Drugog svjetskog rata, kada je Philippe Pétain osuđen zbog kolaboracije s nacistima.

Linker
18. travanj 2024 10:59